Вицепремиерът Валери Симеонов няма да се извинява на руския патриарх,

...
Вицепремиерът Валери Симеонов няма да се извинява на руския патриарх,
Коментари Харесай

Симеонов няма да се извинява на руския патриарх

Вицепремиерът Валери Симеонов няма да се извинява на съветския патриарх, както изиска сътрудникът му в " Обединени патриоти " Волен Сидеров, само че следващата рецесия посред им към този момент е под надзор след интервенция на ГЕРБ. Това е настоящото развиване на вътрешнополитическия скандал към визитата на патриарх Кирил, който си разреши да държи сметка на българския президент, че в словото си на 3 март омаловажил ролята на Русия за освобождението на България.

Преди два дни водачът на НФСБ Валери Симеонов назова съветския патриарх " второразрядно руско ченге ", " цигарен патриарх ", " шмекер " и прочие, а водачът на проруската партия " Атака " Волен Сидеров го прикани да се извини за думите си, защото в противоположен случай можело да се елементарни с поста си в държавното управление. Депутатите от Вътрешна македонска революционна организация на вицепремиера Красимир Каракачанов поддържаха настояването на " Атака ", само че в петък Симеонов даде да се разбере, че няма да се съобрази с решението на парламентарната група на " Обединени патриоти ".

В ръководещата коалиция има разлики, само че депутатите ѝ са задоволителни за поддръжка на кабинета, разяснява в петък Симеонов.

Отказът му да се извини за нападките си против патриарх Кирил си е негов грях - в обединението ще обсъдим какво ще вършим, разяснява от своя страна Сидеров. " Става дума за правила и отбрана на православието. Не искайте в този момент да предопределям какво може да се случи. Ще беседваме ", добави той. Попитан дали обединението може без Валери Симеонов, той отговори, че без всеки може.

Валери Симеонов: Даже съм икономисал обстоятелства към личността на Гондяев

" Човек се извинява, когато има виновност. Аз не усещам безусловно никаква виновност. Няма съображение за никакво опрощение. Даже съм икономисал много обстоятелства към личността на Владимир Гондяев (светското име на патриарх Кирил). Аз не мога като български родолюбец да позволи някой да идва в моята татковина и да раздава предписания и инструкции на кого да благодарим и на кого не. Неговото държание беше по-скоро на политик, в сравнение с духовно лице ", сподели Симеонов.

Той посочи, че към този момент е разискал тематиката с премиера Бойко Борисов, като предстоят и диалози с другия съпредседател на " Обединени патриоти " Волен Сидеров. В отговор на въпрос Симеонов се съгласи с изказванието на Сидеров, че ръководещата коалиция може да оцелее и без него, и неговата партия.

Каракачанов: Няма риск за разпад на Оперативна програма

Междувременно третият съпредседател на " Обединени патриоти " (ОП) Красимир Каракачанов разяснява пред кореспонденти в Народното събрание, че Валери Симеонов постоянно не съгласува позиции с останалите партии в обединението. Каракачанов въпреки всичко посочи, че риск за разпад на Оперативна програма не съществува, защото " времето всичко лекува ".

Няма потребност от оставката на Симеонов, съобщи той.

Според него дали Валери Симеонов ще се извини или не, е негово персонално решение. " Аз не мисля, че сходни прилагателни могат да се насочат към главата на Руската православна черква, без значение кой с какви политически убеждения е ", добави Каракачанов.

За разлика от Сидеров, който буйно отбрани държанието на съветския патриарх, Каракачнов повтори позицията си, че е недопустимо " който и да е външен фактор - и от Изток, и от Запад да квалифицира българските институции и да ги подлага на критика ".

Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация добави, че е приказвал " умерено и деликатно " и със Симеонов, и със Сидеров.

" По-добре е да си човек с страсти, в сравнение с да имаш сътрудници без страсти ", заключи умно Каракачанов.

ГЕРБ и Оперативна програма се разбрали да потушат напрежението

По неофициална информация на Mediapool от петък, напрежението в Оперативна програма към този момент е туширано, а ГЕРБ и Оперативна програма са постигнали сделка, че тематиката ще бъде избягвана сред тях.

Това е следващият обществен разкол в националистическото обединяване в границите на последните две-три седмици, откакто предходната им препирня стигна и до нападки на Волен Сидеров към зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Междувременно вътрешнополитическите драми във връзка тона на съветския патриарх по отношение на България не престават към този момент цяла седмица. Преди ден ГЕРБ желаеха президентът Румен Радев да каже каква позиция от името на страната е изразил, откакто се разбра, че патриарх Кирил му е държал сметка за думите му. Президентът отвърна, че не била водена стенограма на диалога, чийто цялостен текст (или най-малко изявлението на Кирил) изтече във видео на уеб страницата на Руската православна черква, само че президентството я скри българската общност.

В петък ръководителят на " Воля " Веселин Марешки изиска Народното събрание да се разграничи от Валери Симеонов и Волен Сидеров, поради техни думи в телевизионни изявленията.

" Ясно е, че патриотизмът на тези хора стига дотук - да излагат България с всяка своя дума. Затова ние идната седмица ще желаяме изключителна точка в Председателския съвет и българският парламент да одобри декларация, с която публично да се разграничим от думите и на Сидеров, и на Симеонов, тъй като, оставайки безучастни към такива нелепи, безумни изявления, ние ставаме съучастници ", съобщи той.

От ГЕРБ обясниха пред Mediapool, че такава декларация няма да бъде одобрявана, а партията считала, че до идната седмица ″темата ще бъде забравена″.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР