Вицепрезидентът Илияна Йотова и турският й колега Фуат Октай обсъдиха

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова и турският й колега Фуат Октай обсъдиха
Коментари Харесай

След срещата на Радев с Ердоган, и вицепрезидентът поддържа връзките с Турция

Вицепрезидентът Илияна Йотова и турският й сътрудник Фуат Октай разискаха в Анкара необятен кръг от въпроси на среща, траяла повече от час, след диалозите сред президентите през декември 2022 година, в следствие от които за обезпечаване на потенциал за страната ни в терминалите за полутечен газ и преносната мрежа в Турция, приключили с.

Йотова и Октай бяха безапелационни, че срещата сред двамата държавни глави е дала нов подтик в връзки сред България и Турция , оповестиха от президентството.

Вицепрезидентите дефинираха съглашението сред " Булгаргаз " и " Боташ " за достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания като най-бързия и директен резултат от диалозите сред Радев и Ердоган. " 13-годишното съглашение способства за сигурността на газовите доставки за България, а и за цяла Европа ", счита Илияна Йотова. Тя напомни и на строителните действия по създаване на междусистемната газова връзка " България - Сърбия " на наша територия. Йотова и Октай разясниха и опциите за бъдещи планове сред България и Турция в региона на енергетиката. Турция отбелязва прогрес в развиването на водородните технологии и демонстрира предпочитание за съдействие с България в тази сфера.
 При Радев България и Турция затвърдиха връзките за газа и желаеха и ВЕИ
При Радев България и Турция затвърдиха връзките за газа и желаеха и ВЕИ

Отварят се нови вероятности за съдействие с Турция съгласно Румен Радев

Двамата вицепрезиденти също по този начин оцениха високо на извършения предходната седмица в Истанбул огромен капиталов конгрес, проведен от Българската организация за вложения, събрал представители на управляващите и бизнеса от двете страни. На форума са разисквани опциите за съдействие сред България и Турция в бранша на автомобилостроенето и машиностроенето, както и в региона на опазването на здравето и балнеологията. " Турция се трансформира в един от международните здравни центрове с медицина на доста високо равнище. От турска страна има интерес към вложения в здравния бранш в България , в това число и за развиване на цялостна система за долекуване, в която да се употребява балнеолечението ", уточни Йотова.

Двамата разискаха и опциите за туризма с разкриването на новата самолетна линия Истанбул-Пловдив, която би трябвало да стартира работа от 18 февруари.

Сред тематиките в диалога беше и защитата на общата граница. Сериозен е задължението на турската страна, деклариран и при срещата сред президентите Радев и Ердоган, по подсигуряване на общата граница. " Европейският съюз е в дълг към Турция, защото не е извършил към момента всички задължения, поети със съглашението от 2016 година за справяне с миграционния поток ", съобщи Илияна Йотова пред турския си сътрудник.

Те разясниха също войната в Украйна и нуждата от интернационалните старания за реализиране на мир. Йотова похвали Анкара за дейната й роля в търсенето на кротичък излаз от военния спор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР