Висшето училище чества 100-годишен юбилейОбучава висококвалифицирани специалисти за уникални професии

...
Висшето училище чества 100-годишен юбилейОбучава висококвалифицирани специалисти за уникални професии
Коментари Харесай

ВТУ “Тодор Каблешков” - номер едно на Балканите

Висшето учебно заведение празнува 100-годишен празник Обучава висококвалифицирани експерти за неповторими специалности за потребностите на превоза
През актуалната 2022 година Висшето транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков " отбелязва показателен празник - своята 100-годишнина. Създадено през 1922 година като телеграфопощенско и железопътно учебно заведение с декрет на цар Борис III, то е едно от най-старите висши механически учебни заведения в България. Вековната история на учебното заведение е белязана от голям брой промени, имало е своите  моменти на възходи и на компликации, само че постоянно непроменяемо е служило на задачата си да образова висококвалифицирани фрагменти за транспортния бранш, както и за всички свързани с него браншове на публичния и икономическия живот на страната.

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА Г-Н РУМЕН РАДЕВ

Отбелязваме100-годишнината от основаването ни с богата и разнообразна стратегия от събития - обществени лекции, научни конгреси, културни и празнични мероприятия, изложения, състезания. За нас е горделивост и огромна чест, че патрон на юбилейните празнувания е господин Румен Радев, президент на Република България. На 15 април 2022г. Президентът посети Висшето транспортно учебно заведение и изнесе обществена лекция на тематика " Наука и нововъведения - еднопосочен билет за стабилно развиване ". Над 300 студенти и посетители извършиха до краен лимит залата и посрещнаха на крайници и с овации президента. В лекцията си президентът обхвана необятен кръг от тематики, свързани с нововъведенията в превоза,очерта някои провокации и проблеми, както и акцентира значимата роля на образованието в построяването на бъдещите генерации инженери, учени, иноватори. След лекцията господин Радев прегледа лаборатории за практическо образование на студентите и организира среща с академичното управление и с представители на съществени сътрудници от бизнеса.

Гостуването на президента донесе доста положително въодушевление и оптимизъм в кампуса на ВТУ и потвърди за следващ път, че не на вятъра към този момент 100 години ние продължаваме да сме измежду водачите на просветителния пазар в района и образоваме висококвалифицирани експерти за неповторими специалности за потребностите на транспортната промишленост.

АКТУАЛНИ СПЕЦИАЛНОСТИ

ВТУ " Тодор Каблешков " е ненапълно бутиков университет, защото приготвяме експерти за един характерен и сложен бранш на стопанската система, който с всяка минала година се развива от ден на ден и повече и това е сериозна мотивация за завършващите - да се ориентират към област от пазара на труда, в която има капацитет за сполучлива професионална реализация. Студентите се образоват както в обичайно търсени, по този начин и в новосъздадени специалности, съобразени с изменящите се потребности на разрастващата се национална и международна промишленост. Обучаваме студенти в забавни и перспективни специалности, директно ориентирани към потребностите на транспортния бранш на стопанската система.

В момента предлагаме образование по 20 бакалавърски и 23 магистърски специалности, които основават необятен профил за образование на студентите. Това са атрактивни специалности, насочени към другите типове превоз, свързани с информационната техника, с електрообзавеждането, с транспортното строителство, с стопанската система, с мениджмънта. Насочваме вниманието си към образование по специалности, свързани с развиването на транспортната инфраструктура, енергетиката, електромобилността, градския превоз и други

ПРОГРАМА ЗА МОБИЛНОСТ В ЧУЖБИНА " ЕРАЗЪМ+ "

Програма " Еразъм+ " дава опция на студентите на ВТУ да осъществят студентска подвижност за образование или професионален стаж с дълготрайност до 1 година  допълнително от 50 университета и партньорски организации в страните от европейския съюз. На студентите се обезпечава стипендия, която покрива изцяло пътните разноски и престоя им в съответната страна.

БИЗНЕСЪТ Е НАШ ПАРТНЬОР

За нас е извънредно значима и потребна връзката " бизнес - образование ". Висшето транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков " е несъмнено университет, който работи в тясно съдействие с бизнеса. Очите ни са обърнати към актуалния ход на промишлеността, процесът на образование и подготовка в университета ни са съобразени с най-новите и водещи трендове в транспортното и икономическото обучение. Наша съществена цел при образованието на студентите е да им предоставим познания и умения, оптимално съобразени с упованията и условията на фирмите консуматори на нашите фрагменти. Няма по какъв начин да реализираме тази цел без съдействието на нашите сътрудници от бизнеса, които вземат участие интензивно в просветителния развой. Те влагат в основаването на профилирани лаборатории с тясна устременост към практическа работа с съответни софтуерни принадлежности, съвременна инсталация и настоящи софтуерни артикули. Провеждат се и обществени лекции, в които вземат участие представители на огромни компании. Те демонстрират новостите и модерните технологии в бранша - какво се търси, какво е бъдещето.

Има доста компании, които сами идват при нас и желаят да вземат участие в образованието, защото имат дефицит на квалифицирани фрагменти. Предлагат на студентите професионални стажове и по този метод вземат участие директно в образованието на студентите, които добиват умения в действителна трудова среда. Самите компании влагат в образованието, което е причина в следствие младежите бързо да се приспособяват на работните си места.

КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ

За професионалното насочване на студентите във ВТУ " Тодор Каблешков " се грижи Центърът за кариерно развиване, който реализира и поддържа връзки с бизнеса и подкрепя младите експерти в избора им на кариера. Кариерният център си партнира с редица компании в популяризирането на стажантските и стипендиантските им стратегии, както и на опциите за професионална реализация. Организират се голям брой семинари, корпоративни и механически презентации и срещи с представители на бизнеса, както и събитията " Ден на кариерата ", Дни на специалностите и други

Водещи компании в региона на превоза, логистиката, енергетиката, строителството и телекомуникациите оферират стажове на студенти.

Завършилите могат да работят и развиват кариерата си в:

• Метрополитен София

• Компании за градски превоз

• Железопътни компании - БДЖ, НКЖИ и други

• Строителни и проектантски компании

• Фирми в региона на връзките и сигурността

• Спедиторски и логистични компании

• Фирми в региона на енергетиката, машиностроенето, минно-добивната индустрия

• Консултантски организации

• Министерство на превоза и известията

КАМПУС

Кампусът на ВТУ " Тодор Каблешков " се намира в кв. Слатина и дава:

• Съвременно оборудвани лекционни зали

• Специализирани кабинети и лаборатории

• Високотехнологични тренажори и симулатори

• Аула с 200 места

• Библиотека с компютърни работни места и богата електронна библиотека

• Зала за тържествени събития и концерти

• Студентски общежития за всички искащи

• Студентски стол и кафене

• Wi-Fi - 100% покритие с мрежов и безжичен интернет

• Тенис кортове и футболни стадиони

• Парково пространство за отдих

• Паркинг

• Сигурност посредством денонощна защита

• Удобен градски превоз до центъра на града и до ж.п. гари

ПРИЕМ

Приемът на студенти във ВТУ  в ОКС " бакалавър " през 2022 година е посредством:

I. Държавен зрелостен изпит по:

1. Математика

2. Физика

3. География  (за специалности: Икономика на превоза и Счетоводство и разбор в транспорта)

4. Български език и литература (за всички специалности и форми на обучение)

5. Държавен изпит за придобиване на професионална подготовка

II. Конкурсни проби по математика на:

- 02.04.2022 година

- 04.06.2022 година

- 05.07.2022 година

Е-заявление за онлайн банкет може да бъде открито на уеб страницата на учебното заведение www.vtu.bg в раздел Прием.

За повече информация: e-мейл: [email protected]; тел: 02 9709 230 и 02 9709 286

ГОРДЕЕМ съдебна експертиза, ЧЕ НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ БЕЗРАБОТНИ КАДРИ.

Завършилите Висшето транспортно учебно заведение в никакъв случай не са имали проблеми с професионалната си реализация. Те освен елементарно намират работа, а евентуалните работодатели търсят форми за ангажирането им посредством стипендии и платени стажове още преди дипломирането. Студентите ни получават една в действителност сериозна инженерна подготовка.Нашите ученици се осъществят сполучливо във всички сфери на транспортния бранш, както и в спедиторския и логистичния отрасъл.

 

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР