“Виртуален асистент предотврати пожар“. “Невидим помощник спаси възрастна жена от

...
“Виртуален асистент предотврати пожар“. “Невидим помощник спаси възрастна жена от
Коментари Харесай

Виртуален асистент за възрастни хора ги подсеща да пият лекарства и вика линейка

“Виртуален помощник предотврати пожар “. “Невидим асистент избави стара жена от инфаркт. “ “Интернет платформа извика кола за спешна помощ за дядо с комоцио “. “IT приложение сигнализира за меланхолия. “

Такива заглавия ще се срещат постоянно в медиите през 2021 година, тъй като тогава ще проработи с цялостния си потенциал бъдещата интегрирана високотехнологична модулна система, която ще оказва помощ на самотни възрастни хора да живеят интензивно и без значение в дома си макар тежестта на годините и болесттите си.

Това стана ясно в петък при оповестяването на новаторски план за основаване на виртуален помощник в поддръжка на дейното стареене от Балканския институт по труда и обществената политика (БИТСП).

Той се финансира с близо 4 млн. евро от Рамковата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения “Хоризонт 2020 “.

Крайната цел на плана е да удължи оптимално дейния и независим живот на хората над 60 години в личните им домове, като резервира положителното физическо, прочувствено и умствено положение, както и обществените контакти на своите консуматори за допустимо най-дълго време. Бъдещата онлайн платформа ще подкрепя също работата на всички, които се грижат за възрастни хора - родственици, другари, здравни и обществени служащи.

Помощникът следи да си пиеш хапчетата и даже предлага занимания

Бъдещият виртуален помощник ще оказва помощ на възрастните хора да се усещат добре в нормалната си среда, като събира данни за здравословното и прочувственото им положение посредством датчици, интелигентни измервателни уреди, видео и аудио приемници. Системата ще следи виталните функционалности и приемането на лекарства, ще открива и сигнализира за отрицателни промени в настроението и държанието на своите консуматори.

Тя ще предотвратява рискови обстановки, да вземем за пример пожар, като при избрани условия автоматизирано изключва евентуалните причинители, ще алармира за злополуки. След разбор на здравните индикатори и навиците на възрастния човек невидимият асистент ще дава рекомендации за здравословна диета, ще предлага обществени и културни занимания, както и групови действия за свободното време.

Интегрираната система ще усъвършенства обществените контакти на ползвателите си и ще предотвратява изолираност и меланхолия, като насърчава постоянното другарство с родственици, другари и съседи, поддържа връзка с околните, приятелите, съседите и персоналния доктор на възрастния човек, с цел да му обезпечи навременна помощ при нужда.

Директна връзка с лекари и обществени служащи

Виртуалният помощник ще обезпечава опция за директна връзка с медицински експерти, снабдители на обществени услуги, доброволци, работодатели, които влизат в необятния обществен кръг на потребителите на системата.

Бъдещата самостоятелна модулна система ще бъде напълно нов новаторски артикул както за България, по този начин и за Европа. Тя ще събира информация посредством ненатрапчиви датчици, подобаващи за непрекъснато носене или за монтаж в жилището. Ще се реализира дискретно наблюдаване на виталната среда и персоналната интензивност при гаранция за цялост на персоналния живот, изясни Бернар Женко, механически началник на плана. За непосредствено другарство с крайните ползватели ще се разработят ясни потребителски интерфейси – образни и звукови, приспособени към потребностите и навиците на възрастните хора.

Системата ще проучва събраната лична информация и ще взима независими решения да подсеща или насърчава своите консуматори за избрани дейности в полза на тяхното физическо и психологично здраве - да вземем за пример да си вземат медикаментите, да си сготвят, да се обадят на другар или да излязат на разходка. За задачата ще се разработят специфични тактики и технологии за влияние посредством увещание.

В началния стадий на плана ще се извърши оценка на потребностите на възрастните хора, ще се открият етични и софтуерни стандарти за създаване на системата. Пилотното тестване на бъдещата технология, модулите и датчиците е планувано за есента на 2020 година Международният консорциум възнамерява да сътвори платформа, която да продължи да се развива и след края на плана.

Зад плана стоят компании и организации от 5 страни

Проектът е почнал на 1 октомври 2017 година и ще продължи три години. В четвъртък и петък в София за пръв път заседаваха представителите на интернационалния консорциум, който работи по него. Партньорите са 10 от пет европейски страни. Сред тях са водещи висши учебни заведения като Единбургския университет (Великобритания) и Залцбургския университет „ Париж Лодрон” (Австрия), словенските проучвателен организации Университетски институт за рехабилитация и Технологичен институт “Йозеф Стефан”, потвърдени софтуерни компании като българската ScaleFocus и немската Interactive Wear AG.

Участват също одобрени неправителствени организации с богат опит в работата с възрастни хора – Българският червен кръст, “Каритас България “ и Европейската федерация на възрастните хора със седалище в Австрия.

Координатор на плана е Балканският институт по труда и обществената политика в София, който от 2001 година насам ръководи и извършва голям брой обществени планове по разнообразни стратегии на Европейски Съюз и други интернационалните донори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР