Вицепремиерът на Италия и министър на вътрешните работи Матео Салвини

...
Вицепремиерът на Италия и министър на вътрешните работи Матео Салвини
Коментари Харесай

Матео Салвини изглежда готов за промени на италианския проектобюджет за 2019 година

Вицепремиерът на Италия и министър на вътрешните работи Матео Салвини може би е отворен за промени в проектобюджета за идната година, оповестява в сряда вестник La Stampa, само че без да конкретизира своите източници за тази информация.

Трябва да се има поради, че по-късно през днешния ден (21-ви ноември) Европейската комисия би трябвало да разгласи своето мнения по бюджетните планове на всичките 19 страни - членки на еврозоната, като не е изключено Европейска комисия да започва наказателна процедура при несъразмерен недостиг по отношение на Италия.

Според La Stampa, Матео Салвини може би е податлив да се понижат сумите, които ще бъдат изразходвани за възстановяване на приходите на жителите, като това би представлявало огромна отстъпка във връзка с сериозните бюджетни разногласия сред италианските ръководещи и европейските властимащи в Брюксел.

Макар и непотвърдена, информацията на вестник La Stampa способства за намаляване на напрежението на италианския дългов пазар и за положителен старт на търговията на миланската фондова борса.

В резултат на възобновени покупки на италиански държавни облигации, доходността на 10-годишни бумаги се намалява с 9 базисни пункта към равнище от 3,525%, а на краткосрочните двугодишни бумаги - с 12 пункта към 1,265%. В същото време лихвеният спред сред 10-годишните бумаги на Италия и на Германия се свива с към 10 базисни пункта към 316 пункта по отношение на 325 пункта в края на търговията във вторник.

Борсата в Милано също реагира положително, като главният италиански фондов показател MIB нараства с 1,24%, допринасяйки за внимателен напредък и на останалите водещи европейски пазари на акции.

Информацията, че Салвини, който е и водач на една от двете ръководещи партии в Италия - крайнодясната партия " Лига " - наподобява податлив да бъдат преразгледани някои аспекти на оферти от държавното управление противоречив проектобюджет за 2019-а година, способства за мощен растеж при започване на днешната търговия на италианския банков бранш. Акциите на Banco BPM нарастват с цели 5,67%, а на UniCredit - с над 2 на 100. Общият европейски банков показател - STOXX Europe 600 Banks пък нараства с 1,35% предвид на възобновените инвеститорски очаквания, че Рим и Брюксел могат в последна сметка да реализират компромис по отношение на италианския бюджет за следващата година, заобикаляйки по този метод наказателната процедура на Европейска комисия във връзка с бюджетния недостиг на третата по мощ стопанска система на еврозоната.

Общият европейски фондов показател Stoxx Europe 600 се покачва с 0,57%, пробвайки се да излезе на зелена територия за пръв път след пет следващи сесии на намаляване и откакто завърши търговията във вторник със спад от 1,1% до близо едномесечно дъно.

Германският фондов показател DAX нараства при започване на днешната търговия с към 1%, френският CAC40 - с 0,63% и английският FTSE100 - с 0,68%.

Еврото също реагира положително на днешната информация на La Stamp, отскачайки внимателно от вчерашното двудневно дъно към 1,1359 $ назад към 1,1400 равнището.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР