ВизиткаПроф. д-р Едуард Коендeрс е ръководител на Института по строителство

...
ВизиткаПроф. д-р Едуард Коендeрс е ръководител на Института по строителство
Коментари Харесай

Техническите университети в Дармщат и Делфт и "Главболгарстрой" продължават работата си по революционен изолационен материал

Визитка Проф. доктор Едуард Коендeрс е началник на Института по строителство и строителни материали (WiB) към Техническия университет в Дармщат (Германия) от 2014 година През 1993-1997 година проф. Коендeрс учи строително инженерство и офшорни технологии в Техническия университет в Делфт в Холандия и получава докторска степен. От 2003 година работи в Техническия университет в Делфт като теоретичен помощник и управлява доста проучвателен планове като: накъсване на бетон от пожар, устойчивост на инфраструктурата, моделиране на процеса на хидратация на устойчиви циментови системи и създаване на модели за пресмятане на механичните свойства на бетони с рециклирани инертни материали. От 2011 до 2014 година проф. Коендeрс работи като гост-професор във Федералния университет на Рио де Жанейро (UFRJ) в Центъра за стабилно и продължително развиване на строителните материали NUMATS. Визитка Арх. Веселин Колев е основен специалист в " Главболгарстрой холдинг " АД и изпълнителен шеф на " ГБС инженеринг " ЕАД от 2015 година Работи в компанията от 25 години. Започва работа като архитект-проектант през 1997 година в проектантската организация на " Главболгарстрой " - " ГБС план ". Заема водещо присъединяване в проектирането на огромно жилищно строителство на територията на Алжир през 2001-2002 година Работи по проектирането и построяването на първите обекти на компанията в България: хотел " Хилтън ", РВД, летище София, реорганизация на стадион " Васил Левски " и други През годините е работил по проектирането и реализацията на съвсем всички капиталови обекти на компанията, в това число и на редица основни за " Главболгарстрой " планове. През 2002-2004 е архитект на посолството на Съединени американски щати в България от страна на " Главболгарстрой " АД. През 2005 - 2010 взе участие в разработка на планове: " Супер Боровец ", " Белчин СПА ", подготовка на кандидатурата на България за хазаин на зимни олимпийски игри 2014 и други, през 2011-2013 - на " София саут кръг мол " взаимно с L35 (арх. Ернесто Клинкенберг). Той реализира надзор при практическото и техническото осъществяване на целия строителен развой, координира активността на снабдители, реализатори и вложители. Към отговорностите за взетите креативен решения на процедура се прибавят и тези за цялостната реализация на плана. Проф. Коендерс, това е второто ви посещаване в България в границите на плана NRG-STORAGE. Бихте ли обобщили каква е задачата на плана?
Проф. доктор Едуард Коендeрс: Революционният план NRG-STORAGE* се стреми да наложи ново революционно решение, което замества наличните сега изолационни материали на пазара, като предлага многофункционална и енергийноспестяваща циментова пяна (NRG-пяна). Концепцията е ориентирана към нежилищни здания и има за цел да реализира 25% по-добър изолационен потенциал, както и най-малко 10% по-висок потенциал за предпазване на сила. Слоят от NRG-пяна ще се характеризира и с висока водо- и въздухонепроницаемост - сред 10% и 25% по-голяма положителни от наложените решения на пазара през днешния ден.

Активиращата се от топлината пяна ще се употребява за пасивно/активно ръководство на преноса на сила и ще се ползва при нови и/или съществуващи изолации на постройката. Нанодобавки въз основата на графен и материали за смяна на етапа (РСМ) ще бъдат вградени, за да засилят потенциала за предпазване на топлинна сила, стабилността на размера, както и механичните свойства на получените композити.
Реклама
В най-широка преспектива планът NRG-STORAGE обгръща действителното създаване, планиране и усъвършенстване на новата изолационна пяна, както и нейното тестване чрез 27 демонстрационни стени, 3 нови пълномащабни демонстрационни здания (базирани в България) и два демонстрационни обекта на съществуващи нежилищни здания в Испания и Германия.

Иновативната идея се финансира по програмата " Хоризонт 2020 " ** която досега е най-голямата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейски Съюз.
Проф. доктор Едуард Коендeрс - началник на Института по строителство и строителни материали (WiB) към Техническия университет в Дармщат (Германия) Кой е консорциумът, който стои зад плана? За какво е виновен вашият български сътрудник - " Главболгарстрой "?
Проф. доктор Едуард Коендeрс: Проектът се координира от Техническия университет в Дармщат (Германия) и се реализира в партньорство с Техническия университет в Делфт (Нидерландия), Центъра по физика на материалите (Испания), както и други университети, научноизследвателски центрове, представители на промишлеността и на дребните и междинните предприятия от България, Полша, Чехия, Италия, Германия, Аржентина и Испания.

" Главболгарстрой " (ГБС) е нашият мощен български сътрудник и като единствен представител на строителния бранш компанията дава отговор за реализацията на демонстрационните здания в София.
Реклама
Сградите ще показват енергийните характерности на NRG-пяната и ще бъдат следени за интервал от 2 години във връзка с: топлоизолацията и опциите за предпазване на сила посредством температурни датчици, температура на въздуха и температура на вътрешните повърхности на постройката, топлинни мостове при ниски точки на изолираност, локалните метеорологични условия, както и енергийна успеваемост във връзка с потреблението на сила за отопление и изстудяване.

Усъвършенстваната система за наблюдаване е проектирана и създадена от немските и испанските сътрудници по плана и е конфигурирана от ГБС, ТУ Дармщадт, ТУ Делфт и Netzsch през миналата седмица. Наблюдаваните данни от демо-къщите ще бъдат употребявани от сътрудниците по плана за калибриране на енергийни симулации, а също и за оценка на въздействието на климатичните условия върху енергийната успеваемост на постройките, с използване на новата основа за предпазване на сила - NRG-пяната. Системата за мониторинг ще се употребява и за надзор на топлинния комфорт в демонстрационните здания, който ще се поддържа в температурен диапазон от 20 °C до 27 °C. Инсталирани са климатични системи за отопление и изстудяване, с цел да се поддържат тези температурни положения, като ще се следи разходът на силата за постигането на тази цел.
Г-жо Щрунц, като началник на плана от страна на другия немски сътрудник - Netzsch, бихте ли споделили повече информация по отношение на следените данни?
Кристина Щрунц: В допълнение към това, което проф. Коендерс към този момент загатна, данните, генерирани от демо-къщичките ще разкрият последния стадий в процеса на мащабиране от равнището на материалния съставен елемент, изследвано в границите на Първия Работен Пакет на плана, към мониторинга на крайния артикул. По този метод, като първа стъпка, термичното държание на обособените материали - като да вземем за пример потенциалът за предпазване на топлота на всички съставни елементи и диапазоните на размразяване при етапи на смяна на материалите = phase change material ( PCM ) - се дефинира посредством разнообразни способи за премерване, като DSC (диференциална сканираща калориметрия) и LFA (лазерен флаш апарат), посредством потребление на доста дребни пробни количества. От това композитната пяна, както е изследвана във Втория Работен Пакет на плана NRG-STORAGE, е по-хетерогенна и по-голяма като размер на тестът, което постанова различен метод за пресмятане. Освен това на този стадий влиза в деяние топлопроводимостта, главната отличителна линия на изолационния материал.
А можете ли да споделите с нас повече информация по отношение на процеса на премерване?
Кристина Щрунц: В NETZSCH измерваме пяната с нашата серия HFM (Heat Flow Meter), употребявайки проби с от 30 на 30 cm и дебелина ~4 cm, с цел да реализираме термична проводимост, както и характерен топлинен потенциал, който да съпоставим с резултатите, получени на по-ранен стадий при обособените съставни елементи. В идващия стадий тази изолационна пяна се прибавя към стените, с цел да доближи окончателното приложение, което води до още по-големи размери на пробите и повече фактори на въздействие. Тези стени (1,50m x 1,50m) се изследват за топлопропускливост в така наречен Hot Box устройство при следени условия на температура и мокрота. След това най-добре представящите се и най-обещаващи NRG-Foams се събират и следят при " действителни условия " в демо- къщите в България и осъвременените здания в Германия и Испания.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Пазари 1 Войната в Украйна 2 Климат 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама
Смеси от изследваните и симулирани материали по-късно ще бъдат следени при така наречен " действителни условия " посредством демонстрационните къщи при обновените здания.
Г-н Колев, " Главболгарстрой " е българският сътрудник в този новаторски план NRG-STORAGE. Бихте ли споделили повече за това по какъв начин се развива планът през последните месеци и каква е ролята на ГБС.
Арх. Веселин Колев: През миналите месеци ГБС построи на площадката на NRG-STORAGE, ситуирана на територията на производствено-техническата база на " Главболгарстрой ", покрай София, четири модула. Три от тях са с демонстрационна цел, а четвъртият събира информация от генерираните/следените данни.

Миналата седмица екип от ТУ - Дармщадт, ТУ - Делфт, и Netzsch дойде в София, с цел да конфигурира системата за наблюдаване със датчици в трите демонстрационни къщи. Те към този момент са оборудвани със специфични датчици, ситуирани на основни точки по стените, таваните и покривите. Тяхната цел, както към този момент беше посочено, е да дават непрекъсната информация за смяната на температурата вътре и отвън постройките.

Трябва да признаем, че за ГБС е огромна привилегия да взе участие в подобен революционен иновационен план и да си партнира с водещи представители на западноевропейските университетски среди като техническите университети в Дармщат и Делфт, както и с останалите индустриални сътрудници. Нашият екип се стреми да популяризира информация за NRG-STORAGE, доколкото е допустимо, и да партнира с всички ангажирани и заинтригувани страни. Миналата седмица организирахме експертна среща в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София, с цел да представим плана и да споделим информация по отношение на настоящото му развиване и постигнатите досега резултати. Срещата провокира сериозен интерес, като се договорихме да продължим нашите полемики и диалози в хода на идващите планови стадии.
Арх. Веселин Колев - основен специалист в " Главболгарстрой холдинг " АД и изпълнителен шеф на " ГБС инженеринг " ЕАД Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Каква е стратегическата цел на плана NRG-STORAGE?
Арх. Веселин Колев: Нашият NRG-STORAGE екип има вяра, че планът ще способства за постигането на амбициозните цели на Зелената договорка на Европейския съюз, за оправянето с провокациите, свързани с околната среда и изменението на климата. По-специално във връзка с строителния бранш и в региона на ефикасното енергийно и ресурсно възобновяване на постройките планът NRG-STORAGE ще способства за оправянето с двойното предизвикателство на равнище Европейски Съюз за енергийна успеваемост и резистентност. Той има капацитета да даде революционни решения за икономисване на сила, защото потреблението на постройките съставлява 40% от потреблението на сила, а годишният % на възобновяване на сградния фонд варира от 0.4 до 1.2% в страните членки.

*NRG-STORAGE - Integrated Porous Cementitious Nanocomposites in Non-Residential Building Envelopes for Green Active/Passive Energy Storage

**Този план се финансира по програмата за проучвания и нововъведения на Европейския съюз " Хоризонт 2020 " според съглашение за безплатна финансова помощ №870114.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Строителство и имоти
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР