Владимир МитевРумънската политика винаги се е отличавала с жизнеността си.

...
Владимир МитевРумънската политика винаги се е отличавала с жизнеността си.
Коментари Харесай

Изборна завера в Румъния

Владимир Митев

Румънската политика постоянно се е отличавала с жизнеността си. Там непрекъснато нещо се случва - вървят съюзи, разпади, сделки, " съжителства " сред политически водачи и партии. Затова и рухването на държавното управление на Лудовик Орбан, последвано от номинирането на същия човек от страна на президента Клаус Йоханис за основаване на ново държавно управление, не би трябвало да учудват. Върви даже политически анекдот. Хората от Националнолибералната партия (НЛП) споделят: " Предлагаме Орбан за министър председател ". Питат ги за какво. " За да не гласуваме за него ", гласи отговорът.

Действително кабинетът Орбан падна след тримесечно ръководство без НЛП да скърби.

Целта са предварителни избори.

Сега, откакто Орбан получи на два пъти мандат за сформиране на държавно управление, само че не успее да получи болшинство в Народното събрание, ще бъде призован точно ексклузивен избор. Дори към този момент се приказва за дата през юни, тъй че парламентарните избори да съвпаднат по ден или да са на седмица разстояние от локалните избори.

За да успее играта на НЛП, която макар своето демократично име в действителност е консервативна и е член на Европейската национална партия (ЕНП), би трябвало Социалдемократическата партия, която има съвсем 50% от депутатите в Народното събрание, да отхвърли нов кабинет на Орбан. И точно тук се сблъскваме с един детайл от румънския политически нюанс.

Официално хората на Орбан и социалдемократите са непримирими съперници. Правителството на Орбан пристигна на власт с легендата, че социалдемократите са направили голям управнически неуспех в стопанската система и правораздаването за интервала от началото на 2017 година до октомври 2019 година Румънската междинна класа и значими елементи от бизнеса демонизират от години Социалдемократическата партия като представител на всичко неприятно в румънската политика - корупция, клиентелизъм, незначителност, непросветеност. Повишаването на приходите на румънците и забележителният стопански растеж бяха пренебрегнати от НЛП, които подчертаваха на повишения бюджетен недостиг и недостиг по настоящата сметка, на несигурността за бизнеса заради непрекъснато менящите се правила за данъчното облагане и така нататък Неслучайно и някои от първите ограничения на държавното управление на Орбан бяха да анулира фискални разпореждания на кабинета Дънчила, подразнили финансовите институции.

Социалдемократите и техните гласоподаватели също не останаха длъжни. В Румъния се приказва, че кабинетът на Орбан

е пристигнал на власт след напън на Европейската комисия,

която е държала доста да има комисар от ЕНП, а не от средите на социалдемократите, които бяха на нож с Брюксел по времето на Драгня поради правораздаването. Затова и румънците с евроскептични позиции упрекваха непосредствено Орбан и неговите хора, че са национални предатели.

Както обаче прилича на " същинската " политика, ползите, а не страстите преобладават. Вестник " Адевърул " и други медии писаха, че свалянето на държавното управление на Орбан е било контрактувано сред водачите на двете огромни партии - самият Орбан и краткотрайният лидер на социалдемократите Марчел Чолаку. Извънредни избори биха облагодетелствали точно двете партии от времето на прехода. Сондаж по поръчка на румънското радио " Европа ФМ " от ноември 2019 година демонстрира, че Националнолибералната партия има 47% утвърждение. Социалдемократическата получава 20%. Много от дребните партии - на водачи като Бъсеску, Понта, Чолош може да не влязат в Народното събрание, в случай че не се коалират с някого. А Съюзът " Спасете Румъния " - партията на младите в румънската политика, която се афишира за съперник на елитите от времето на прехода, явно губи позиции и при изключителни избори ще влезе в Народното събрание, само че със слаб резултат.

Какво печелят социалдемократите от такава сделка? Изглежда, че техният водач Марчел Чолаку и авторитетни локални фигури - като кмета на Букурещ Габриела Фиря, се целят в добър резултат на локалните избори. Правителството на Орбан обвърза поддръжката за себе си с въвеждане на избори за кмет в два тура. Мярката щеше да удари социалдемократите, в случай че беше призната, защото те са мощни на локално равнище, само че на втория тур постоянно десните партии се сплотяват против тях. Фиря държеше доста на избори в един тур, защото единствено по този начин тя би могла да продължи да ръководи Букурещ. Успехът на вота на съмнение значи, че кметът ще продължи да се избира в един тур.

И не щеш ли двете огромни партии завоюваха от рухването на държавното управление на Орбан и в този момент остава да забележим дали всичко ще протече съгласно изнесения в медиите сюжети за бъдещи дейности. Лудовик Орбан и Марчел Чолаку отхвърлят да има съглашение сред тях. Но други членове на партиите са удостоверили за него пред " Адевърул ". Вижда се и от дейностите, че към този момент всичко върви по проект. Орбан още веднъж е номиниран за министър председател в очакване да не получи поддръжката на болшинството депутати.

Как да разбираме тези събития и какво да чакаме в близко бъдеще? Правителството на Орбан провокира обществени митинги с редица свои ограничения, които прокарваха ползите на частния бранш в опазването на здравето, в данъчната политика, в връзките му с страната. То ръководи и сега, въпреки и в оставка и с лимитирани пълномощия.

Един от въпросите е кой ще е отпред на страната на 1 септември 2020 година, когато пенсиите би трябвало да бъдат вдигнати с 40 %. Засега и двете огромни партии настояват, че няма да анулират това покачване, само че то ще усили дупките в бюджета, в случай че до тогава не се усъвършенства събираемостта.

Отмяна на наредбата би провокирала възмущение на хората

до момента в който въвеждането й ще е предизвикателство за всеки управленец и може отново да му донесе негативи.

Социалдемократите, наподобява, първоначално имат вътрешни проблеми за решение. Както ДУМА писа на 6 февруари 2020 година този месец Социалдемократическата партия ще има конгрес, на който Чолаку ще се опита да консолидира властта си. Той към този момент има алена точка - на национално равнище, като резервира изборите за кмет в един тур. Ако социалдемократите запазят въздействието си по места, ще имат запаси за преразпределяне и гласоподаватели, които да разчитат на тях. Но румънската политика основава усещане, че се движи на столетия, в които ту левите преобладават, ту десните. И в този момент, наподобява, като че ли навлиза в интервал, в който социалдемократите ще са в съпротива.

Съюзът " Спасете Румъния " евентуално ще е губещата мощ при предварителни избори. Тази партия бе основана с огромен възторг от по-младо потомство, което желае да подмени старите корумпирани елити. Но непрекъснато е подяждана от вътрешни и външни спорове. Партията започва от екологичните митинги, свързани със златодобивния план " Рошиа Монтана ", само че напоследък завива от ден на ден на дясно и става либертарианска, пробизнес групировка. Пред нейното управление стои предизвикването да отговори на сегашната обстановка, в която старите политически елити настройват играта в своя изгода.

Всички салда на силите в румънската политика са краткотрайни

Всяка от партиите има разнообразни течения, като в едни моменти едни излизат на управителни позиции, а в други моменти други. Сега да вземем за пример в румънските медии върви интерпретация, че Чолаку е друг от някогашния водач на социалдемократите Ливиу Драгну, тъй като Чолаку е предложил за министър председател след рухването на кабинета на Орбан ректора на университета SNSPA и сътрудник на Джордж Сорос в Румъния Ремус Прикопие. А преди да влезе в пандиза, Драгня говореше пред медиите, че Сорос го е оповестил за зложелател и се усещаше застрашен...

Явно в румънската политика, също като в сериала " Игра на тронове ", никоя ненавист и никое " съгласие " не са безконечни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР