Владимир Путин побеждава в паспортната война между Русия и Украйна,

...
Владимир Путин побеждава в паспортната война между Русия и Украйна,
Коментари Харесай

Взгляд: Путин побеждава в паспортната война между Русия и Украйна

Владимир Путин побеждава в " паспортната война " сред Русия и Украйна, написа в заглавие " Взгляд ", представен от Българска телеграфна агенция. Руският електронен вестник позволява, че " в последна сметка " новоизбраният украински водач Володимир Зеленски ще вземе съветски паспорт, тъй като " животът в Русия е по-сит ".

" Много пъти съм казвал, че украинците и руснаците са приятелски нации. Ако имаме общо поданство, от това единствено ще завоюват и руснаците, и украинците. Ще бъдем по-силни и по-успешни ", съобщи през вчерашния ден Путин, който към този момент опрости процедурата за издаване на съветски паспорти за украинци от Донбас, а в събота сподели, че Москва обмисля да разшири тази мярка до всички украинци. Междувременно Зеленски заяви, че счита да издава на хора от Русия украински паспорти, припомня " Взгляд ".

" Украинците несъмнено ще изберат Зеленски за президент на Русия, тъй като той също ще вземе съветско поданство " - такива фантастични картини рисуват политолози в мнения за задочния спор сред двамата държавни глави, написа онлайн изданието.

Московски специалисти обаче са уверени, че освен това състояние искащите да се изселят от Украйна в източната й съседка ще са доста повече, в сравнение с в противоположната посока.

През последните години " Украйна стана най-бедната република освен в Европа, само че и в рамките на Оперативно-наблюдателно дело. Затова е много мъчно да си представим, че хората от Русия ще се втурнат нататък ", споделя политологът Владимир Жарихин.

Указът на Путин да се издават съветски паспорти на поданици на сепаратистки Донбас въобще не спомага за реализиране на мир в района и няма да помогне на хората да се върнат към естествения живот. Нещо повече, в далечна вероятност той може да стане капан и за самия съветски президент, и за Русия. Това написа в съветското издание на сп. " Форбс " Стивън Пайфър, някогашен американски дипломат в Украйна.

" И най-важното: изказването на Путин затруднява без друго сложното търсене на спокойно решение за руско-украинския спор в Донбас. Може би тъкмо това е същинската му цел ", разсъждава дипломатът.

Той споделя усещане, че Кремъл се стреми да поддържа петгодишния към този момент сепаратистки спор в Украйна " за похищение на вниманието и дестабилизация на държавното управление в Киев ", с което да затрудни за Украйна реализирането на промени и доближаването с Европейски Съюз. Бойните дейности в Донбас към този момент лишиха живота на над 13 000 души и броят им пораства с всяка седмица, отбелязва Пайфър.

Ако Русия продължи да проточва спора в Донбас, украинците може да стигнат до извода, че Донбас не си коства загубите и те би трябвало да бъдат трансферирани върху Русия. Тогава бремето, което ще съставлява възобновяване на Донбас, ще легне върху съветската стопанска система, лишена от всякаква интернационална помощ. И това към този момент ще е призрачен сън не за Киев, а за Москва, предизвестява създателят.

Продължаващият спор сред Москва и Киев към този момент не е единствено дискусия за Крим и Донбас. Това е спор за меката мощ и за демокрацията, декларира коментатор във в. " Комерсант ".

Това е спор за полезностите и в центъра му неизбежно ще се озове индивидът - с неговия витален стандарт, качество на живота, защитеност, съществени права и свободи. В този смисъл историята с паспортите ще стане миг на истината - тъй като непринуден избор в интерес на единия или другия модел следва да създадат самите хора и тъкмо те ще решат чий модел е по-привлекателен.

Тази обстановка ще стане и краш тест за президента Зеленски. Ако той не блъфира, значи остава да потвърди на съгражданите си, че Украйна в действителност е образец за останалите постсъветски страни и че хората, които през днешния ден си стягат багажа, очевидно работят преждевременно, заключава наблюдаващият на " Комерсант ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР