ВизиткаКуба Кивиор е част от Visa от януари 2007 г.

...
ВизиткаКуба Кивиор е част от Visa от януари 2007 г.
Коментари Харесай

Работим усилено за дигитализиране на икономиките в ЦИЕ

ВизиткаКуба Кивиор е част от Visa от януари 2007 година Преди да заеме сегашната си позиция, е бил управител на Visa за Полша. Работил е в Bank Pekao и eService Novitus, има над 20-годишен опит във финансовия бранш. Завършил е Университета по стопанска система в Краков и Университета в Гданск, Полша. Съосновател и член на бордовете на фондациите " Полша без пари в брой " и " Дигитална Полша ". Кои са главните софтуерни и други трендове, които оказват въздействие върху бизнеса с разплащания?
- Поведението и упованията на хората и като клиенти, и като консуматори на финансови услуги и разплащания се трансформират вследствие на навлизането на все по-широка софтуерна и цифрова промяна в всекидневието ни. Тази промяна се отразява и ще продължи да се отразява на метода на привличане и обслужване на клиенти, на вида и скоростта на обработка, на разбора на данни и на построяването на системи и модели за тяхното използване.

Отношението към клиента ще се промени. Ще стане по-персонализирано, директно обвързвано с самостоятелните му потребности, а потребителите ще бъдат оценени и възнаграждавани в следствие от използването на цифрови технологии.

Очаквам светът да стане още по-дигитален и обвързван във виртуалното пространство, като бизнесът от ден на ден ще развива директни онлайн канали за достъп и взаимоотношение със своите клиенти както B2C, по този начин и B2B. Това ще даде " подтик " напред и от ден на ден ще изисква потреблението на модерни технологии за разбор на данни, машинно образование и изкуствен интелект. Не на последно място, тази неизбежна промяна ще подтиква дигитализацията и отдалечения достъп до публични и обществени услуги и до стопанската система като цяло, за което развиването на електронните разплащания е от главно значение.
Реклама
Екологичните, обществените и управническите политики (ESG) ще играят все по-важна роля в метода, по който вършим бизнес и се държим като хора. Подходът ни към устойчивото развиване е двустранен с фокус върху това какво можем да създадем ние като организация в мрежата на Visa и какво сме способни да реализираме посредством даване на благоприятни условия на нашите клиенти и сътрудници. През април 2021 година Visa разгласи нов световен ангажимент за постигане на нулеви чисти излъчвания до 2040 година (10 години преди Парижкото съглашение за климата), а година по-рано компанията реализира въглеродна индиферентност във всички свои действия. Придържаме се твърдо към нашия непрекъснат ангажимент да работим отговорно, етично и транспарантно със мощно, без значение ръководство и да бъдем водач в промишлеността във връзка с ESG резултатите.

Visa към този момент не е лимитирана от кабелна инфраструктура, тип на заплащането, форма на достъп до физическата мрежа. Сега ние напредваме в постигането на задачата си да бъдем единна точка за достъп за осъществяване на всевъзможен тип преводи, като сътворяваме опция за несъмнено придвижване на пари за всеки и на всички места.

Разширихме тактиката си и превърнахме Visa в " мрежа на мрежите " - единна точка за достъп, която разрешава придвижването на пари в мрежата на Visa и отвън нея, тласка хората и бизнеса напред, като улеснява разплащанията сред самостоятелни лица (P2P), сред бизнес и консуматори (B2C), от бизнес съм бизнес (B2B) и от държавни управления към консуматори (G2C).
Какви са главните поучения и заключения, които можете да очертаете след две години работа в конюнктура на Covid?
- Covid-19 докара до перманентна смяна в държанието на клиентите и форсира прехода към цифрови разплащания. Ще дам и един образец. Още през цялото време на пандемията потребителите желаеха да могат да заплащат с безконтактните си карти, да се отстрани потреблението на пари в брой и да се отстрани контактът с терминалите. Във Visa забелязахме, че тази смяна настава още от първите дни на разпространяване на вируса и бързо мобилизирахме държавните управления и разплащателната промишленост да усилят лимитите за безконтактните разплащания в цяла Европа и в България.
Реклама
За хората в Европа безкасовите разплащания в магазините и в интернет към този момент не са просто улеснение, а нужда. Проучването на Visa Back to Business от 2021 година разкрива, че смяната в държанието на потребителите при извършване на покупки е забележителна. Близо две трети (65%) от потребителите биха предпочели да употребяват безконтактни разплащания толкоз постоянно, колкото сега, или даже повече, а единствено 16% декларират, че биха се върнали към старите си способи на разплащане след пандемията.

Промяната измежду търговците е също толкоз очевидна. Делът на тези, които за първи път продават онлайн, се е нараснал от 27% на 43% от юни 2020 година до момента. Дребният бизнес откри, че безконтактните разплащания са избавителен пояс, а 74% от МСП чакат потребителите да продължат да ги избират даже и след края на пандемията.

В Централна и Източна Европа следим доста нарастване на електронните преводи - в Чехия с над 75%, в Словакия - над 70%, в Хърватия - съвсем 70%, в Унгария - над 65%, в Ирландия - над 50%, а в Италия и Полша - съвсем 35% (през март 2021 година на годишна база).

В вероятност съм твърдо уверен, че тук, в Европа, ние сме в епицентъра на нововъведенията и конкуренцията. Visa ръководи отворена мрежа. Това основава равни условия, в които всички виновни участници са добре пристигнали, а техните нововъведения образуват мощна конкуренция, която е от изгода за всички.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Икономика 3 Политика 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Компании 1 Икономика 2 Градове 3 Компании Реклама
Що се отнася до най-голямото предизвикателство, всеки пазар има своята специфичност и във Visa подхождаме самостоятелно към потребностите и целите на другите страни, какъвто е и методът ни към всеки от нашите клиенти.
Разкажете повече за програмата Visa Fast Track.
- Програмата Fintech Fast Track на Visa е основана, с цел да даде опция на идващото потомство финтех компании да се причислят към мрежата на Visa и да основат новаторски прекарвания в региона на цифровата търговия както за потребителите, по този начин и за търговците. Тя беше отворена през 2018 година и разширена през 2020 година Програмата Fast Track означи растеж от 360% на годишна база и поддържа основаването на нововъведения в региона на разплащанията, като да вземем за пример цифрови портфейли, разплащания сред компании (B2B) и разплащания в цифрова валута.

Досега нашата стратегия Fintech Fast Track е помогнала на 93 европейски финтех компании да реализират задачите си за даване на по-добри артикули и услуги на своите клиенти, в това число редица нови платежни решения.

Всичко, което клиентите вършат всекидневно - от заплащането на сметки за комунални услуги до ръководството на персонални отговорности - ще се прави цифрово и без изпитание, единствено с няколко кликвания.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Какви са упованията ви по отношение на платежната промишленост в кратковременен и средносрочен проект?- Разплащателната промишленост е една от най-конкурентните и динамични в света. Изборът и конкуренцията са значими за развиването на бранша.
Ръстът на електронната търговия по време на пандемията от Covid-19 ще продължи с цялостна мощ, като от ден на ден софтуерни решения ще бъдат насочвани към обезпечаването на несъмнено и безпроблемно обслужване на клиентите. В цяла Европа потребителското търсене на безконтактни, мобилни и онлайн разплащания ще продължи да се усилва.

С възходящата известност на онлайн търговията внедряваме нови технологии като да вземем за пример Click to Pay, която съхранява по сигурен метод данните за заплащане на потребителите, тъй че, когато те се върнат на уеб страницата, да могат да платят с едно кликване, а това прави извършването на покупки онлайн по-лесно, по-бързо и по-сигурно. Помагаме на клиентите в 34 европейски страни да правят сигурни мобилни разплащания, като предоставяме опция за работа с близо 800 стратегии и портфейли за мобилни разплащания в Европа.

Освен това чакаме последователното възобновяване на пътуванията да се отрази позитивно на икономическите браншове, свързани с туризма. Visa работи с държавните управления и бизнес групите, с цел да обезпечи достъп до комфортни и лесни цифрови разплащания.

Предоставянето на услуги и разплащания на уязвими жители е по-важно от всеки път за държавните управления. Затова управляващите ще продължат да предизвикват провеждането на промени в интерес на стопански системи, които все по-малко употребяват пари в брой като средство за даване на по-удобни, налични и ефикасни публични услуги за възстановяване на благосъстоянието и икономическото възобновяване. Visa поддържа държавните управления, като дава бързи и ефикасни способи за погашение на финансова помощ, предлага безконтактни решения за градски превоз и напредване и подкрепя устойчивото възобновяване на нашите общности.

Иновациите, наред с възприемането на технологиите и методите за достъп до мрежата за потребление на нови способи на разплащане и приемане на пари (движение на пари, парични преводи, разплащания, отворено банкиране, криптовалути, държавни средства и т. н.), ще продължат. Ще влагаме още във Visa Direct, с цел да дадем опция за бързи разплащания от вида човек към човек (P2P), което дава опция на хората да заплащат, изпращат и получават пари по по-интелигентни способи. Visa е желан сътрудник за четири от петте международни финансови оператора в региона на P2P заплащанията.

Междувременно Visa е отдадена на концепцията да направи всичко допустимо, с цел да насърчи нововъведенията и да сътвори повече благоприятни условия на потребителите в поддръжка на европейските цели за отворено банкиране. Надяваме се да допринесем за ускорение на въвеждането на отвореното банкиране в Европа, като осигурим сигурна и надеждна платформа за нововъведения посредством потвърдената инфраструктура на Visa и устойчивите вложения в региона на стабилността, киберсигурността и предотвратяването на измами.
Ще има ли трендове, характерни за района?
- В Централна и Източна Европа тактиката ни се състои в поддръжка на разплащателната екосистема за увеличение на броя на ПОС терминалите, които одобряват картови разплащания и възстановяване на ежедневните разплащания на потребителите посредством въвеждане на нови артикули и решения за разплащане в партньорство с банките и финансовите институции, с които си сътрудничим.

Банките в района имат огромен вкус за нововъведения, а потребителите са склонни да одобряват картови разплащания. В Централна и Източна Европа Visa ще продължи да поставя старания за повишение на равнището на финтех промишлеността посредством въвеждане на най-съвременните разработки в региона на разплащанията.

Все още би трябвало да работим интензивно, с цел да подкрепим дигитализацията на стопанските системи в страните от Централна и Източна Европа, обществените и административните услуги и разплащанията в новата среда, изключително за дребните и междинните предприятия.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР