Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че Продължаваме промяната

...
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Асен Василев би поканил министри на ИТН да останат

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев съобщи, че " Продължаваме промяната " не би желала избор на доверие от Народното събрание, не престават диалозите за обезпечаване на парламентарно болшинство, което да поддържа промени в кабинета и бъдещите законопроекти на ръководещите. Лично Василев би поканил да останат министрите на енергетиката Александър Николов и на спорта Радостин Василев, които подават оставки поради изтеглянето на представителите на " ИТН " от държавното управление по решение на водача на партията Слави Трифонов. Финансовият министър удостовери, че министър председателят Кирил Петков няма да бърза с внасянето на оставките на четиримата министри на Има Такъв Народ, след които са и външният Теодора Генчовска и районният Гроздан Караджов.

" С огромна част от сътрудниците се работеше обикновено, казусът бе с политическото управление (на ИТН), законодателната активност ставаше доста мъчно ", разяснява Асен Василев пред бТВ в неделя.

Той удостовери думите на самия Трифонов от негово изявление малко по-рано денем, че връзката с него е прекратена поради настояването на Има Такъв Народ шеф на Българска народна банка да стане депутатът Любомир Каримански, против което бе министър председателят Кирил Петков. Трифонов сподели, че министър-председателят нарекъл Каримански " петно " ибе категоричен, че няма да оглави централната банка.

" Дали ние би трябвало да управляваме, би трябвало да кажат гласоподавателите, не Трифонов. В момента това би трябвало да кажат депутатите, а не Трифонов. Как нямаме проблеми с Българска социалистическа партия и Демократична България!? ", разяснява вицепремиерът.

Според него жителите ги интересува да се овладеят цените, да се одобряват антикризисните ограничения, за се вдигнат приходите, " кой с кого се скарал не би трябвало да интересува никого ".

" Искрено се надявам,че актуализацията ще се случи. Миналата година мина, всички се бяха изпокарали и стана. Вярвам, че има задоволително виновни депутати и в този момент да мине ", разяснява Асен Василев.

По думите му има положителни аргументи районният министър Караджов да желае спомагателните 3.9 милиарда лева за пътища над препоръчаните в актуализацията 2.2 милиарда лева, само че това не е във опциите на бюджета. Информира, че идната седмица ще стане ясно по какъв начин ще се разплащат дължимите 1.2 милиарда лева на пътните компании, изпълнявали настоящи поправки.

Василев сподели, че не са водени диалози изтеглените министри на Има Такъв Народ да останат в държавното управление, само че персонално би поканил някои от тях да останат. Посочи като такива министъра на спорта и на енергетиката, като посочи, че с Теодора Генчовска " не съм имал взимане предоставяне ".

" Не сме подготвени с номинации (за министри на мястото на подалите оставка) все още, когато забележим болшинство за ново държавно управление ще ги представим ", сподели Василев.

" Мисля че в Има Такъв Народ – с част о министрите и депутатите има рационален разговор и те би трябвало да преценяват дали желаят да бъдат лоялни на България и концепцията за страна без корупция или да бъдат лоялни на водач, откъснат от действителността ", съобщи още той.

" Това, което предлагаме против поддръжка за държавното управление,са две елементарни неща – България да стане пълновръстен член на Европа и битката с корупцията да бъде доведена до край. Много е просто - или желаете да се борим да не отиват безотговорно пари към строителните компании, против безобразията на Капитан Андреево, в опазването на здравето, едно по едно стопираме кранчета... Или желаете да се борим с това нещо и да си върнем страната и да има пари за обучение, или не желаете. Искате ли едни 20 компании да вземат 20 милиарда от българската хазна и тези 20 милиарда да отидат в кюлчета и пачки? ", разяснява вицепремиерът.

" Когато забележим, че някой краде и не може да го спрем, моето персонално престояване във властта завършва. Не се плашим от нови избори, жителите би трябвало да преценяват по какъв начин желаят да бъдат упавлявани и кой да ги ръководи. Може да си живеем в безвремие и привидна непоклатимост и да изоставаме от средноевропейските приходи. Предлага ни се да ги стигнем след 100 години. Всички средства, които бяха наляти в българската стопанска система бяха откраднати ", добави Василев..

Той означи, че не е необходим спомагателен държавен дълг за финансиране на всички ограничения за препоръчаната актуализация. " Ако се каже не на дълг, ще се тегли следващата година при по-високи лихви. Искаме да стане в този момент при по-ниски, само че в случай че не стане, следващата година ", съобщи Василев и напомни, че чистият държавен дълг в този момент е с 2 милиарда по-нисък от това, което заварило държавното управление.

По думите му и Българска социалистическа партия, и " Демократична България " поддържат кандидатурата на Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ, " който се потвърди като един от хората, които се борят с корупцията и не се отклони и един път от този път макар натиска ".

" Има компании и потоци от пари, които последните 10 години и от по-отдавна са надълбоко окопани в държавната администрация. Имало е частна граница. Разпломбира се тир от частната лаборатория без наличие на гранична полиция. Сега имаме същински надзор. Над 60 тира с пестициди над нормата са върнати в Турция, а при частната нито един за цяла година ", даде образци Асен Василев.

Разговори за Македония има нонстоп и това, което най-сетне стартира да се чува, че казусът не е сред България и Македония, а сред Европейски Съюз и Македония. Когато Европейски Съюз припознае българската позиция и това стане предложение на Европейски Съюз към Македония, тогава ще стартира същинските договаряния, сподели още вицепремиерът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР