Вкъщи може да си направите извара, която ще е много

...
Вкъщи може да си направите извара, която ще е много
Коментари Харесай

Да си направим домашна извара

Вкъщи може да си извършите извара, която ще е доста по-вкусна от тази в магазина. Ако употребявате домашно мляко от тестван производител, изварата ще се получи по-плътна и мазна, а в случай че употребявате пастьоризирано мляко, тя ще бъде по-нежна.

Излейте три литра прясно мляко в огромен буркан и покрийте с чисто парче плат, с цел да не бъде изложено млякото на директна светлина.

Сложете го на топло място. След два или три дни млякото ще е пресечено и над него ще се е отделила суроватка. В млякото се получават отвесни каналчета от това, че мехурчетата въздух се издигат нагоре.

Пресеченото мляко се поставя в тенджера и се слага на муден огън за три минути. Много деликатно се разбърква и се ревизира дали е леко топло. Ако в средата е към момента студено, се оставя на муден огън още пет минути.

 Домашна извара

Не би трябвало да се прегрява изварата, защото ще стане прекомерно жилава. Масата изстива и се разслоява на компактен пласт извара от горната страна и суроватка изпод. Суроватката не се изхвърля, защото може да се употребява за доста потребни маски за коса.

За да се отцеди изварата от суроватката, всичко се поставя в тенджера, покрита с чиста забрадка, която се връзва и се окачва над съд, който да събира суроватката. Когато суроватката престане да капе, изварата е подготвена.

Млякото може да се трансформира в извара и за едно денонощие. Необходими са два литра мляко, които се изливат в тенджера, покрива се с похлупак и се оставя на топло място, до момента в който млякото не прокисне. След едно денонощие млякото се пресича. За по-нежен усет прибавете две супени лъжици сметана.

Тенджерата с пресеченото мляко се поставя в по-голяма тенджера, а дистанцията сред тях се запълва с вода. Слага се на муден огън и след кипването на водата гъста маса се отделя от ръбовете на тенджерата и се появява жълтеникава течност.

Веднага свалете тенджерите, извадете по-малката и я охладете, като я потопите в студена вода. Всичко се изсипва в огромно парче марля и се връзва, с цел да се отцеди над съд.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР