Виновните за пътни инциденти, заловени с алкохол и наркотици в

...
Виновните за пътни инциденти, заловени с алкохол и наркотици в
Коментари Харесай

Виновните за катастрофи заради алкохол и дрога да плащат лечението на ранените

Виновните за пътни произшествия, хванати с алкохол и опиати в кръвта, да възвръщат на Здравната каса разноските за лекуването на потърпевшите. Идеята за смяна е на Здравното министерство.

Здравната каса и в този момент може да желае възобновяване на разноските за лекуване от отговорен за съзнателно закононарушение. Правилото важи и за произшествия, породени след приложимост на алкохол или опиати, и упойващи субстанции.
Мария Петрова, юрист по здравно право: Ако 1 лице повреди друго лице, просто тъй като е било пияно или под влияние на опиати или каквито и да било други субстанции - лекуването на лицето, което е потърпевшо би трябвало да бъде заплатено от този, който го е увредил.
Правилото не важи за злополуките, тъй като в множеството случаи те са породени по несъобразителност. Въпреки че е в действие от към 10 години, условието не се ползва на процедура.
Мария Петрова, юрист по здравно право: Няма информация, няма съгласуваност, с цел да може НЗОК да се възползва от правата.
Затова от Здравното министерств оферират касата да получава информация от органите на правосъдната власт. Така ще може да претендира за възобновяване на разноските за лекуването на потърпевшите от отговорните за случая. От текстовете обаче отпада думата съзнателно.
Мария Петрова, юрист по здравно право: Това би отворило кутията на Пандора. Ако вие стоите на климатик в Българска национална телевизия през днешния ден и настинете, допустимо е НЗОК да ви потърси отговорност след това за парите, които сте дали за вашето лекуване.
Ако текстът отпадне, е допустимо касата да желае възобновяване на разноските за лекуване на потърпевши при произшествия от отговорните за тях, при изискване, че са използвали алкохол или опиати.
Илия Тодоров, Асоциация на потърпевшите при произшествия: Доста мъчно би се приложил на процедура, тъй като да се откри кой е причинителят на дадена злополука и даже и да има съществуване на алкохол, и дали този алкохол е в директна връзка с повода за злополуката - това нещо нормално лишава години.
Според статистиката на Министерство на вътрешните работи от началото на годината при към 2900 тежки произшествия са ранени над 3600 души. 42-ма от тях са потърпевши при 28 произшествия, породени след приложимост на алкохол.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР