Вицепремиерът Томислав Дончев отдавна обещава административна реформа, която да включва

...
Вицепремиерът Томислав Дончев отдавна обещава административна реформа, която да включва
Коментари Харесай

Чиновниците вече ще са мили и вежливи

Вицепремиерът Томислав Дончев от дълго време дава обещание административна промяна, която да включва освен измененията поради дигитализацията, а и обслужването на жителите. Самият той в никакъв случай не е пестил рецензии към служителите. Преди година даже разгласи, че има дрacтични cлучaи нa нecпaзвaнe нa зaкoнa. Например в нормативния акт пишe, чe хората не са длъжни да носят със себе си избран документ, а нa гишeтo им го желаят и ги връщат без да бъдат обслужени.

"Има усъвършенстване в обслужването на жителите, само че тo нe e дocтaтъчнo. Все oщe имa oпaшки и това нервира хoрaтa. А най-нeприятнo е, когато отидеш дa cвършиш някaквa рaбoтa, а cлужитeлитe са излезли да пият кафе ", съобщи наскоро Дончев.

Следващата крачка към още по-голямо усъвършенстване явно ще е новият Кодекс за държание на чиновниците в държавната администрация , който бе утвърден от Министерския съвет на постоянното му съвещание на 1 април. Той заменя настоящия до момента документ, признат през далечната към този момент 2004 година.

Новият кодекс ще контролира държанието на всички чиновници в администрацията, ще е наложителен за работещите във всички органи на държавната власт, както и за служителите в органите на локалното самоуправление. Единственото изискване е техните отговорности да не са открити в специфичен закон или президентски декрет.

С новия акт се вкарват правилата на почтеност, равнопоставеност, честност, конфиденциалност, колегиалност и вежливост. Освен това се завишават стандартите за взаимоотношенията с жителите, бизнеса и неправителствения бранш. Наред с тях ще се съблюдават и правилата на правда, преданост, почтеност, безпристрастност, политическа индиферентност, отговорност и отчетност. Администрацията отсега нататък ще е задължена да съблюдава тези правила в това число в общуването си посредством осведомителни и информационни технологии. Ще и се наложи да се раздели с грубостта, невъзпитанието и неуважението към лицата, които обслужва.

Новите текстове са ориентирани и към предварителна защита на корупцията измежду чиновническата войска. Служителите не би трябвало да позволяват държание, което ги въвлича в корупция, длъжни са да противодействат на такива и на други непозволени прояви. Акцентира се също по този начин на възбраната за приемане на дарове, услуги, пари, облаги или други изгоди, които могат да повлияят на осъществяването на служебните им отговорности. Чиновниците не трябва да позволяват зависимости, да упражнят въздействие при взимане на решение от други длъжностни лица по отношение на осъществяване на служебните им отговорности или да посредничат за приемане от другиго на полза.

При неспазване на разпоредбите на Кодекса за държание ще се постановат наказания по реда на Закона за държавния чиновник или Кодекса за труда. Какви ще са те обаче, не е посочено съответно. Явно в множеството случаи това ще е предизвестие, което надали ще стресне нашите бюрократи.

Добра концепция, слаби резултати

Като цяло концепцията за нов кодекс за държание на чиновниците в държавната администрация е добра. Въпросът е кой ще управлява неговото съблюдаване? Така или другояче, тематиката не е нова. Все отново, както бе упоменато, сходен документ е признат още през 2004-а, единствено че възпитанието и положителното отношение мъчно могат да се реализиран нормативно.

В България има над 140 000 щатни чиновнически места. Властта всяка година дава обещание усъвършенстване и усъвършенстване на системата, само че без забележими резултати. Оправданието е неналичието на електронно ръководство, за което отидоха милиони и чиято реализация буксува безсрочно. Кой знае, може би в случай че чиновникът проумее, че мястото му е застрашено и партийните познанства не постоянно оказват помощ, ще демонстрира повече професионализъм и положително отношение към жителите.А и да не забравяме, че през идващите 10 години, поради непрекъснатото развиване осведомителните технологии, се чакат големи промени на пазара на труда. Когато и да дойдат в България, те сигурно ще обиден и хилядите държавни чиновници.

Шпионски игри

Съветът за административната промяна, управляван от Томислав Дончев, одобри през септември 2019 година методология за осъществяване на наблюдаване по метода „ скришен клиент “, чиято цел е да увеличи успеваемостта и качеството на работата на администрацията. Методологията е предопределена и може да се употребява от всички централни и териториални администрации, които дават административни услуги или които управляват и координират активността на други администрации. Тя е написана още през 2016-а, само че няколко пъти е бе отлагана. Иначе планът беше осъществен с финансиране от Брюксел.

Интересното при тази мярка е, че министерствата могат да задължават със заповед чиновниците си да работят като секрети клиенти, с цел да ревизират работата на свои сътрудници. Тайният клиент не се явява като контрольор или наблюдаващ, а единствено ревизира съблюдава ли администрацията стандартите при заявяване и приемане на услуги, държат ли се чиновниците общително, улесняват ли жителите. Предвижда се акциите да се правят по сюжет и да приключват с разбор и рекомендации. Освен това тайните клиенти би трябвало да са задоволително добре готови да работят на терен, по телефона, по мейл и посредством всички други информационни канали.

Представените отчети след първите инспекции демонстрират, че на доста места към момента не са изпълнени законови отговорности на администрацията, не са изменени процедурите и образците на документите и не са приложени признатите облекчения за жителите и бизнеса. Дончев изпрати писма до тестваните администрации, в които им дава период до един месец с цел да отстранят всички установени проблеми.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР