Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов огласи днес най-вероятният

...
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов огласи днес най-вероятният
Коментари Харесай

Новият вариант за новото име на Македония

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов огласи през днешния ден най-вероятният нов и компромисен вид за име на Македония. Стъпката напред в тази посока бе реализирана през вчерашния ден, на двустранна среща в границите на форума ЕС- Западни Балкани сред премиера на Македония Зоран Заев и гръцкият министър председател Ципрас. И двамата обаче отхвърлиха да назоват съответната дефиниция, по която са постигнали прогрес.

" Както долавям, разновидността, за който към този момент се приказва е  " Република Илинденска Македония ", съобщи през днешния ден в ефира на bTV Каракачанов, преди да отпътува за взаимни демонстрационни учения на българо-македонската граница. 

" Нас не ни тормози понятието " Илинденска ", разяснява Каракачанов в отговор на въпрос дали това не е смущаваща отпратка към българската история. " Ние, на първи август предходната година подписахме един контракт, че дружно ще означаваме общите ни празници. Илинден е датата на най-голямото въстание. Аз мисля, че ние нямаме проблеми с името. Става въпрос за двустранните връзки. Да няма тази процедура, която имаше до момента - да се краде нашата история, да се преиначава, да се фалшифицира, а към този момент въпросът с името е въпрос, който Гърция и Македония би трябвало да си решат. Ние се опитваме да подкрепяме този развой, с цел да решаваме проблемите на Балканите ", сподели още Каракачанов.

На срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани през вчерашния ден в София стана още ясно, че Алексис Ципрас и Зоран Заев ще са подготвени до месец с името, довело до години разногласия и компликации пред евроинтеграцията на Македония.

Министърът на защитата на Македония Радмила Шекеринска, която дружно с Каракачанов  наблюдава демонстрация на военни от Специалните сили на двете страни на граничен пункт " Логодаж " не разяснява информацията, че единия от разновидностите обсъждан в диалозите с Гърция по разногласието за името е " Илинденска Македония ". 

" Бяхме доста деликатни в целия този развой. Много значимо е да бъдем деликатни и във финалната му част. От наша страна, още преди срещата на 20-те премиери, казахме, че до момента в който договарящите и министър председателите не стигнат до решение, което считаме, че е очебийно, ние се въздържаме от изяви ", бе сбита тя. Шекеринска заяви пред публицисти, че Македония чака покана за НАТО през юли. У нас има цялостен консенсус за участие. Т. година над 4000 наши военни участваха в задачи на НАТО. Показахме, че Македония е сътрудник, на който може да се разчита и на който НАТО може да се подпре. ", добави тя.

От Атина към този момент няма публична реакция по спрягания нов вид за име на Македония.  Гръцки дипломатически кръгове акцентират, че първо би трябвало да се прегледа предлагането, което може да крие клопки за Гърция, предава Българска телеграфна агенция.

" Причината е, че Илинденското въстание при започване на 20 век имаше за последна цел да се сътвори самостоятелна Македония, която ще включва и гръцки земи ", пишат гръцки медии. Така че приемането на това име можело да съставлява риск за Гърция в бъдеще, пишат някои гръцки медии.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР