Вирджиния Улф, родена като Аделайн Вирджиния Стивън (26 януари 1882

...
Вирджиния Улф, родена като Аделайн Вирджиния Стивън (26 януари 1882
Коментари Харесай

Който не казва истината за себе си, не може да казва истината и за другите

Вирджиния Улф, родена като Аделайн Вирджиния Стивън (26 януари 1882 - 28 март 1941) е английска романистка, издател, феминистка и създател на разкази и есета. Една от най-ярките представителки на изящното слово и модернизма във Англия през предишния век. Най-известните й шедьоври са " Ден и нощ ", " Стаята на Джейкъб ", " Мисис Далауей ", " Към фара ", " Орландо. Биография ".
След завършването на последния си разказ „ Между дейностите “, Улф изпада в меланхолия - положение, особено за лабилната й душeвност, в което се е потапяла постоянно през годините. Войната,  разрушаването на дома й в Лондон по време на немските въздушни офанзиви, както и хладният банкет на написаната от нея биография на нейния другар Роджър Фрай утежняват положението й дотам, че тя не е в положение да написа повече.
На 28 март 1941, на 59 години, Вирджиния напълва джобовете си с камъни и се потапя във водите на река Оуз, която тече покрай дома й. Тялото й е открито едвам на 18 април. Ленард, брачният партньор й и неин сподвижник и издател, я погребва под едно дърво в градината на къщата им в Родмел, Съсекс.
Всеки човек има минало, укрито в него като страници от книга, известна само на него самия; хората обаче съдят единствено по заглавието.Големите общности от хора са невменяеми.Една жена би трябвало да има пари и лична стая, в случай че желае да написа прозаичност.За първата си критика получих един фунт, 10 шилинга и шест пенса и с тези пари си купих персийски котарак. А след това у мен заприказва честолюбието: котарак – това, несъмнено, – е доста добре. Но на мен ми е малко. Искам кола. Ето по този начин започнах да пиша разказ.Историята на мъжката опозиция против женската равноправност е надали не по-интересна от историята на самата равноправност.Лично аз избирам хората пред карфиола.
Когато въпросът е мощно противоречив - и въпросът за пола е подобен - човек не може да се надява да каже истината. Той може единствено да покаже по какъв начин е стигнал до своето мнение, което поддържа. И само може да даде на своята публика опцията да дефинира своите лични изводи, до момента в който следят рестриктивните мерки, предразсъдъците и предубедеността на говорещия.Който не споделя истината за себе си, не може да споделя истината и за другите.Хуморът е първото, което се губи при превода.Ужасно е като самопризнание (той си постави още веднъж шапката), само че на петдесет и три годишна възраст човек към този момент съвсем не се нуждае от други хора. Самият живот, всеки момент от него, всяка капка, тук, в този миг, в този момент, под лъчите на слънцето, в Риджънтс Парк — това към този момент е задоволително. Дори премного. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР