Високата инфлация и галопиращите цени оказват по-сериозно влияние върху хората

...
Високата инфлация и галопиращите цени оказват по-сериозно влияние върху хората
Коментари Харесай

Хората с по-ниски доходи орязват стандарта си на живот

" Високата инфлация и галопиращите цени оказват по-сериозно въздействие върху хората с по-ниски приходи, хората, които получават приходи, които едвам покриват месечните им потребности. Тези хора, поради увеличените разноски, главно за храни, горива, отопление сега се усещат все по-затруднени. " Това коментира  консултантът Тихомир Тошев.

" Хората с по-ниски приходи орязват стандарта си на живот. "

Според Тошев цените на горивата не попречват българите да пътуват за празниците, а хипермаркетите са цялостни и скъпото агнешко се купува.

" Всички това демонстрира, че в една част от българите има ресурс от спестявания, които те употребяват сега, с цел да покриват тази разлика в цените. Това няма да може да продължи доста. "

Спестяванията на 80% от хората са до 10 000 лв., уточни Тошев.

" И е доста евентуално в идващите месеци до година да се стопят, в случай че приходите им не стартират да порастват. Работодателите, които държат на чиновниците се, започват да поправят възнагражденията в посока нагоре, с цел да компенсират инфлацията. "

Безработицата сега е на рекордно ниско равнище. Много компании афишират свободни работни места за бежанците от Украйна, означи Тихомир Тошев. По думите му търсенето на работна ръка в множеството браншове е доста интензивно, а съгласно изследване към 20 на 100 от смятащите, че приходите им са с намалена покупателна дарба, интензивно търсят нова работа.

Хората свалят разноските си за храна, с приоритет са сметките и вноските по заемите, а в случай че останат пари – те отиват за облекла и почивки, разясни Тихомир Тошев.

Кредитният пазар продължава да бъде деен, има сериозен растеж на ипотечното кредитиране от началото на годината, растеж има и при потребителското кредитиране, стана ясно от думите на специалиста.

" Очаквам, че и тази година ще остане година на ниските лихви в България. От средата на следващата година е доста евентуално и при нас лихвите да тръгнат леко нагоре. ", уточни Тошев пред БНР. Той не чака в идващите две години да има съществено повишаване на вноските по изтеглените заеми. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР