Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова коментира пред Bulgaria ON

...
Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова коментира пред Bulgaria ON
Коментари Харесай

Вирусолог с остро предупреждение за птичия грип

Вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова разяснява пред Bulgaria ON AIR разпространената от СЗО информация за птичия грип.

" Вирусите са с нас. От началото на предходната година птичия грип се популяризира много интензивно. До момента повече от 50 млн. птици или са починали заради заболяването, или са били унищожени, за ограничение на разпространяването в Съединени американски щати и още 50 млн. в Европа. Тя визира домашните, дивите птици. Хората се заразяват от птици - при пряк контакт. Предаването от човек на човек е доста мъчно, само че не би трябвало да забравяме, че грипните вируси са изменчиви ", счита вирусологът и успокои, че всичко това се следи доста прецизно. 
-->
" Грипът има построена мрежа в целия свят. Няма да се стартира от нулата с имунизацията. Имаме данни, че някои от наличните противогрипни сътрудници биха ни помогнали. Притеснява ме, че вирусът визира доста съществено птиците. Може да нанесе доста вреди. Има единични случаи на регистрирани хора. Към момента няма място за терзание, защото нямаме данни, че той се популяризира сред човек и човек. Трябва да се следи ", съобщи проф. Александрова.

Вирусологът показа, че е чувала в практиката си разнообразни терзания свързани с имунизациите у нас. " Майките се опасяват при слагане на имунизациите, включени в наложителния имунизационен календар, по какъв начин ще ги понесе имунната система на детето. Много страхове има, множеството нямат съображение. Има доста легенди около имунизациите, би трябвало да се приказва по тематиката ", на мнение е гостът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР