Виновни за превишените норми на съдържание на уран в питейната

...
Виновни за превишените норми на съдържание на уран в питейната
Коментари Харесай

Няма виновни за урана във водата на Хасково

Виновни за превишените правила на наличие на уран в питейната вода на Хасково няма, а здравето и живота на хората не са били застрашени, реши Районната прокуратура. Магистратите се сезираха сами през април 2017-а  след изявления в медиите. С следствието бяха ангажирани трима прокурори. За 20 месеца беше  обработена голяма информация, разпитани бяха десетки очевидци.

„ Експертите от Българска академия на науките, изготвили комплексната експертиза по делото, са безапелационни, че изследваните води подхождат на условията, планувани с Наредба № 9. Със стойности под 0,1 мСв са и множеството проби, взети и преди направената експертиза. При водата е значимо количеството нуклиди, които попадат с нея в индивида. Много радионуклиди могат да се натрупват в организма и да остават там в течение на доста месеци и дори години, оказвайки през цялото това време отрицателно въздействие върху организма. За установяване на това влияние е въведено понятието приравнена ефикасна доза, с което оперира Световната здравна организация (СЗО) “, считат от прокуратурата. 

Във всички свои планове и рекомендации Световната здравна организация необятно употребила цената 0,1 мСв/година (0,1 милисиверта за година). Ако водата удовлетворява нормите за радиологична сигурност, то при нейното всекидневно ползване в количество 2 литра дневно, дозата на облъчване, която освен това ще получи човек за една година, няма да надвиши 0,1 мСв.

Тази годишна доза, съгласно специалистите, можело да се смята за безвредна през цялата дълготрайност на живота на индивида, както е открито и в хода на актуалното произвеждане. От изисканата и получена в хода на следствието информация от Онкологичен диспансер - Хасково е открито, че растежът на заболеваемост в проучвания интервал е негативен.
„ Изводът е, че не са настъпили немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве “, гласи мнението на проверяващите. То беше оповестено публично в сряда от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

Междувременно възбраната за пиянство и готвене с вода от чешмите в Хасково остава в действие втора година. Заради нея общината похарчи над 100 хиляди лв. за обезпечаване на бутилирана минерална вода в детските градини, учебните заведения, старческия дом и други здравни и обществени обекти. Отделно с спомагателни разноски се натовари и локалното ВиК, с цел да обезпечава вода без превишен уран във водоноски.

Пълното становише на прокуратурата:

" След самосезиране по обява в медиите за съществуването на уран в питейната вода в гр. Хасково, на 19.04.2017 година Районна прокуратура – Хасково образува следствие, по тази причина, че в интервала от 28.10.2016 година – 04.04.2017 година, в гр. Хасково, длъжностно лице, в кръга на служебните си отговорности е укрило информация за положението на околната среда и нейните съставни елементи, а точно за съществуването на високо наличие на уран и обща алфа интензивност в подземни води от сондажи на Помпена станция „ Хасково – 1 “ и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве - закононарушение по чл.353а от Наказателния кодекс.
В хода на досъдебното произвеждане е изискана забележителна по размер документи от Националния Геоложки фонд, Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “, Национален център по радиобиология и радиационна отбрана, компания „ Екоинженеринг РМ “ ЕООД, „ Водоканалпроект “ АД, Пловдив, „ В и К “ Хасково, Минно-геоложки университет „ Св.Иван Рилски “, Национален институт по метеорология и хидрология и други, разпитани са голям брой очевидци. На 09.05.2017 година е осъществен оглед на ПС „ Хасково-1 “ и на сондажните тръбни кладенци ТК1 до ТК9. На 05.07.2017г., в наличието на специалисти от Българска академия на науките, са осъществени огледи в „ ПС – Хасково 1 “ на сондажния бунар и на машинното помещение и са конфискувани проби от питейната вода. Назначена и направена е сложна експертиза по геология, хидрология и нуклеарни проучвания от специалисти от Българска академия на науките (БАН). Изискани и оценени са от движимостите лица всички проби за уран през интервала 1997 година – 2017 година от всички кладенци и събирателната шахта- общо 90 проби.
Разследването е потвърдило, че водата в гр.Хасково е безвредна за здравето на индивида и не е налице несъблюдение на отговорности и укриване на информация от съответно длъжностно лице.
При извършеното досъдебно произвеждане е открито, че като резултат от дългогодишната употреба на подземни води се следи намаляване на водното равнище на огромни площи, осушаване на водоносния небосвод, което води до усилване ролята на окислителните процеси и усилване на подвижността на урана в горните му елементи. Наред с това, значим фактор за ускорение процесите на миграцията на урана е и увеличение на скоростта на придвижване на подземните води в обсега на депресионната фуния, основана от дългия интервал на черпене на вода от водовземните уреди. Установено е по безапелационен метод, че нарасналите стойности на уран в питейната вода на гр.Хасково се дължат не на находище „ Чешмата “, отстоящо на 6 км западно от кв. Болярово, в което се е правил геотехнологичен рандеман на уран, а е с източник скали, наситени с уран в региона на самите кладенци.

Съгласно последната редакция и допълнение от 2014 година на Наредба № 9 от 16.03.2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели, наличието на натурален уран се възприема не като радиологичен индикатор, а като тежък метал със своите съответни отрицателни въздействия върху здравето на индивида. Общата алфа-активност и общата бета-активност се одобряват като контролни, а не като ограничаващи индикатори. При техни стойности над посочените в Наредбата се постанова осъществяване на спомагателни разбори с установяване на индикативна доза, и единствено и в случай че тя е над избрани стойности се смята, че водата е несъответствуваща за приложимост. Ако индикативната доза е над 0,1 мСв(0,1 милисиверта за година) се смята, че водата не дава отговор на условията за питейна вода.
Такава оценка е направена на основата на получените резултати от радиологичния разбор на взетите контролни водни проби на 05.07.2017г. при правене на експертизата като получената индикативна доза е била по-ниска от допустимата.

Експертите от Българска академия на науките, изготвили комплексната експертиза по делото са безапелационни, че изследваните води подхождат на условията, планувани с Наредба № 9. Със стойности под 0,1 мСв са и множеството проби, взети и преди направената експертиза. При водата е значимо количеството нуклиди, които попадат с нея в индивида. Много радионуклиди могат да се натрупват в организма и да остават там в течение на доста месеци и дори години, оказвайки през цялото това време отрицателно въздействие върху организма. За установяване на това влияние е въведено понятието приравнена ефикасна доза, с което оперира Световната Здравна Организация (СЗО).

Във всички свои планове и рекомендации Световната здравна организация необятно употребява цената 0,1 мСв/година (0,1 милисиверта за година). Тоест, в случай че водата удовлетворява нормите за радиологична сигурност, то при нейното всекидневно ползване в количество 2 литра дневно, дозата на облъчване, която освен това ще получи човек за една година, няма да надвиши 0,1 мСв и тази годишна доза може да се смята за безвредна през цялата дълготрайност на живота на индивида, както е открито и в хода на актуалното произвеждане. От изисканата и получена в хода на следствието информация от Онкологичен диспансер - Хасково е открито, че растежът на заболеваемост в проучвания интервал е негативен. Изводът е, че не са настъпили немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве. "

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР