Високотехнологичен научен анализ разкри, че британец, който живял преди 10

...
Високотехнологичен научен анализ разкри, че британец, който живял преди 10
Коментари Харесай

Древният британец е бил с тъмна кожа и сини очи

Високотехнологичен теоретичен разбор разкри, че британец, който живял преди 10 000 години, имал тъмнокафява кожа и сини очи, заяви БиБиСи.

Изследователи от лондонския Природоисторически музей извлекли ДНК от така наречен " Чедърски човек " – най-стария повсеместен скелет, открит през 1903 година След това учени от Университетския лицей в Лондон употребявали разчетения геном, с цел да създадат лицева реорганизация и да схванат други присъщи черти на праисторическия британец.

И той се оказал с тъмнокафява кожа и сини очи. Учените показват, че по-светлата кожа на актуалните европейци е относително скорошен феномен.

Анализът дава първата визия по какъв начин може би са изглеждали първите хора, заселили се на Британските острови след последната ледникова ера. Предстои публикуването му в научно списание.

Скелетът на така наречен " Чедърски човек " е открит преди 115 година в пещера в клисурата Чедър в графство Съмърсет. Древният британец бил висок 165 см и евентуално умрял, преди да навърши 30 години.

Проф. Крис Стрингър, водещ откривател в региона на произхода на индивида, сподели, че е изучавал скелета на " Чедърския човек " в продължение на 40 години.

" Тази поразителна композиция от косата, лицето, цвета на очите и тази тъмна кожа – това е нещо, което единствено преди няколко години не можехме да си представим и въпреки всичко точно това научните данни сочат ", разяснява той.

Фрактурите по повърхността на черепа демонстрират, че въпросният човек може би е срещнал гибелта си по принудителен метод. Не се знае по какъв начин е попаднал легнал в пещерата, само че е допустимо да е подложен там от другите в племето.

Геномът на " Чедърския човек " разкрива, че той е бил тясно обвързван с други човеци от Мезолита (средния интервал от каменната ера) – така наречен западни ловци- събирачи, които са били изследвани в Испания, Люксемберг и Унгария.

Комбинацията сред тъмна кожа и сини очи наподобява поразително през днешния ден, само че е била нещо всекидневно в Западна Европа през този интервал, настояват откривателите.

Проучванията на генома демонстрират също, че " Чедърският човек " не е можел да пие мляко като възрастен. Тази дарба се развива доста по-късно, след настъпването на Бронзовата ера.

Съвременните европейци дължат приблизително 10% от своето родословие на ловци от Мезолита като " Чедърския човек ".

Британия е била нещо като история на бърз напредък и спад за човечеството през последните милион години. Съвременните хора са били там още преди 40 000 години, само че интервалът на рисков мраз, прочут като Последен ледников най-много, ги прогонва към 10 000 години по-късно.

Британия е била наново заселена преди 11 000 години. " Чедърският човек " е част от тази вълна на миграция, която е минала през земна маса, която в тези времена е свързвала Британия с континентална Европа. " Чедърският човек " е най-старият прочут британец, който има директна връзка с хората, които живеят във Англия през днешния ден.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР