Витамините от група В са добре познати с ползите си

...
Витамините от група В са добре познати с ползите си
Коментари Харесай

Хранителни източници на Витамин В10

Витамините от група В са добре познати с изгодите си за хората, само че визията за тях нормално се свързва с тези от В1 до В 9, сносно прочут е и витамин В12.

Съществува обаче и още един представител на в групата и това е витамин В10. Той е едва прочут, тъй като е много ново попълнение измежду В витамините и се учи от началото на предишния век.

Витамин В10 се причислява по-скоро към витаминоподобните субстанции съгласно експертите и въпреки да не е доста прочут, той е значим нутриент. Той оказва помощ при образуването на фолиевата киселина и от време на време го назовават витамин във витамина, само че е добре прочут и като парааминобензоена киселина.

Функции на витамин В10

Ролята на парааминобензоената киселина в метаболизма на белтъците е съществена негова функционалност. Той също така подкрепя работата на щитовидната жлеза, намалява равнищата на холестерола в кръвта и е антиоксидант за тялото. Слънцезащитните му свойства го вършат го вършат средство за битка против слънчевите изгаряния.

Витамин В10 си взаимодейства с други витамини и подкрепя и тяхната работа. Освен упоменатата му дарба да взе участие в образуването на фолиева киселина, той оказва помощ за усвояването на витамин В5, работи в интерес на асимилиране на витамин С и останалите от група В. С негова помощ се образуват еритроцити.

Дневни потребности от витамин В10

Тялото се нуждае приблизително от 2 до 4 мг от витамин В10 дневно. Част от него се образува от организма, само че тя е незадоволителна и по тази причина има потребност да се прибавя и в допълнение от външни източници, какъвто е храната.

Хранителни източници на витамин В10

 Хранителни източници на Витамин В10

Парааминобензоената киселина се открива в множеството храни, без значение от произхода им.

- Най-много е в сухата квас, в нея количеството доближава до 5900 мг на 100 грама мая;

- Свинското, говеждото и пилешкият черен дроб също са добра алтернатива за набиране на витамина, в тях е от 2100 до 2900 мг на 100 грама;

- Телешкото, агнешкото и другите типове меса, гъбите и вътрешностите съдържат от 1100 до 2099 мг на 100 грама продукт;

- Яйцата от пъдпъдък, морковите, спанакът и другите зеленчуци съдържат приблизително от 200 до 1099 мг на 100 грама;

- Млякото и млечните артикули са с най-ниско наличие измежду главните източници с до 200 мг на 100 грама хранителен артикул.

Витаминът устоя добре на температурите на загряване, само че когато се нагрява дълготрайно време стартира да се губи. Затова се предлага храните, които съдържат В10, да се обработват кулинарно за минимално време или да се употребяват без такава обработка, в случай че е допустимо.

Вижте още:

- Хранителни източници на витамин B12;

- Храни с доста витамин B-комплекс.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР