Вирус на полиомиелит - болест, унищожена преди повече от 20

...
Вирус на полиомиелит - болест, унищожена преди повече от 20
Коментари Харесай

Появи се болест, за която се твърди, че е унищожена преди 20 години

Вирус на полиомиелит - болест, унищожена преди повече от 20 години във Англия, бе открит в канализацията на Лондон, съобщи БГНЕС.

Пробите към момента се проучват, оповестиха от Световната здравна организация. Според организацията вирусът е „ създаден от ваксина вид 2 полиовирус (VDPV2) “.

„ Важно е да се означи, че вирусът е изолиран единствено от проби от околната среда “, се споделя в изказване на СЗО, като се акцентира, че „ не са открити инфектирани “. СЗО, обаче, предизвестява, че „ всяка форма на полиомиелитен вирус е смъртоносна опасност за децата “.

Благодарение на големи старания в международен мащаб през последните десетилетия вирусът бе погубен. Той предизвиква осакатяващо и евентуално съдбовно вирусно заболяване, което визира най-вече деца на възраст под пет години.

Случаите са намалели с 99 % от 1988 година, когато полиомиелитът е бил ендемичен в 125 страни и са регистрирани 350 000 случая по целия свят.

Дивата версия на вируса в този момент съществува единствено в Афганистан и Пакистан, само че тип ваксина, която съдържа дребни количества отслабен, само че жив полиомиелитен вирус, към момента предизвиква инцидентни огнища на други места.

Оралната ваксина против полиомиелит (OPV) се възпроизвежда в червата и може да болести други хора посредством нечиста с фекалии вода - което значи, че няма да навреди на дете, което е имунизирано, само че може да бъде смъртоносно за неимунизирани деца.

Макар и по-слаб от дивия полиовирус, този вид може да аргументи съществено заболяване и парализа при хора, които не са имунизирани против заболяването.

В международен мащаб има 959 доказани случая на VDPV2 през 2020 година, съгласно СЗО.

Обхватът с имунизация против полиомиелит в Лондон възлиза на близо 87 %, заяви СЗО.

Здравната организация на Организация на обединените нации прикани OPV да бъде отстранен в международен мащаб и да бъде сменен с инактивирана полиомиелитна ваксина (IPV).

Англия спря да употребява OPV през 2004 година, а английските здравни управляващи считат, че вирусът, открит в пробите от отпадъчни води, е импортиран от някой, който неотдавна е бил имунизиран с него в чужбина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР