Високите нива на заразата и многото смъртни случаи са резултат

...
Високите нива на заразата и многото смъртни случаи са резултат
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Недоверието в системата доведе до горене на маски и висока смъртност


Високите равнища на болестта и многото смъртни случаи са резултат от огромното съмнение в системата, горенето на маски по улиците през лятото и неспазването на ограниченията. Това разяснява здравният министър проф. Костадин Ангелов в утринния блок на БиТиВи. Той бе безапелационен, чемного хора не престават да подценяват вируса.

От самото начало на епидемията насърчаваме хората да съблюдават ограниченията, подсети министърът. Той призна, че има огромно съмнение в здравната система, само че това пък е довело до неглижиране на болестта, а по-късно до пренатоварване на същата тази система. Проблемите в системата и недоверието към лекарите е трупано с години, сподели още проф. Ангелов. Той дефинира като неприемливо и ненормално хора да умират, до момента в който чакат банкет в болница. Министърът бе безапелационен, че виновните лица би трябвало да бъдат осъдени и че сходни случаи са подбудени от неприятна организация в самата болница.

" Това е ненормално и неприемливо. Чух всички пояснения, това е проблем на организацията в самото лечебно заведение, отговорните са осъдени ", сподели още Ангелов. По думите му обаче не би трябвало да се търсят отговорни, а решение. А то е спазването на ограниченията, стерилизация, отдалеченост и най-много уважаване на лекарите.

Само през вчерашния ден са излекувани 2518 души. Историята на всеки един от тях е триумф за българската здравна система. Така Ангелов разяснява случаите, при които хора чакат коли за спешна помощ с часове или на стълбите пред кабинетите и се стига до смъртни случаи.

Той още веднъж съобщи, че здравната ни система има потребност от сериозна промяна, само че няма публичен и политически консенсус за това.

На въпрос проспали ли сме лятото, както мнозина настояват, Ангелов бе безапелационен, че нито един ден от летните месеци не е проспан. " Два дни, откакто пристигнах като министър, пуснах заповед за идващите ограничения. Срещах се с щабовете, организацията бе направена по този начин, както имаше опция в съответната област ", напомни здравният министър.

По думите му казусът сега е това, че няма задоволително медици, а не, че има дефицит на болнични кревати. „ Много мъчно можем да намерим лекари и сестри. Не е казусът в неналичието на здания и кревати или липса на организация. Да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане? Пациенти от лечебните заведения не се връщат. В момента нямаме дефицит на кревати “, безапелационен бе Костадин Ангелов.

По отношение на по-строгите ограничения здравният министър изясни, че нито една не е смекчена. Не е имало „ стъпка обратно “ във връзка с спортните събития, зелените коридори и събиранията до 15 души, посочи Ангелов.

„ Основната концепция е да спрем всеобщото разпространяване на болестта. Не можем да я спрем, а можем да направляваме темпа на разпространяване. Не можем да спрем хората да живеят или да ги създадем заложници на системата у дома. Все още не сме стигнали такива цифри, че да постановяваме вечерен час или излизане с SMS, както е в други страни “, изясни Костадин Ангелов.

По отношение на зелените коридори той изясни, че не е бил реализиран консенсус. Струпването на доста хора в следобедните часове също е асъдействало за смяната, а точно зеленият кулоар към този момент да е единствено заран - от 8:30 до 10:30 ч.

„ Пазарът дефинира цените. Държавата няма никакво законово право да контролира пазара или да дефинира цени. НЗОК е определила, че цената на теста, който ще заплаща, е 60 лева Всяка една лаборатория, с изключение на консумативите, има цени на труд, обезценка, ток, вода и така нататък – спомагателни косвени разноски. Като някогашен шеф на болница знам какъв брой коства един подобен PCR тест “, изясни здравният министър.

България има един от най-хубавите имунизационни календари в света и организацията за имунизациите е направена, съобщи Костадин Ангелов.

„ Ваксинационният проект на България се работи сега. Той има две направления. Едната е кои ще бъдат групите, които ще бъдат имунизирани първи. Тук споделяме мнението на европейските ни сътрудници, че ще се стартира с хората, които са уязвими на първа линия. Минаваме през възрастните хора и по-късно всички останали “, разясни здравният министър.

Здравният министър акцентира няколко пъти, че можем да чакаме понижаване на броя на инфектираните единствено при прецизно съблюдаване на ограниченията.

По думите му, празнуването на 8 декември ще бъде съществено следено.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР