Витамин В12, известен също с името кобаламин, е най-сложният съществуващ

...
Витамин В12, известен също с името кобаламин, е най-сложният съществуващ
Коментари Харесай

Кое пречи на усвояването на витамин В12?

Витамин В12, прочут също с името кобаламин, е най-сложният действителен витамин с голямо значение за процесите в човешкото тяло и по тази причина е добре изследван към този момент от медицината.

Тялото ни се нуждае от относително ниски дози витамин В12 всекидневно, само че даже най-малък недостиг от него може да провокира съществени недоволства като поява на анемия, депресии, непрестанна отмалялост и други. В дълготраен проект се поврежда сърцето и централната нервна система.

Това се дължи на основната роля на кобаламина в производството на червени кръвни кафези, транспортиращи кислорода към органи и тъкани в тялото. Необходимо е да се усвоява пълноценно този по този начин значим витамин.

Има редица фактори, които се явяват причина за усложнение в абсорбацията на В12. Някои от тях не могат да бъдат поправени - това е възрастта. Има и аргументи, които са краткотрайни, подбудени от естествени положения - бременността и кърменето.

Още една причина са нездравословни привички като тютюнопушене, непълноценно хранене, корист с алкохол и други вещества, както и някои болести. Стомашно- чревни заболявания като изострен и продължителен гастрит, колит, Болест на Крон, улцерозен колит, язва са предразполагащи положения, които водят до утежняване на усвояването на скъпия витамин и поява на недостиг на В12.

 кое пречи на асимилиране на витамините В12

Причина при болестните положения е смяната, която настава в киселинността на стомаха. Тя пък намалява опцията витамин В12 да се усвои добре. Други положения като анемия, осъществяване на химиотерапия или лъчетерапия, ангажиращи разнообразни органи и системи в тялото, се явяват затруднение пред асимилиране на водоразтворимия витамин. Същото въздействие оказват и лекарства, които се употребяват при нараснала киселинност на стомаха.

При потвърдена липса на витамин В12 се предлага проучване и за паразити, които също забавят усвояването му.

Черният дроб е складът на витамин В12 в тялото и по тази причина анемия се развива от 2 до 4 години откакто към този момент не се усвоява обикновено в червата.

Как се овладява това положение?

Леките форми на недостиг се отстраняват посредством хранителна диета и изразходване на храни с витамин В12, както и хранителни добавки, одобрявани през устата. За тежките форми се постанова мускулно инжектиране на витамина.

Нужните дневни дози варират според от възрастта. Децата над 14 години и възрастните се нуждаят от 2. 4 микрограма, до момента в който хората над 50-годишна възраст имат потребност от доста по-големи количества, които са от 6 до 15 микрограма. При рискови случаи тази доза може да доближи до 50 микрограма дневно.

В тази публикация може да видите повече по отношение на признаците при недостиг на витамин В12.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР