Високовъглехидратната диета е от тези, с които бързо ще отслабнете.

...
Високовъглехидратната диета е от тези, с които бързо ще отслабнете.
Коментари Харесай

Всичко за цикличната кетогенна диета (CKD)

Високовъглехидратната диета е от тези, с които бързо ще отслабнете. Бързо ще изгаряте мазнини, без да се отразява на скъпата мускулна маса. Така че, освен ще отслабнете, само че и ще поддържате тонуса на тялото.

Американските спортни диетолози по културизъм през 90-те години на предишния век започнаха първи тази диета. Спортистите, които се явявали по шампионати, само че са натрупали килограми, е трябвало бързо да ги претопят, като в същото време да запазят мускулната си маса и сила за интензивното образование. Така се появи диетата за периодично повтаряне на въглехидратите или цикличната кетогенна диета (CKD).

Същност на високовъглехидратната диета

През първите 2 дни от диетата се понижават количеството на въглехидратите във вашата диета до оптимален най-малко - хапвате основно протеиновите храни. След което подредете високовъглехидратния си ден съвсем без да обръщате внимание на протеините. Последният ден е с сдържан банкет на въглехидрати и протеини.

Дневната дажба на калорийната стойност е 1200-1800 ккл, а количеството мазнини 30-40 г и не се трансформират през цялата диета. Тази диета е от тези, при които би трябвало бързо да се изгубят няколко кг посредством периодично повтаряне - зависи от вашето тегло, възраст и други самостоятелни характерности.

Как работи високовъглехидратнa диета?

 Кетогенна диета

Въглехидратите са главното гориво на нашето тяло. За да се компенсира неналичието им през нисковъглехидратните дни, тялото стартира да изразходва мазнини и отслабвате интензивно. На третия ден от диетата, когато доставянето на въглехидрати е изчерпано, а мазнините бързо се топят, тялото се включва в спешен режим. При дефицит на сила, тялото стартира да изгаря мускулна тъкан.

За да избегнете това, в този миг пристъпвате към терапия с високо наличие на въглехидрати, като в същото време поддържате същото калорично меню. В резултат процесът на изгаряне на непотребната лой продължава, без да се засягат скъпите мускулни кафези.

Четвъртият (умерен) ден от диетата е нужен, с цел да се възвърне изцяло доставката на гликоген в черния дроб и мускулите.

Вземете калкулатор, кухненски и подови везни, таблица с калорийността на продуктите. Изчислете менюто си за идващите четири дни.

На първия и втория ден от диетата се позволява да се употребяват не повече от 1-2 г въглехидрати и 3 г белтъчини на 1 кг от вашето обикновено тегло. Нормалното тегло може да бъде изчислено почти по формулата: височина в см минус 100.

Трети ден: до 4-5 г въглехидрати и 0.5-1 г протеини.

Четвърти ден: 1-1.5 г протеин, 3 г въглехидрати.

За 30-годишна жена, в случай че тя е с височина 160 см и тежи 65 кг – естественото тегло - 60 кг. На ден с ниски въглехидрати тя може да си разреши 240 ккл въглехидрати, 720 ккл протеини и 270 ккл мазнини – общо дневни калории: 240+720+270 = 1230 ккл.

За 30-годишен мъж, висок 178 см и тежи 83 кг – обикновено тегло - 78 кг. При невисок банкет на въглехидрати той може да си разреши 312 ккл въглехидрати, 236 ккл протеини и 360 ккл мазнини. Общо дневни калории: 312+936+360=1608 ккл.

Сутринта на четвъртия ден от диетата е най-подходящ за подготовка.

Кои храни да откажете?

 Забранени храни при циклична кетогенна диета

Продукти от рафинирано пшенично брашно, сладкиши (включително и захарни заместители), пълнозърнести житни растения, картофи, моркови, цвекло, банани, ананас, грозде, ябълка, любеница, пъпеш, плодови сокове, храни от бързо хранене, мазни месни произведения, сол, алкохол.

На какви храни да наблегнете?

 Позволени храни при циклична кетогенна диета

Хапвайте говеждо, пилешко, риба, нискомаслено сирене, кисело мляко, фасул, краставици, домати, карфиол, зеле, тиквички, патладжани, репички, марули, спанак, аспержи, целина, зелен лук, яйца, гъби, чесън, покълнали семена, зехтин, вода.

Колко пъти дневно да се храните – пет хранения дневно с три съществени ястия, плюс обяд и следобедна закуска.

Продължителност и резултат

Класическата версия на високовъглехидратната диета е четири дни. В продължение на четири дни се лишават приблизително 1-1.5 кг наднормено тегло. Цикълът може да се повтори 2-3 пъти, с цел да се реализира обикновено тегло.

Плюсове на високовъглехидратната диета

Позволява бързо да отслабнете, без да рухне тялото. Психологически елементарно се преодолява: няма артикули неразрешени вечно, резервира жизнеността и силата за спорт.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР