Витамин K е важно хранително вещество, което има ключова роля

...
Витамин K е важно хранително вещество, което има ключова роля
Коментари Харесай

Храни, богати на витамин К

Витамин K е значимо хранително вещество, което има основна роля за доста от функционалностите на организма ни. Сред тях – способността на тялото да съсирва кръвта, витаминът поддържа и здравето на сърцето ни. И до момента в който дефицитът на витамин К е необичаен, то по-малък от нужния банкет може да има отрицателни последствия върху тялото ни с времето.

Ако не си прибавяме задоволително витамин K, рискуваме костите ни да станат слаби и чупливи, както и да увеличим евентуалния си риск от развиване на сърдечно-съдови болести. Именно затова би трябвало да се стараете да консумирате храни, богати на витамин K. А дневната доза, нужна на тялото, e 120 микрограма дневно.

Ето кои са и храните, които съдържат витамин K.

Къдравото зеле съдържа 400 % от нужната ни дневна доза на витамин K. Така да вземем за пример половин чаша сготвено къдраво зеле съдържа 530 микгорама от него.

Листата от синап също са доста богати на витамин К. Сготвени, единствено половин чаша от тях съдържат 415 микрограма витамини.

Листата от цвекло са различен източник на жизненоважния детайл, с почти същото количество от него единствено за едно сурово листо. Така можете да добавяте от тях в салатата си, с цел да подсигурите здравето си.

Лападът е различен зеленолистен зарзават, който можете да употребявате, с цел да си набавите дневната доза витамини. Суровият спанак е аналог – 1 чаша от него съдържа нужна ни дневна доза от витамин K. Порция зелен фасул прави същото, каквото и спанакът.

Соята също е подобаващ избор. В 100 грама се съдържат над 1000 микрограма от витамина.

Броколите са идеални за задачата, също така – и елементарно налични.

 Витамин K

Телешкият дроб, свинско, пилешко и патешко месо с изключение на витамин К ще ни дадат и протеини и доста витамини от B-групата.

Сред плодовете добър източник на витамин К е кивито. Три плода дневно ще ни предпазят от дефицити.

Добър вид са и сините сливи – 200 грама от тях са задоволителни.

Грах, сирене и авокадо са храни, които също съдържат витамин K, само че в доста по-ниски количества. Въпреки това, с тях можем да си набавим целесъобразната дневна доза и да поддържаме здравето си.

Хубавото на витамин К е, че той се съдържа в доста леснодостъпни хранителни артикули в несметно количество, задоволително на телата ни, с цел да не ни се постанова да го консумираме под формата на добавки. Уверете се обаче, че всеки ден най-малко една от храните, които изброихме участват в менюто ви.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР