Вицепремиерът Асен Василев очаква Националният план за възстановяване и устойчивост

...
Вицепремиерът Асен Василев очаква Националният план за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Асен Василев очаква планът за възстановяване да бъде одобрен през април

Вицепремиерът Асен Василев чака Националният проект за възобновяване и резистентност да бъде официално утвърден от Европейската комисия чак през месец април, стана ясно от негово изявление за Нова телевизия в неделя.

България се забави най-сериозно с внасянето на проекта, който би трябвало да подкрепи стопанската система, с цел да се възвърне от пандемията от Covid-19. Предвидено е страната да получи 12.6 милиарда лева по проекта, само че всички контракти за осъществяването на плановете би трябвало да се сключат до края на 2023 година Преди да напусне властта, кабинетът на ГЕРБ отхвърли да внесе проекта с обяснението, че това би трябвало да се направи от новото ръководство. Първото служебно държавно управление на Румен Радев също избегна внасянето, с цел да не поема твърди задължения за затваряне на въглищните централи. В последна сметка вторият длъжностен кабинет се наложи да прати документа в Брюксел, което стана на 15 октомври 2021 година, само че след това той получи съществени рецензии поради неналичието на ясни задължения за закриването на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн.

Заради промяната на властта Европейската комисия се съгласи на два пъти да усили периодите за изговаряне по документа, тъй че кабинетът на Кирил Петков да внесе корекции по документа. Сега Асен Василев изясни, че се чака до 15 март България да получи финално " да " от Европейска комисия за проекта, след което през месец април той се чака да бъде официално утвърден.

Василев сподели, че държавното управление е дало отговор на всички рекомендации на комисията, които са били най-вече в секторите " Транспорт " и " Енергетика ". Има и неофициална противоположна връзка с Европейска комисия, стана ясно от думите на Василев.

Относно енергетиката министърът изясни, че условието е за 40% понижение на въглеродния отпечатък. " Единственият ангажимент за затваряне на мощности, който сме поели, е да се затворят мощности, които не дават отговор на екологичните стандарти все още ", уточни Василев. По думите му това са " Брикел " и " Бобовдол ". " Така или другояче тези мощности съвсем не работят последните години. Мисля че са подали общо четири или пет % от въглищната сила ", добави вицепремиерът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР