Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов наследи за

...
Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов наследи за
Коментари Харесай

Караджов: Строителите на Хемус палят свещ да прекратим договорите заради инфлацията

Вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов наследи за решение редица заплетени проблеми - казусът с инхаус поръчките, противозаконното строителство на автомагистрала " Хемус ", пътят през Кресненското дефиле, неизплатените пътни поправки, тол таксите, неналичието на вода в редица обитаеми места. За 2022 година неговото министерство е с най-големия бюджет - от 2.6 милиарда лева

Познавам ви като едно от лицата на ОДС от времето на Иван Костов. След това бяхте народен представител от Реформаторския блок. Останах сюрпризирана като видях името ви в проектокабинета на Слави Трифонов. Как се озовахте в редиците на " ИТН " ( Има Такъв Народ ) ?

Възгледите ми не са изменени идейно. За мен също беше необичайно, че тъкмо тази политическа групировка ме е забелязала. Аз ги поддържах за референдума (референдумът, инцииран от " Шоуто на Слави " през 2016 година за въвеждане на напълно мажоритарна изборна система -б.а.) Те бяха събрали 2.5 милиона подписа. Нямаше по какъв начин да не ги поддържа, откакто толкоз доста гласоподаватели желаят смяна. От там остана връзката ми с Тошко Йорданов, с който продължих да се срещам и след разпускането на 43-тия парламент. Има Такъв Народ нямаха претендент за транспортен министър в първия план на кабинет, господин Йорданов ми предложи и по този начин попаднах в номинациите на Има Такъв Народ.

Как се ръководи министерство, когато би трябвало да се преценявате с четирима началници? Имам поради водачите на четирите политически обединения в ръководещата коалиция.

Това са по-скоро съждения. Може и да е по този начин, може и да не е. Аз не го усещам обаче по този начин. Още на първата ми среща със Слави Трифонов го попитах какво чака от мен. Той ми отговори: " Трябва да правиш това, което е вярно да се прави ". На изпроводяк ни събра и четиримата министри от Има Такъв Народ и ни сподели, няма значение кой какво ще желае от вас, доста е значимо да вършиме това, което би трябвало да се прави и е вярно.

Затова ви запитвам по какъв начин успявате да балансирате сред другите ползи, тъй като от една година огромните инфраструктурни планове стоят на трупчета и нищо не се случва.

Тези съдружни салда са на друго равнище от моето. В тях аз не вземам участие. Правя това, което считам, че би трябвало да се прави с нужната скорост. Не ми се постанова да имам други началници с изключение на себе си. В Министерския съвет работим екипно.

Значи към този момент имате решение за автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле - въпрос, по който се спори към този момент 15-та година.

С днешна дата има влезнал в действие Оценка на въздействието върху околната среда, който ни позволява едното платно да минава по настоящия път през Кресна, а другото да изнесем в западния скат на Пирин.

Това е последният вид на държавното управление на ГЕРБ, само че има и Оценка на въздействието върху околната среда от 2009 година за прокопаването на тунел. Колегите ви - министърът на околната среда Борислав Сандов, както и на превоза Николай Събев оповестиха, че са за тунел. Събев даже сподели, че като българските компании не могат да го прокопаят, ще дойдат непознати. Вие за кой вид сте?

Има две работни групи в Министерство на регионалното развитие и трета в Министерство на околната среда и водите. Те ще излязат с предложение за решение в границите на месец - два и ще изберем най-хубавото. Аз не желая да съм министърът, който е унищожил Кресненското дефиле. Позицията, която ще пазя, е по никакъв метод да не се забави строителството на автомагистрала " Струма " през дефилето. Вариантът, който ще се извърши е този, който пази оптимално природата и е стопански най-изгоден за България.

Друг план, който стои от година на трупчета, е тунелът под Шипка. Първоначално обявихте, че не е разумно придвижването от автомагистрала с четири ленти да се вкара в едно платно и ще има ново планиране. Сега обаче променихте позицията си и форсирате сключването на договорите с изпълнителите. Какво ви накара да промените позицията си на 180 градуса?

Първоначалната ми реакция за тунела под Шипка беше прочувствена, каквато е на множеството българи. Всеки един от нас свързва върха Шипка с героичните борби на нашите предци. Така и аз съм си представял, че автомагистралата от Русе към Велико Търново минава през тунел с магистрален габарит през Стара планина и продължава към Тракийската равнина, стигайки до Маказа. Така се свързваме с две европейски страни - с пристанище Александруполис в Гърция и с румънската столица Букурещ.

Казах, че съществуващият план би трябвало да се анулира, с цел да се удвои пътното платно. Наложи се да се извиня даже на габровци за непремереното ми изявление. Ако щете да си посипя даже главата с пепел и да диря друго решение.

Причината е, че тунелът не е самичък за себе си, а е част от един по-голям план, който се назовава " Обход на Габрово ". Самият тунел е петият стадий от този план. Целият този обход е двулентов. Така са изпълнени досега предходните стадии. Мостовото оборудване, което води към тунела, също е двулентово. Няма по какъв начин мостът да се удвои, тъй като безусловно влиза в последните къщи на града. И най-важното, в случай че ние модифицираме този план или спрем да го строим, ще би трябвало да върнем парите на Европейската комисия за предходните четири стадия, които са построени.

Всички тези фактори ме накараха да се върна към позицията за продължаването на плана. Отидох в Габрово на събитие, проведено от общината, и се извиних на габровци. В бъдеще считам да не бъда толкоз прочувствен, даже и тогава, когато споделям нещо, което е безусловно правилно.

За да не останат нещата по този начин, организирах среща с проектантите от АПИ и започнахме подготовка на план за продължението на автомагистралата Русе - Велико Търново, която по-късно ще продължи през Хаинбоаз към Стара Загора, пресича автомагистралите " Тракия " и " Марица " и около Хасково и Кърджали ни води към Маказа и автомагистрала " Егнатия " в Гърция, посредством която се прави връзката на изток към Александропулис и на запад към Солун.

Магистрала " Европа " - единственият недовършен сектор по направлението Лондон – Калкута, е на българска територия сред София и сръбска граница. ДНСК и АПИ постановиха наказания на изпълнителя - обединяване от компании към австрийската " Щрабаг ", част от концесионера на летище " София ". Какви са те и за какво закъснява строителството? Участъкът към този момент трябваше да е подготвен, съгласно в началото подписания контракт. Ще успее ли ГБС да построи за по-малко от две година последния стадий от Сливница до София?

ДНСК направи инспекция, има констативен протокол. Днес (4 февруари – бел. ред) ще бъде връчен актът. Глобата е 5000 лева Отделно АПИ също ще им наложи глоба по Закона за пътищата в размер сред 5000 лева и 8000 лева Предстои АПИ да връчи наказателното разпореждане. Това са глобите, които може да им бъдат наложени. За страдание в самия контракт не са планувани неустойки, в случай че основаната организация за сигурност на придвижването не е на нужното равнище.

Причината за забавянето на обекта от страна на строителя е епидемията от ковид и нарушените доставки на материали. За това има подписан анекс от март 2021 година, с които срокът за завършването на сектора е продължен до май 2022 година

В момента ГБС прави работния план на последния сектор до София и той би трябвало да бъде издигнат до края на 2023 година

На автомагистрала " Хемус " също има огромно закъснение на сектор от 16 км сред Буховци и Белокопитово. Първоначално той трябваше да бъде пуснат в употреба април 2020 година, само че в този момент следващото заричане е за пролетта на 2022 година Каква е повода и какво ще вършиме с противозаконното строителство на автомагистралата, което е открито, само че няма публикуван акт за това?

Тази година ще бъдат пуснати два сектора от автомагистрала " Хемус ", а през 2023 година още един. На сектори 4 и 5 - от разклона за Ловеч/Плевен до Велико Търново има нелегално строителство, за което би трябвало да бъдат формирани констативни протоколи и то да бъде оповестено публично.

На мен се пада да изпия горчивата чаша и да внеса предложенията в Народното събрание за разрешаване на проблема с двата огромни порока – инхаус поръчките за 4.5 милиарда лв., посредством които се е заобикалял Законът за публичните поръчки и противозаконното строителство. Това би трябвало да се случи до месец -два. Народното събрание може да разгласи това за неприятни практики и да вземе решение – или приключват тези контракти, или, макар че са порочни и противозаконни, да позволи да продължи построяването на обектите. Ако договорите бъдат прекъснати, страната ще би трябвало да заплати 15% наказателна клауза на компаниите, а строителството ще се забави. Взимането на решение по този въпрос се отнася освен за " Хемус ", само че и за сектори от скоростния път Видин – Ботевград, ремонта на свлачищата и язовирите.

Правилно ли ви разбирам, че вие ще настоявате тези контракти да продължат да се извършват, такива каквито са.

Да, това е моята позиция. Не считам, че е допустимо да се преформатират като контракти за строително-монтажни работи, каквито оферти имаше.

С инфлацията през последната година и внезапното повишаване на строителните материали тези контракти, чиито цени при сключването им изглеждаха прекомерно високи, в този момент май се оказват преференциални за страната. В печеливша позиция ли е към този момент страната? Някои от строителите към този момент са поискали даже индексация на цените, ще се съгласите ли?

Има претенции за индексация на цените от две компании, само че въобще не съм ги разглеждал и нямам такива планове. По контракт има опция цената на битума да варира до 20%. За всичко останало не може да има никакви диалози. Тези контракти са подписани по този метод, с цел да се подсигурява цената на материалите и доставчиците е трябвало да се запасят, откакто са получили задатъците. По тази причина договаряния за индексация на цените за строителство на автомагистрала " Хемус " не може да има.

Мисля, че строителите на автомагистрала " Хемус " в този момент палят свещ и се кръстят страната да им приключи договорите и да си вземат 15% неустойки. Аз тази услуга не желая да им я направя. Аз желая те да завършат автомагистралата, да получим материалите и услугите, които ни дават.

Това ми е и апелът - дано продължим да строим автомагистрала " Хемус ". Цените сега са преференциални за страната. Нека не вършим подарък на тези компании.

Задвижихте процедурите за тунела под Шипка, само че автомагистралата Русе - Велико Търново стои на трупчета към този момент повече от година. Каква е повода за това?

Проблемът е, че към момента не е ясно къде ще бъде нулевата точка на автомагистралата, а нулевата точка по план е вторият мост при Русе. По тази причина сега вървят договаряния сред България и Румъния. На 28 януари 2022 година имахме взаимна среща. На нея се разбрахме работна група да избере мястото на третия мост над Дунав от 5 местоположения. Те са Силистра - Калъраш, Оряхово – Бекет, Никопол – Търну Магуреле, Русе – Гюргево и Свищов - Зимнич.

Освен това България би трябвало да приготви документите, които да подпише по плана за преобразяване на Дунав в целогодишен плавателен път. Водеща тук е Румъния. Последната точка е откриването на ферибот Русе – Гюргево. След три месеца ще се съберем още веднъж, с цел да се види до каква степен сме стигнали.

Ако се реши, че в обозримо бъдеще не се задава нулевата точка на автомагистралата, тогава ще се наложи да се преработят изискванията за планиране и осъществяване на автомагистралата Русе – Велико Търново. Това значи последните 10 км преди Русе да останат непроектирани и неизпълнени и да се строи оттова надолу, а по-късно да се довърши.

Министерство на регионалното развитие е министерството с максимален бюджет – 2.6 милиарда лв. за 2022 година За какво ще отидат тези пари?

Най-голямата част от тези пари - 2.475 милиарда лв. отиват за Агенция " Пътна инфраструктура ".

От тях 1.2 милиарда лв. са планувани за настоящ ремонт , в това число зимното поддържане, маркировка, знаци, мантинели. Това са действия, за които няма потребност от позволения за градеж. Плановете са тези пари да стигнат за ремонт на към 1200 км пътища .

Други 1.113 милиарда лв. са за главен ремонт на пътища. С тях ще се ремонтират пътища, за които може в границите на два, три месеца да се издадат строителни бумаги, като паралелно с това ще бъдат оповестени и публичните поръчки за избор на реализатор.

Отделно ще бъдат пуснати и публични поръчки за избор на компаниите по договорите за настоящ ремонт и поддържане. По тях бяха подписани анекси и те изтичат до юни месец. Дотогава комисия, назначена от мен и министъра на финансите ще прегледа всеки един контракт и какво е свършено по него. Ще се заплаща единствено за действително свършената работа. (бел.ред. Браншова камара " Пътища " претендира за към 800 млн. лева.). Тези средства не са заложени в сумата от 2.475 милиарда лева Те ще бъдат обезпечени от запасите в държавния бюджет.

В сумата от 2.475 милиарда лева не са заложени средства и за строителството на автомагистрала " Хемус " и пътят Видин - Ботевград . За тях средствата ще дойдат с настрана разпореждане на Министерския съвет, когато и както реши Народното събрание, откакто вземе решение по проблема с инхаус поръчките и противозаконното строителство.

В рамките на тези 2.475 милиарда лева са включени и парите от тол таксите. За тази година сме заложили общо 550 млн.лв. доходи общо от винетки и тол такси .

Това значи, че още веднъж леките коли ще устоят тежкотоварния трафик, който разрушава пътищата и не заплаща нищо за използването им. Къде е справедливостта?

Заложено е увеличение на обсега на тол мрежата и нарастване на цените. Плановете ни са това да се случи в средата на годината.

За 2021 година приходите от винетки са 272 млн. лева, а от тол такси от тежкотоварния трафик - 158 млн. лева

Ще съборите ли противозаконните постройки на Росенец?

Нито една от противозаконните постройки в парк Росенец не е от компетенциите на ДНСК. Там има открити 20 градежа и обекта, които са 4-та, 5-та и 6 -та категория. От тях 12 са противозаконни постройки, за които няма никакви строителни бумаги, в това число позволения за градеж и позволения за слагане на преместваеми обекти. За 4 градежа има позволения за градеж, като единият е въведен в употреба - трафопоста. Премахването на нелегално строителство 4-та, 5-та и 6-та категория е от компетенциите на локалната власт. Нямам пълномощия да изпратя ДНСК да ги събори.

По данни от община Бургас за част от противозаконните градежи е стартирана процедура по унищожаване съгласно 225а, алинея 1 от Закон за устройство на територията. Знаете, че през октомври 2021 година регионалният шеф на Бургас разгласи социална поръчка за унищожаване на противозаконна " триетажна солидна постройка " и " преместваем обект за защита ". И двата обекта са на брега, който е държавна благосъстоятелност. Инфорамцията, която имаме от регионалната администрация е, че и двете постройки, за които са планувани средствата за срутване, са към този момент с влезнали в действие заповеди на отрасловия зам.-кмет на община Бургас.

Но така наречен хотел подпорна стена на Алепу е от компетентността на ДНСК и този случай персонално ще го проследявам. Не ме интересува къде се намира противозаконното строителство, там където го има ще бъде съборено.

За последните три години премахването на нелегално строителство съвсем е отсъствало като активност в ДНСК. През тази година за първи път от последните три години е заложен и бюджет по това перо – близо половин милион лв.. В тази сума са планувани средства за унищожаване на противозаконния градеж на Алепу, при положение, че вложителят не си го махне непринудено.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР