Вкусът на истинската домашна английска бира е невероятен и можете

...
Вкусът на истинската домашна английска бира е невероятен и можете
Коментари Харесай

Как да си направим сами английска бира

Вкусът на същинската домашна британска бира е необикновен и можете да го опитате, в случай че решите да си я извършите сами вкъщи. Необходими са три кг овес или ечемик. Можете да си извършите и повече бира, само че би трябвало да увеличите пропорциите.

Загрейте на 100 и петдесет градуса фурната и сложете в нея тавата със зърната. Изключете фурната, с цел да не изгорят, и в изстиващата фурна разбърквайте от време на време, с цел да не почернеят зърната.

След като са леко запечени зърната, счукайте ги или ги смелете по какъвто и да е метод. Сложете в казан или различен огромен съд и залейте с 15 литра вода с температура 65 градуса. Разбъркайте добре, оставете за три часа и деликатно излейте течността, без да изливате и зърната. Не изхвърляйте тази вода.

Залейте още веднъж с вода, само че би трябвало да е 12 литра и с температура 72 градуса. След два часа излейте водата в съд. След това залейте с 12 литра студена вода и след час и половина излейте в съд. Смесете трите излети води.

 Бира

В 15 литра вода разбъркайте 5 кг малтодекстрин или течен мед, прибавете трите води, прибавете 200 грама хмел и кипнете всичко това, като непрекъснато разбърквате. След два часа, когато течността изстине, прибавете 2 чаени чаши бирена квас, разбъркайте и оставете на стайна температура.

Когато процесът на дейна ферментация завърши, прелейте бирата в дървена бъчва и я оставете без похлупак, покрита единствено с марля, с цел да не влиза прахуляк. След три денонощия затворете и след две седмици можете да дегустирате страхотна британска домашна бира.

Най-добре е британската бира да се подготви от зърна, които авансово са оставени да прораснат. За задачата би трябвало да се наквасен зърната във вода по този начин, че да ги покрие, и да се оставят от два до пет дни да прорастват в добре проветрявано помещение.

Растежът на зърната се приключва, когато корените доближат до 1.3 сантиметра. Готовото прораснало зърно е хрупкаво, сладко на усет и с прелестен мирис. Колкото повече се оставят да прорастват зърната, толкоз по-светла ще стане бирата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР