Владимир Койлазов, един от съсъздателите на компанията за графични технологии,

...
Владимир Койлазов, един от съсъздателите на компанията за графични технологии,
Коментари Харесай

Когато изкуството срещне технологиите на плажа

Владимир Койлазов, един от съсъздателите на компанията за графични технологии, наградена с " Оскар " за " Научни и инженерни технологии " на американската Академия за кино изкуства и просвета Chaos Group.

© МOVE.BG Още по тематиката
Мрежата за цифрово развиване желае да срещне обичайния бизнес с софтуерните стартъпи
9 авг 2017
Това са изводите от първото по рода си изследване на цифрови дребни и междинни предприятия в България
22 ное 2016
Идеята на инициираната от MOVE.BG отворена платформа е да се очертаят проблемите и вероятностите пред локалните започващи компании
19 юли 2016

Чрез EDIT on the ROAD Гугъл желае да разпространява и своята онлайн платформа за безвъзмездни образования по цифров маркетинг и онлайн бизнес Digital Garage.Когато изкуството срещне високите технологии, всяка волност на въображението става действителност. Щом пък към този микс се добави и солидна щипка деятелност и бизнес мисъл, тези артикули могат да завладеят света. И всичко това може да стартира от България.

В този дух мина първото събитие, проведено от мрежата за цифрови начинания EDIT към платформата за нововъведения MOVE.BG във Варна тази събота. С поддръжката на програмата за образование на дребния бизнес на Гугъл - Growth Engine, уредниците от MOVE.BG събраха на едно място представители на анимационното и цифровите съвременни изкуства, културни мениджъри и черешката на тортата - един от основателите на компанията за графични технологии, наградена с " Оскар " за " Научни и инженерни технологии " на американската Академия за кино изкуства и просвета, Chaos Group.

От " Младост " до Холивуд, или по какъв начин резултатите на 160 кино лентата се вършат с български програмен продукт

На варненския плаж приказва Владимир Койлазов от компанията, която завоюва най-голямата софтуерна премия в международната киноиндустрия този февруари със своя инструмент за 3D визуализации V-Ray. По думите му, когато решили да аплайват за оценката, те разкрили, че над 160 кино лентата, някои от които холивудски блокбъстъри като " Господарка на злото ", " Капитан Америка 2 ", " 300: Възходът на една империя " - са били направени благодарение на направеното от тях софтуерно решение. " Нямам профил в Zamunda, тъй като знам какъв брой доста старания са нужни, с цел да се направи даже една сцена от тези филми. Когато четем в интернет, че еди-кой си филм направил милиони ли милиарди доходи, това не са пари, които отиват при тези, които вършат филмите ", показа Койлазов.

За да се доближи до този триумф обаче, с изключение на знания по графичен дизайн и осведомителни технологии са били нужни и бизнес усет, сподели още той и добави, че тези умения са пристигнали от сътрудника му Петър Митев. А с цел да проработи на цялостни обороти машината им, всеки от двамата работи това, което схваща най-добре - единия със софтуера, другия - с продажбите. В един миг обаче от компания от двама души Chaos Group се разраства до такава с 200, а с това идват и сложните акомодации. " Не знаех по какъв начин да ангажирам хора, аз започнах работа след университета, без самичък да съм кандидатствал за такава, и не знаех какво се чака от процеса нито от едната, нито от другата страна ", описа Койлазов. Но последователно всичко това се учи, наред с умеенето да управляваш хора и процеси - и даже да правиш презентации, макар, че си интроверт, добави той.

Работилници за змейове и триизмерно изкуство

По-рано денем пък EDIT on the ROAD се нанесе в новооткритото споделено пространство за работа във Варна Innovator Creative Spaces за серия работилници с актьори, които не се опасяват да се потопят в цифровия и бизнес свят. Полина Герасимова от студиото за пробно цифрово изкуство " Полиформа " описа за вдъхновяващите и образно спиращи дъха съоръжения, основани с помощта на триизмерно планиране със светлина на своето студио. Един от плановете ѝ - съвременен танц на плажа, изпълнен в огромен куб, обхванат с красиви интерактивни изображения - бе показан в края на плажната конференция.

Аниматорът, основател на студио " Змей " и плана за поредност, основана на българския фолклор, " Златната ябълка ", Димитър Петров пък описа за капацитета на това изкуство освен да радва деца и възрастни, само че и да популяризира страната ни като туристическа дестинация. Той даде образец със скромната, 8-милионна инвестиция на шотландското държавно управление във кино лентата на Disney " Храбро сърце ", която се е възвърнала съвсем 20-кратно под формата на доходи от туризъм. Веселина Сариева, създател на Open Arts Foundation и изложба " Сариев " в Пловдив, описа за това по какъв начин се провежда един от най-успешните и привлекателни културни планове в България, " Нощта на музеите и галериите " в Града под тепетата, известна към този момент като Night/Plovdiv.

Последна, само че не и по значимост, беше презентацията на районния шеф за обществените политики на Гугъл Марчин Олендер. Той акцентира потребността от онлайн развиване на дребния и междинния бизнес и показа технологиите на Гугъл Growth Engine, които могат да оказват помощ за това. Той показа още за това какъв брой мъчно се реализира баланс при отбраната на интелектуалната благосъстоятелност на творбите на изкуството в някои от платформите на компанията, като Youtube да вземем за пример. Чрез EDIT on the ROAD компанията желае да разпространява и своята онлайн платформа за безвъзмездни образования по цифров маркетинг и онлайн бизнес Digital Garage.

След Варна EDIT on the ROAD мина и през Бургас, а в идващите два месеца ще провежда забавни лекции и работилници в Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Габрово, Враца и Русе. Паралелно с турнето екипът на EDIT организира изследване на цифровия започващ дребен и междинен бизнес в цялата страна. Данните от второто национално годишно изследване на цифровия бизнес в България ще бъдат показани на заключителна конференция в София през ноември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР