Владимир Владков С общо 10 компании, работещи под общият бранд

...
Владимир Владков С общо 10 компании, работещи под общият бранд
Коментари Харесай

Телелинк планира поне 20% ръст, обнови и корпоративния си бранд


Владимир Владков

С общо 10 компании, работещи под общият бранд на Телелинк в няколко европейски страни (основно на Балканите плюс Германия, Англия и Украйна), систематичният интегратор ще развива интензивно няколко бизнес и софтуерни области, в които се чака сериозен пазарен интерес. Холдинговата конструкция, оповестена преди няколко месеца, на процедура не значи делене на бизнеса, а по-скоро фокусиране на експертите, като екипите ще продължат да си сътрудничат по редица планове, съобщи Любомир Минчев, притежател и ръководител на борда на шефовете на Телелинк.

Колаборацията освен на нашите компании, а и с други компании и снабдители, става все по-важна, защото през днешния ден цифровизацията обгръща всички браншове, а създаването, внедряването и поддръжката на решения, трансформиращи бизнес модела на организациите, не са по силите единствено на една компания, разяснява той.

В България Телелинк разполага сега с малко над 330 чиновници, а общият личен състав в 10 страни, в които компанията има свои поделения, е над 650 индивида. „ С някои сътрудници работим по редица планове в доста тясно съдействие, като дружно с тези „ индиректни “ външни чиновници, в България можем да разчитаме на към 1000 експерти, а във всички страни техният брой е над 2000 “, добави Минчев.

 Любомир Минчев, притежател и ръководител на борда на шефовете на Телелинк, показва новото лого на компанията. Снимка: Телелинк

Планираният напредък

на бизнеса за тази година е над 20%, като с изключение на разгръщане на плановете с досегашните консуматори (повече от 350 дейни клиенти за последната година), Телелинк има желание да придобива дребни и междинни компании, фокусирани върху забавните за компанията браншове. В края на 2017 г, да вземем за пример е добита румънска компания, профилирана в региона на решенията за интелигентния публичен превоз, като сега тя се реформира и ще укрепи портфолиото от решения за интелигентния град. „ Инвестираме съществено в тази област, в това число в технологии, познания, умения, към този момент участваме в няколко плана “, сподели Любомир Минчев.

Той цитира извоюван план в Стара Загора за основаване на цялостна система за интелигентен град, която ще обгръща както електронни билети за обществения превоз, по този начин и видеонаблюдение на кръстовищата, следене на рейсовете и други Според контракта цялостната система би трябвало да влезе в употреба до 30 месеца, само че компанията възнамерява до края на тази 2018 година да осъществя огромна част от функционалностите. „ Искаме да създадем решение от международна класа, което да е използвано за разнообразни обитаеми места по света. Ще го покажем и на тазгодишния Webit, който се организира в края на българското европредседателство и е късмет да покажем приключени решения, използвани в разнообразни области “, съобщи Минчев.

Телелинк се готви и за огромния план за София, като консорциумът включва водещи корейски организации (вкл. LG, Общината на Сеул), платформата на Microsoft и други „ В момента в София има отчасти покритие от умни светофари, само че с цел да работи дейно интелигентното ръководство на целия транспортен поток, би трябвало всички кръстовища да са включени в обща система, която да се ръководи с интелигентни логаритми. Холистичният метод е най-съществен за реализирането на концепцията за интелигентен град. Събирането на данни от внедрените системи и тяхната навременна обработка подкрепят подобряването на цялата система и водят до спомагателни резултати “, разяснява Минчев.

Потенциални вложители

Другата опция са напредък е посредством привличане на непознати вложители в компанията, които вероятно да придобият част от обособените бизнес посоки, само че съответни имена, периоди и области не бяха представени „ Дори сега преговаряме със съществени вероятни вложители, само че като цяло не считаме да „ раздираме “ компанията. Напротив, даже планираме събиране на всички експерти на едно място в нов офис в София, ще влагаме и в колаборативно пространство за взаимна работа с други екипи по значими и огромни планове “, съобщи Любомир Минчев.

Според него, Телелинк се стреми да влага „ преди целия пазар “ в технологии, които ще се търсят след към година. „ Не можем да изпреварим огромните интернационалните играчи, само че желаеме да предложим най-новите софтуерни решения на пазарите, които могат да си ги разрешат “, добави той.

“За да помогнем на нашите клиенти да се трансформират цифрово, първо започнахме трансформацията вътре в нашата компания, променяйки личната си филофософия за пазара, клиентите и самите нас в духа на цифровата епоха. Трансформацията е развой и ние го започнахме с нова образна еднаквост, която дава отговор на новия Телелинк бранд “, изясни Минчев, показвайки новото лого на компанията. „ То е еволюция на остарялото, оставя чувството за приемственст, запазвайки старите цветове и знак, само че на ново - съвременно и цифрово равнище “, добави той.

Около 50% от приходите

на компанията идват от планове в България, като през последните години тя е съумяла да реализира сериозна диверсификация и във връзка с бизнес секторите. „ От систематичен интегратор, фокусиран най-вече върху мрежовата инфраструктурата на телекомуникационните оператори, през днешния ден сме снабдител на решения за цифрова промяна. От чисто телеком частта (мрежите за транспорт на глас и данни) се генерират към 20% от приходите, само че също така операторите имат и доста съществени ИТ системи, разяснява Иван Житиянов, изпълнителен шеф на „ Телелинк Бизнес Сървисис “ ЕАД. В началото работихме с няколко съответни производители, през днешния ден си партнираме с над 60-70 международни снабдители. Освен всичко, обвързвано с инфраструктурата, през днешния ден се стремим да внедряваме решения в региона на Големите данни, науката за данните (Data Science), 5G, изкуственият разсъдък, добави той. Именно по тази причина компанията, която той управлява (Телелинк Бизнес Сървисис) ще се разрасне от към 60 индивида до над 120 през тази година.

Кадрите

Именно привличането и задържането на гении е едно от най-големите провокации освен пред Телелинк и България, само че и в международен мащаб. „ Нуждите от положителни експерти нарастват, единствено в Европейски Съюз сега има 300 000 отворени незапъплнение работни места, още толкоз са и в Съединени американски щати. До 2025 година се чака броят на свободните софтуерни позиции да доближи 1 милион, като това се дължи и на невъзможността на просветителната система да отговори на тези потребности “, добави Любомир Минчев.

В тази област от години си сътрудничим с две учебни заведения, в които наши експерти водят часове по ЗИП и СИП, управляват дипломантски стратегии, организират мотивационни лекции. През лятото организираме и стажантски стратегии, като 30% от приключилите стартират да работят на повърхностен работен ден след довеждане докрай на гимназиалното си обучение, изясни Иван Житиянов.

Подобна самодейност Телелинк провежда и с 3-4 университета. „ Имаме упоритост за няколко мастър класа по избрани тематики, от които се интересуваме, като просвета за данните, кибер сигурност. Ако има интерес към тях, ще създадем и цялостна стратегия “, сподели Любомир Минчев и добави, че за 15 години над 3000 индивида са минали сполучливо през вътрешните образования на Телелинк.

Задържането на експертите, в това число посредством преоткриване на вътрешните фокусни, стратегически области, е единствено едната част от задачата. Другата значима задача е ръководството на тези експерти, а намирането на качествени управителни фрагменти също е предизвикателство, добави Житиянов.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР