Вицепремиерът по управление на европейските фондовезаяви, че при влизане в

...
Вицепремиерът по управление на европейските фондовезаяви, че при влизане в
Коментари Харесай

Пеканов: След приемане на еврото ще спестим разходи за превалутиране

Вицепремиерът по ръководство на европейските фондовезаяви, че при влизане в еврозоната ще спестим разноски за превалутиране.

„ Ще си спестим една огромна сума разноски, която всяка година вършим от обстоятелството, че всяка година превалутираме нашия лев, който е обвързван с еврото. Също по този начин, че страната е единствено с единия крайник в Еврозоната, което значи, че финансовите пазари също ни дават половината от бонуса да си във втората най-силна валута в света “, изясни той.

Пеканов добави, че против ясните изгоди стоят страхове от спекулации.
„ Те се по тази причина, че обособени търговски обекти могат да злоупотребят. Именно там страната би трябвало да е най-активна “, съобщи вицепремиерът.
Таван на цените

Пеканов уточни, че за таван на цените към момента не можем да приказваме.

„ В последна сметка, живеем в пазарна стопанска система и продължаваме да имаме вяра в конкуренцията. Не сме тръгвали да подхващаме такива внезапни ограничения “, сподели той.

Вицепремиерът добави, че не е обикновено в множеството европейски столици млякото да е 1 евро, във Вашингтон да е 1 $, а у нас да е 3,60 лева
„ Първият ни метод беше с комерсиалните вериги да обсъдим този проблем, след което да предоставим повече информация за жителите, като това ще подкрепи конкуренцията и ще упражни напън върху цените. Третото е активизиране на регулаторите – КЗП и Комисия за защита на конкуренцията “, изясни той.
Еврото и спекулата

„ По отношение на покриването на критерия за инфлацията за влизане в еврозоната сме надалеч. Когато са правени изключения, те са били, когато не покриваш критерия с 0,2-0,3. Ние не го покриваме с 4%. Има доста аргументи за това “, сподели Пеканов.

По думите му най-големият проблем при влизане в Еврозоната е опцията обособени търговски обекти да спекулират с незадоволителната информация на по-възрастни хора, в по-отдалечени региони.
" Макар да имаше сензационни заглавия, бяха открити някои магазини, в които имаше далавера и нелоялни практики. В Хърватия няма повишение на инфлацията след влизане в Еврозоната ", сподели още той.
Според Пеканов с „ черни “ и „ бели “ описи за порочни и за положителни търговски практики може да реши казуса със спекулата в този момент, както и след приемането на еврото.

Нови средства по Плана за възобновяване и резистентност

„ Около 1 милиарда лева би трябвало да получи България по линията на спомагателната глава в ПВУ, която визира бранша декарбонизация и енергетика. Смятам, че верният метод е да използваме жителите и бизнеса и да създадем вложения, които са ориентирани към тях. За бизнеса – възобновими енергийни източници с акумулатори “, добави Атанас Пеканов.

Той добави, че е вярно за семействата да се отделят още средства за енергийно възобновяване – надълбоко реновиране.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР