ВизиткаВладимир Гюрджиев е ветеран на пазара на индустриални имоти. Преди

...
ВизиткаВладимир Гюрджиев е ветеран на пазара на индустриални имоти. Преди
Коментари Харесай

Владимир Гюрджиев: Търсенето на логистични площи в ЦИЕ сериозно надвишава предлагането

ВизиткаВладимир Гюрджиев е деец на пазара на индустриални парцели. Преди да застане отпред на българското поделение на CTP, той ръководи индустриалния отдел на Cushman&Wakefield | Forton, където е и сътрудник. Преди това управлява логистичен парк и 3PL компания. Кариерата му стартира в едни от най-големите финансови институции в България като " Уникредит " и " Райфайзен ". Работил е в разнообразни аспекти на бизнеса с парцели: от банково финансиране на планове, през онлайн портал за недвижими парцели, отдаване чартърен на складови и офис площи и даване на 3PL услуги, до ходатайство и консултиране на капиталови планове от момента на построяването до крайната им реализация.
Как пандемията трансформира търсенето на логистични парцели в района на Цeнтрална и Източна Европа (ЦИЕ), включително и в България?

- На фона на разтърсванията при офисните и комерсиалните площи промишлените и логистичните площи освен резервираха непоклатимост и равнища, само че и означиха растежи. Развитието на бранша зависи директно от близостта до огромните търговски сътрудници и крайните пазари на реализация. Но и обособените страни по друг метод се оправят с провокациите на новата реалност. Страни като Полша, Чехия и Унгария притеглят по-голям дял от вложенията в района. Само в Полша размерът на пазара на индустриални площи е над 20 млн. кв.м. На второ място е Чехия с малко - над 9 млн. кв.м. Същевременно в Полша 2 млн. кв.м нови площи са планувани или са в развой на създаване при общо 1.5 млн. кв.м за останалите страни от района. Тези данни удостоверяват, че има съществено търсене и интерес към промишлените и логистичните площи.

Говорят и че логистиката се оказа един от най-устойчивите браншове. Обяснимо - даже при пандемия и блокади хората имат потребност от артикули от първа нужда, а и освен. Секторът стана очевидец по какъв начин едни стокови групи бяха заместени от други. При карантината да вземем за пример стилните артикули отстъпиха на домашната електроника, книгите и електронните игри, продуктите за домашни поправки и обзавеждане (DIY), на всичко, обвързвано с фармацията. Това докара до засилено търсене на площи за предпазване на тези стокови наличия. В Европа онлайн търговията бележи 200% растеж през 2020 по отношение на 2019 година
Реклама
Освен това трансформацията на някои основни производства и процесът по оптимизация на веригите на доставки водят до забавни промени и трендове. Добър образец е аутомотив секторът, който обичайно е основен за ЦИЕ. Процесите на смяна в него са подбудени най-много от електрификацията на колите и обвързваните с това производства, най-много на акумулатори.
" Последните две години бяха рекордни за България като нови логистични площи, които излизат на пазара. 2020 година беше доста слаба като асимилиране, само че през 2021 година усвояването се усили ".
Как стои на този декор България?
- Последните две години бяха рекордни за България като нови логистични планове и площи, които излизат на пазара. В същото време логистичните компании, които оперират в страната, нямаха предизвикването да намират решение на прекратени вериги на доставки с районен или европейски мащаб, а единствено локално. Затова и 2020 година беше доста слаба като асимилиране на нови площи. През 2021 година усвояването се усили и на пазара бяха наети забележителен размер площи. Така или другояче има позитивна смяна в настройките на вложителите. Фактът, че компания като CTP (Си Ти Пи) реши да влезе на нашия пазар, е добър сигнал. Възползва ли се страната от процесите на neаrshoring? Реклама
- Nearshoring-ът стана една от главните тактики за справяне с проблемите, които произтичат от нарушените вериги на доставки и последващите резултати върху цената на стоките и периода на доставки. Страните от ЦИЕ се обрисуваха като желана дестинация в процесите на връщане на производствата и центровете за услуги с добавена стойност от Азия назад в Европа и при различно пренасяне от по-зрелите пазари в Западна Европа към тези в ЦИЕ. Полша, Чехия, Унгария и Словакия оферират по-добро струпване на фактори и са ситуирани по-удобно до икономическите центрове на Западна Европа. Исторически и политически тези страни работят по-устойчиво и целеустремено, с цел да се наложат като желан сътрудник. В югоизтока на района от години с водеща роля е Румъния. Някои от западните региони на страната са покрай основни промишлени центрове в ЦИЕ. Вътрешният пазар е по-голям, в това число и като достъп до работна ръка. В последните години скорост набира и Сърбия. Макар и да не е в Европейски Съюз, тя е желана дестинация за редица световни производители.

Тоест можем да създадем извода, че ниските налози и ниските работни заплати не са единствена и определяща причина за сполучливо привличане на вложения. България има още доста какво да направи, с цел да усъвършенства бизнес климата и имиджа си, да обезпечи квалифицирана работна ръка, да построи основна опорна инфраструктура на местата, планувани за фокусиране и поощряване на инвеститорския интерес. Само по този начин ще можем да се превърнем в мечтана и търсена дестинация.
" Ниските налози и ниските работни заплати не са единствена и определяща причина за сполучливо привличане на вложения ".
Как оценявате предпоставките за Last Mile логистика в България?
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Енергетика 3 Коментари и разбори 1 Енергетика 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Неща Реклама
- Last Mile, т.е. градската логистика, има своя дял и място в България. Предизвикателство пред нея в този момент е, че за тази цел служат старите индустриални зони навътре в градовете. Базата е остаряла - и материално, и концептуално. В огромната си част това са здания, строени преди 1990 година, а доста постоянно са и на 40 и повече години. Те не дават отговор на актуалните условия, като се почне от пожарна сигурност, през енергийна успеваемост и екологичност, достъп и пространствени параметри като използваема височина, растер на колоните, брой товарни рампи и други Тоест те имат доста занижена успеваемост на прилагане.

Друго предизвикателство идва от обстоятелството, че тези зони от ден на ден се преориентират към жилищно и офисно предопределение, изключително в София. Значително по-високата и бърза възвращаемост на тези планове бързо конвертира старите градски индустриални зони в такива с друго предопределение. С това и цените на земята в тези региони стават стопански голословни за индустриални цели. И по какъв начин съгласно вас ще се развият нещата?

- Центровете за градска логистика ще се изместят към регионите към входно-изходните булеварди, в зони, предопределени за тази цел от Общ устройствен план, които нямат капацитет за различно развиване. Основните движещи сили ще бъдат 3PL операторите и дистрибуционните компании, които ще търсят все по-сериозна оптимизация на процесите и оперативните разноски. В бранша ще навлизат все по-иновативни технологии и компании. Под въздействието на цените на земята и софтуерните нововъведения складовете ще стават все по-ефективни, ще се усъвършенстват потребностите от използваема повърхност и процесите ще се автоматизират и управляват цифрово. Определено можем да приемем, че при градската логистика всички нововъведения и нововъведения ще навлизат на първо време.
" Центровете за градска логистика ще се изместят към регионите към входно-изходните булеварди, в зони, предопределени за тази цел от Общ устройствен план, които нямат капацитет за различно развиване ". Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Какво е належащо, с цел да е сполучлив един план за градска логистика?
- Трябва да се намира покрай главните пътни артерии към и от градските зони и да има комфортен достъп до тях. Да е с по-голям брой рампи, в това число cross dock и такива за лекотоварни МПС. Да има градски превоз, опция за наем на спомагателни офис площи, забележителен размер паркоместа, споделени пространства и зони за спомагателни услуги и отдих като кафетерии, заведения за хранене, спортни площадки и други Всичко това е съществено застъпено в концепцията " интегриран логистичен бизнес парк " на CTP. Какви са новите трендове и условия, свързани с lay out-а на логистичните центрове?
- Развитието на процесите в логистиката и веригите на доставка са водещите фактори на трансформацията, като самите те се въздействат от новите канали на продажби и в B2C, и в B2B сегмента. Електронната търговия и хибридните й типове, както и обвързваните с нея обслужващи процеси, да вземем за пример така наречен fulfillment центрове, са главните фактори на смяната. За сходни процеси можем да приказваме и при производствата. Там водещи са опростяването и скъсяването на веригите на доставка, автоматизация и цифровизация на производството, географска интеграция на доставчиците или основаване на така наречен suppliers parks към главните производства.

По отношение на самите здания: при производствата множеството здания са built-to-suit или custom build по задание на възложителя. При логистиката се търсят универсални параметри - задоволително огромен растер на колоните, оптимална височина, товароносимост на пода, брой рампи и други Все по-значима роля стартират да играят технологиите при енергийната успеваемост, пожарната сигурност и екологичност на постройките. Ние като обществено ангажирана компания влагаме обилни запаси в изследване и използване на устойчиви способи, високотехнологични материали и сертифицирани артикули, с цел да могат постройките ни да дават отговор на най-високите интернационалните стандарти. Цялото портфолио от здания на СТP е сертифицирано по стандарта BREEAM.
" Под въздействието на цените на земята и софтуерните нововъведения складовете ще стават все по-ефективни, ще се усъвършенстват потребностите от използваема повърхност и процесите ще се автоматизират и управляват цифрово ".
Кои са най-интересните и предизвикателни нови технологии в логистиката от ваша позиция?
- Най-значимите технологии са тези, които подсигуряват оптималната бездейност на постройките към околната среда, т.е. понижават отрицателното влияние от активността. Има доста забавни нови материали, които доста понижават енергийната консумация, главно обвързвана със стопляне и изстудяване на постройките. Интересни са и технологиите, които разрешават наново да се употребяват запаси като вода и да се съхранява създадената слънчева електрическа енергия и други Доколко са навлезли в логистиката трендовете за екологично, обществено и корпоративно ръководство? Влияят ли директно върху бизнеса и какви са изгодите за него?
- Постепенно така наречен ESG (Environmental, social and corporate governance - бел. ред.) заемат все по-осезаемо място в ценностната система, в системата за оценяване и взимане на решения при всички вложители и изключително при институционалните интернационалните фондове. От друга страна, всички професионални дивелъпъри ползват ESG стандартите, с цел да отговорят на условията на вложителите, клиентите и сътрудниците и условията на средата в обществен аспект. Така си подсигуряват по-добри условия, основават чувство за премиум артикул, персонална и корпоративна отговорност и липса на риск.

Прякото влияние на ESG върху логистичния бранш се показва най-много в качеството на строителството и влагането на новаторски материали с нулево влияние върху околната среда, използването на новаторски технологии при енергийната успеваемост и намаляването на потреблението на сила.

СТР се нарежда в топ 1.5% в класацията на ESG Risk Rankings Worldwide на Sustainalytics Inc. като " нискорискова " компания. Тази ранглиста мери степента, до която цената на една компания е изложена на основни финансови въздействия от ESG фактори. Освен това СТР е позиционирана в най-високата категория за ръководство на ESG факторите, което потвърждава способността на компанията да ръководи съответно въпроси, свързани с политики и стратегии, както и посредством количествено премерване на успеваемостта. През 2020 година потвърждението от страна на Sustainalytics разреши на компанията да емитира зелени облигации. Класацията на Sustainalytics ни подрежда на 49-о място от 1027 компании за недвижими парцели, оценени в международен мащаб, и на 198-о място от 13 733 корпорации, одитирани в международен мащаб от Sustainalytics за техния ESG Risk профил.
" Усилията за привличане на нови вложители би трябвало да са общи. Като се стартира от държавните институции на геополитическо и стратегическо равнище, през общините във връзка с достъпа до инфраструктурата и пазара на работна ръка, до консултантите на всички равнища, които могат да спомагат страната да бъде включвана в презентациите на западноевропейските им сътрудници и проучвателните описи на индустриалните скаути ".
Как постковид действителността въздейства върху конкуренцията в бранша?
- В подтекста на Централноевропейския район можем да приказваме за повишение на конкурентността. В България натискът на пазара към момента не е толкоз мощен, само че упованията са и тук да има растеж в броя на плановете и фирмите в бранша. Какво е характерното на българския пазар на логистични площи сега? - Той към момента е доминиран от планове за лично прилагане, само че делът на спекулативните площи пораства. Обемът им е директно подвластен от интензивността на пазара и икономическата среда, т.е. повече произвеждане и повече търговия пораждат нуждата от повече хранилища. Засиленото търсене дава старт на строителството на повeче спекулативни планове, които от своя страна покачват конкурентността, а оттова и качеството на крайния артикул. Естествено, един сериозен дисбаланс в интерес на предлагането може да докара до напън върху равнищата на наемите. Предвид дълготрайния темперамент на договорите за наем това може да обърка съществено целия стопански смисъл на даден план. В каква посока очаквате да вървят наемите - районно и в България? - Очаквам равнищата им гладко да се повишават. На първо място, сега търсенето на площи на пазарите от ЦИЕ съществено надвишава предлагането. Строителството нараства, което също неизбежно ще рефлектира в цените на постройките, а оттова и в равнищата на наемите. Единствено фактът, че през днешния ден се усвояват площи, които са към този момент построени при по-ниски цени, забавя растежа на наемите, само че това няма да продължи дълго. Друг сериозен фактор е лимитираното предложение на подобаващи терени и/или комплицираните процеси и процедури, свързани с довеждането им до статут, подобаващ за строителство, което удължава периода на дивелъпмънт. За България прогнозата е сходна, като можем да приказваме и за непрекъснато възстановяване на качеството на новите планове под натиска на клиентите и пазара, т.е. и при нас също се чака гладко повишаване на наемите, с отчитане на по-ниската динамичността на пазара. Как виждате бъдещето на българския логистичен пазар?
- България има своя капацитет и място на логистичната карта на ЦИЕ. Пречат ни спецификите и размерът на вътрешния ни пазар и отдалечеността от икономическите центрове на Западна Европа. Целият район сега е във фокуса на вложителите и при вярно позициониране можем да притеглим нови компании. Усилията в тази посока би трябвало да бъдат общи, на всички заинтригувани. Като се стартира от държавните институции на геополитическо и стратегическо равнище, през общините във връзка с достъпа до инфраструктура и пазара на работна ръка до консултантите на всички равнища, които могат да спомагат страната да бъде включвана в презентациите на западноевропейските им сътрудници и проучвателните описи на индустриалните скаути. Има задоволително истории на триумф на компании, които към този момент са тук, които можем да покажем. Самите дивелъпъри са най-заинтересовани да разпространяват България като добра локация за бизнес сред клиентите и сътрудниците си. В СТР имаме вяра в позитивното развиване на пазара и вършим всичко належащо да бъдем част от факторите, които ще доведат до това.
СТР към този момент стартира да строи първата фаза на бъдещия CTPark Sofia West на бул. " Ломско шосе ". CTP е най-големият дивелъпър на индустриални активи в Централна и Източна Европа и е измежду петте най-големи в Европа. Нидерландско-чешката компания е построила и ръководи над 6.6 млн. кв.м логистични и индустриални здания в девет страни. Целта й е до 2023 година портфолиото й да доближи 10 млн. кв.м. От края на март 2021 година акциите на CTP обществено се оферират на фондовата борса Euronext Amsterdam. Компанията влезе на българския пазар през лятото на 2019 година В момента има имоти с повърхност 470 хиляди кв.м на три основни местоположения в София, върху които може да бъдат застроени 225 хиляди кв.м РЗП. В ход е строителството на първите 40 хиляди кв.м в логистичния парк CTPark Sofia West на " Ломско шосе ", на първите 27 хиляди кв.м в CTPark Sofia East на бул. " Ботевградско шосе " и на 15 хиляди кв.м уголемение на настоящата логистична база на DVS до летището, която СТР купи в края на 2020 година в договорка с назад наемане. Вече е реалност и първата извънстолична договорка на СТР - в Пловдив компанията закупи фабриката и терена от 11.5 хиляди кв.м на немския авто производител и снабдител Willi Elbe също в договорка с назад наемане. Двегодишният проект на СТР за България планува 300 млн. евро вложения, развиване на портфолиото и на пазарния дял в страната. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР