Визитка: Иво Димитров е директор Алкохолни напитки и кафе в

...
Визитка: Иво Димитров е директор Алкохолни напитки и кафе в
Коментари Харесай

Пазарът на кафе е 420 млн. лв. Очакваме да порасне 6% тази година

Визитка: Иво Димитров е шеф " Алкохолни питиета и кафе " в " Кока-Кола ХБК България " от октомври 2021 година Той започва кариерата си в компанията през 2005 година като търговски представител. През миналите седемнадесет години Димитров минава през разнообразни позиции в региона на продажбите, маркетинга и работа с вериги - управлява категорията Monster Energy в България, под негово управление за интервал от 3 години отдел " Национални основни клиенти " отбелязва растеж на приходите над 50%. в страната през 2020 година Как се отрази пандемията на пазара на кафе в България? Какъв е трендът в последните две години? На какъв брой се прави оценка пазарът за 2021 година в размер и в стойност?
В България на година се употребяват почти 2 милиарда чаши кафе, което е приблизително по едно кафе дневно от хората в зрелост. Като стойност по наши калкулации на база данни от Nielsen пазарът е към 420 млн. лв.. По време на пандемията хората продължиха да употребяват кафе, като отчасти се пренасочиха от потреблението в заведения към ползване вкъщи. Засили се доста и извършването на покупки през онлайн търговци, което даде опция клиентите да опитват с разнородни марки кафета. Наблюдаваме и забележителна наклонност на премиумизация, като клиентите все по-често са склонни да заплатят повече за кафе с по-високо качество. В международен мащаб сортът " Арабика " съставлява над 70% от общата консумация на кафе и в България от ден на ден хора се насочват точно към усета и благосъстоянието на аромати, които предлага този вид кафе.
Как се развиват продажбите през първите четири месеца на тази година?
- Costa Coffee продължава да набира скорост и от ден на ден потребители припознават марката като " моето кафе ". От края на предходната година обогатихме 24/7 портфолиото от питиета на " Кока-Кола ХБК България " с още един бранд - Caffe Vergnano, придобивайки 30% дял в собствеността. Марката е учредена преди 140 години в Северна Италия и е известна като най-старата пекарна на полуострова. И до през днешния ден тя се ръководи от семейство Верняно - към този момент четвърто потомство.
Какво е съотношението сред обособените сегменти на пазара на кафе? Кои сегменти означават максимален растеж, при кои се регистрира спад през 2021 година?
- Най-големите сегменти са мляното и инстантното кафе, които съставляват почти половината от пазара, само че те са и тези, които бележат спад в търсенето. Фокусът върху по-високото качество на кафе води до растеж в потреблението на кафето на зърна, а в допълнение улеснение и многообразие на усети оферират капсулите. Тези два сегмента бележат двуцифрени растежи през последните две години и несъмнено се обрисуват като мотор на категорията.
Реклама Кое кафе е по-предпочитано - на зърна или мляно, какво е съотношението сред тях?
- По традиция мляното кафе е с 5 пъти по-голямо търсене от кафето на зърна, само че кафето на зърна придобива все по-широка известност в последните години. Тази динамичност е движена значително от търсенето на по-висококачествено кафе, както и от прекарването самичък да си смелиш кафето у дома и да усетиш достоверния мирис и оптимално съхранените вкусови качества на кафе " Арабика ".
Каква част от продажбите минаваха през опаковки за дома и каква през хорека канала през пандемичната 2021? Има ли смяна през първите четири месеца на 2022?
- По време на пандемията потреблението в заведенията спадна доста поради всички противоепидемични ограничения. Така от 42% принос в продажбите през тези две години хорека каналът представляваше към една трета от пазара. В същото време домашната консумация се повиши с едноцифрен растеж, само че не затвори разликата изцяло. През първите месеци на 2022 следим доста възобновяване на потреблението в заведенията, само че към момента не е на равнищата от преди пандемията и наклонността има поле за развиване.
Каква е средногодишната консумация на кафе на глава от популацията, трансформира ли се трендът, къде се намира България по този индикатор спрямо други страни?
- В България приблизително потреблението е 2.8 кг на човек на година. Как стоим ние спрямо други страни - Холандия да вземем за пример води с над 8 кг, скандинавските страни я следват с консумация от 6.5 до близо 8 кг, в Западна Европа е към 5 кг, а Съединени американски щати са с 3.5 кг на годишна база. Тук е значимо да отбележим, че културата на консумация, методът на живот и естествените дадености в другите страни оказват значение.

В Америка методът на живот е по-динамичен и забързан и желано е филтър кафето за консумация в придвижване, в Европа желаеме да се насладим на еспресо, до момента в който поддържаме връзка с другари, а в скандинавските страни има интервали на дълги тъмни елементи на денонощието през зимата и хората имат потребност да поддържат равнище на сила, което реализират и посредством по-голяма консумация на кафе.
Реклама
Трендът в България е да се употребява от ден на ден " Арабика ", както и по-къси кафета. Тези два фактора разрешават да пием по-често, по-ароматно и богато на усети кафе, с по-малко кофеин. Важно е да знаем, че " Арабика " съдържа два до три пъти по-малко кофеин по отношение на другия главен вид " Робуста ", както и че колкото по-късо е еспресото, толкоз по-малко кофеин има в него.
Как се трансформираха консуматорските привички за пиянство на кафе по време на пандемията? Какви са вкусовите желания на българския консуматор?
- По време на пандемията хората започнаха да употребяват доста повече в домашни условия, да поръчват онлайн и да тестват нови оферти. Промените във вкусовите привички значително са подбудени от това, че през последните години разполагаемият приход на популацията се усили, от устрема към по-здравословен метод на живот, както и това, че от ден на ден хора пътуват по-често в разнообразни елементи на света и се срещат с нови и разнородни усети и марки кафе.

Българинът обичайно обича по-горчивите кафета, с по-плътен усет, само че през последните години от ден на ден хора минават към консумация на по-ароматни и меки усети на еспресо, капучино и лате. Търсенето на кафето с избран генезис, 100% " Арабика ", както и производители, подкрепящи обществата от регионите с произвеждане на кафе, също печелят потребителското желание.

Например от основаването ѝ през 2007 година благотворителната фондация The Costa Foundation е дала опция на над 85 000 деца от 10 страни производителки на кафе да получат достъп до безвредно и качествено обучение. Освен това Costa Coffee е сертифициранo от Rainforest Alliance. Марката рециклира близо 4000 тона употребена наслойка от кафе всяка година, която се трансформира в биогориво за отопление на домове в Обединеното кралство. По отношение на въглеродните излъчвания това е еквивалент на засадени над 2000 акра гори.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Пазари 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Градове Реклама
Продуктите на Caffе Vergnano също идват с високи индикатори за резистентност: капсулите, съвместими с Nespresso на Caffе Vergnano, са 100% компостируеми, а компанията е първата, която създаде нов резервоар за кафе на зърна, направен от 50% рециклиран пластмасов материал (rPET).
Как се отразява инфлацията на продажбите на кафе в страната? Има ли покачване на цени, в кои сегменти, с какъв брой приблизително?
- Средно цената на рафт се е покачила със 7% за последните няколко месеца, като главно следим повишаване във връзка с капсулите и мляното кафе. Тук бих отбелязал и различен любопитен факт - през миналата година реколтата на кафе в Бразилия беше по-ниска поради неподходящите метеорологични условия и това също повлия доста на покупната цена на суровината, а Бразилия е най-големият производител на кафе в международен мащаб. Към момента е налице лек спад, който следим главно в сегментите в по-ниското ценово ниво.
Поехте Costa Coffee през април 2020. Какви са пазарните позиции на марката?
- Бележим непрекъснати растежи и към този момент сме с към 50% над предходна година. Целта ни е да сме в топ 3 в сегментите " кафе на зърна " и " мляно кафе ".
Какви са прогнозите ви за развиване на пазара на кафе? Какви са упованията за 2022?
- Според Global Data България е една от страните с максимален капацитет в Източна Европа поради растежа на консумация и стойност. Очакваме растеж на категорията към 6% в стойност през 2022 година, а през идващите пет години този ритъм да се резервира.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР