Висшият адвокатски съвет ще сезира Конституционния съд заради спорен текст

...
Висшият адвокатски съвет ще сезира Конституционния съд заради спорен текст
Коментари Харесай

Орязват наследниците на парите за втора пенсия


Висшият адвокатски съвет ще сезира Конституционния съд поради противоречив текст ограничителен кръга от хора, които могат да наследят парите на умрял за втора пенсия, оповестява Pariteni.bg

Причината е запетая, сменена от тире в Кодекса за обществено обезпечаване, като лимитира кръга от наследници, които могат да получат пари от партиди в частния пенсионен фонд при гибел, настъпила преди пенсионна възраст.

Старият текст от кодекса е разрешавал тълкуването, че право имат всички наследници. След редакцията обаче те са изброени след тирето и по този начин кръгът е ограничен до най-близките – като преживелия брачен партньор, брачна половинка, деца или родители на умрелия.

Всички останали родственици по съребрена линия, като братя, сестри или братовчеди се лишават от завещание, се схваща от поправката е прокарана сред първо и второ гласоподаване в Закона за скъпите бумаги.

Така на процедура парите ще остават или за страната, или за фонда. „ Два типа са наследствените фондове. Едните са професионални за хората, които работят първа и второкласен труд.

Техните средства, на хората без наследници, се връщат в държавния бюджет. На хората от универсалните фондове средствата се трансферират в пенсионния запас и по този метод се преразпределят индиректно на пенсионерите във фонда “, изясни Владислав Русев от Асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

„ Осигуряването в универсалните пенсионни фондове не е публично обезпечаване. Не е построено на правилото на взаимопомощ, а парите на лицата са по техни персонални партиди. Тоест това е имуществено право, което на общо съображение предстои на заместничество. Когато отнемаш едно имущество, би трябвало да дадеш против него равностойно обезщетение “, безапелационна е юрист Валя Гигова.

Според Висшия адвокатски съвет преправеният член е в безспорен прорез с Конституцията на страната. От асоциацията на фондовете признават, че това би ощетило околните на умрелия.

Според мнението на адвокатския съвет при спомагателното пенсионно обезпечаване партидите във фонда са самостоятелни, а средствата, които се натрупат в тях, са благосъстоятелност на съответния осигуряващ се.

„ Това физическо лице има право на благосъстоятелност върху тях и затова може да се разпорежда, както откри за добре, защото пълномощието на предписание е наложителен детайл от имуществените субективни права, каквото несъмнено е правото на благосъстоятелност.

С оглед на това всяко лице е свободно да се разпорежда с имуществото си след гибелта си в интерес на всяко лице, което реши, че следва да получи завещание в качеството си на негов правоприемник “, декларират юристите.

Те акцентират, че изключването от кръга на наследниците на парите от персоналната партида за втора пенсия на братята и сестрите, а и на опцията за завещаването им, погазва правото на благосъстоятелност и правото на заместничество.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР