Властите в Китай упорито отказват да внесат ефективни ваксини срещу

...
Властите в Китай упорито отказват да внесат ефективни ваксини срещу
Коментари Харесай

Ще се превърне ли Китай в бреме за световната икономика?


Властите в Китай настойчиво отхвърлят да внесат ефикасни ваксини против ковид и хората не престават да боледуват всеобщо. Производството не върви и носи опасности за икономическите сътрудници на страната.

Когато Световната банка приказва за " обилни опасности " във връзка с икономическите вероятности на Китай, това е задоволително красноречиво. Но когато банкерите от Вашингтон понижават упованията си за растежа на Китай до едвам 2,7 % през актуалната година и 4,3 през идната, това е повече от предизвестие - това е недвусмислено обръщение, че.
Редакцията предлага
Защото неочакваният завой на пекинското управление от твърда политика на " нулев Ковид "  към цялостно унищожаване на съвсем всички пандемични ограничения провокира неустановеност надалеч отвън страната. Към това се прибавя и рецесията с недвижимите парцели, която тлее в от години.

Страхът от болест опразва улиците

Същевременно сега от началото на пандемията.. Страхувайки се от инфекции, доста китайци си остават вкъщи, което се отразява съществено на потреблението. Много магазини са затворени, а медикаментите недостигат.

Когато се разчуе, че някъде се предлага антивирусното лекарство Paxlovid, то се разпродава за часове. В някои случаи уплашени хора заплащат над 800 щатски $ на черния пазар за опаковка от лекарството на Pfizer, което би трябвало да защищава от тежко протичане на. Съобщава се, че доста аптеки са въвели ограничавания при продажбата на парацетамол, защото складовете на фармацевтичните търговци на едро са празни.

В началото на декември предизвестията от страна на държавното и партийното управление за животозастрашаващата болест ненадейно престанаха. Вместо това публични лица и вирусолози съпоставят Ковид-19 с " елементарен грип " или го омаловажават.

Оттогава насам броят на инфектираните внезапно набъбна, а в обществените мрежи се популяризират видеоклипове от претъпкани лечебни заведения. Нова вълна на ковид удари с цялостна мощ и китайския стопански мегаполис Шанхай. Половината от 25-милионното население на града ще се болести до края на годината, се предвижда в отчет на една от огромните лечебни заведения в града. Вече се счита, че към 5,4 милиона поданици са инфектирани.

Криза в пазара на недвижимите парцели и всеобщи съкращения

След години на напредък продажбите на недвижими парцели в доста градове са в застой, а редица бизнесмени и строители се борят за оцеляване. " Продължаващото напрежение в бранша може да има по-широки макроикономически и финансови последствия ", предизвестява Световната банка.

Китайците се редят на опашки за лекарства против ковид

, само че тя в това време изглежда недостижима. Дори и да бъде реализирана, това ще бъде най-малкото нарастване на Брутният вътрешен продукт от четири десетилетия насам, като се изключи 2020-а година - първата година на пандемията.

Към това се прибавя и високата безработица измежду младите китайци: даже по публични данни през юли 2022-а година равнището на безработица измежду китайците на възраст сред 16 и 24 години се е повишило до съвсем 20 на 100.

Съобщения за съкращения на работни места се появяват все по-често. Така да вземем за пример китайският производител на смарт телефони Xiaomi преди малко удостовери, че ще редуцира хиляди работни места. Засегнати са работещите в областта на смарт телефоните и интернет услугите. Неотдавна компанията претърпя внезапен срив в продажбите заради спада на потреблението, породен от строгите ограничавания по време на пандемията.

Сега стопанската система би трябвало да се оправи с неочакваната смяна на курса на пекинското управление. Китайските заводи вършат всичко допустимо, с цел да запазят производството си и да не пресечен веригите за доставки. След съвсем три години строга политика на локдауни втората по величина стопанска система в света би трябвало да се научи в придвижване по какъв начин да се оправи с вълната от инфекции без държавни насоки.

Какво ще стане в Китай?

, на която се пада съвсем една трета от международното промишлено произвеждане.

Протест против строгата държавна политика за битка с ковид

Китайската газова и петролна компания Sinopec сравнява ограниченията си за отбрана от инфекции с война. Ключовите чиновници са изолирани от останалите, наложена е възбрана за отпуски. Производителят на електрически коли Nio е набавил медицински консумативи и съоръжение за своите чиновници, с цел да продължи производството.

Какво става когато вирусът се популяризира в някоя фабриката, изпита на гърба си Apple със своя главен производител Foxconn през есента. Резултатът бе прекъсване на работата заради локдаун и всеобщо овакантяване на чиновниците от изолираната фабрика. Там, където се създават съвсем всички топ модели iPhone за международния пазар, прекъсването на производството докара до неуспех на коледния бизнес.

За разлика от западните индустриални страни, в Китай вирусът визира едно едва ваксинирано население, защото управляващите в страната настойчиво отхвърлят да внесат ефикасни РНК ваксини от Съединени американски щати или Германия.

" Положителната реакция на повторното отваряне на пазара последователно отстъпва място на осъзнаването, че Китай има да извърви стръмен път до такава степен ", обобщава Кери Крейг от JP Morgan Asset Management. Но откакто страната се отвори изцяло, Китай още веднъж ще се трансформира в " история на растежа за образец на целия свят ".

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР