Вилиана СЕМЕРДЖИЕВАОбожаваме народните песни с по-дълбоко послание - тези, които

...
Вилиана СЕМЕРДЖИЕВАОбожаваме народните песни с по-дълбоко послание - тези, които
Коментари Харесай

Ива и Велислава обожават песни с ценни послания

Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА

" Обожаваме националните песни с по-дълбоко обръщение - тези, които " споделят нещо ", както Гунето обича да споделя. " Гунето, която с доста любов и деликатност назовават по този начин, е именитата национална певица Гуна Иванова. А те са Ива и Велислава Костадинови - нейните красиви и надарени внучки. Смятат, че с една ария е хубаво да се съобщи скъпо обръщение - за любовта сред хората или за родолюбието... Затова " Недо ле, арна девойко ", да вземем за пример, е в топ 10 на техните най-любими песни, някои от които пеят и те. В този " лист " са още " Немой одиш надалеко ", " Не ме давай, блага майко ", " Песен за Георги Измирлиев ", " Чула ли си ", " Кавал свири, мамо ", която в тяхно осъществяване се назовава " Догодина ".

А " Софка на баща " е в класацията им за най-любими песни и поради усмивките на публиката и всички видеа, които получават във времето с хорото " Софка " в тяхно осъществяване. Стана емблема за нашите концерти и участия, и то поради публиката. Много инцидентно влезе в репертоара ни, само че нали знаете - нищо инцидентно не е инцидентно, споделя Велислава.

На доста неща ги е научила баба им

- споделят й " образецът ни на сцената и в живота ", тъй като въплъщава добрина, борбеност, целенасоченост, обич. Тя е извор за нас - извор на песни, на мъдрост, на мощ, на маниери. Споделяме си и търсим препоръки от нея, признават девойките. Тя е видяла и претърпяла доста - от най-голямото благополучие до най-силната горест. И на фона на всичко се е съхранила. Благодарение на песента.

Ива и Велислава от мънички са раснали с песните на баба си и около нейните изяви. С времето са осъзнали, че им доставя наслада да се занимават с национална музика. Когато видяхме, че изрично съумяваме да усмихнем публиката и да й влияем. Това е една от основните аргументи да тръгнем толкоз устремено по този път, признава Ива. А Велислава добавя: Също по този начин процесът на основаване на нова ария, търсенето, намирането, работата с прелестните музиканти, които творят дружно с нас, страстите и занимателните моменти по време на записи, снимането на видеа към песните ни, процесът на основаване на танц, когато имаме подобен - всичките тези неща ни зареждат и въодушевяват за още и още.

Ива е приключила финансов надзор и финансово право в УНСС, а Велислава - актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов.

Завърших Националната финансово-стопанска гимназия, която боготворя с цялото си сърце, тъй като попаднах на преподаватели, които с изключение на на предмета, обръщаха внимание и на полезностите, споделя Ива. Там среща и невероятни хора, които до ден сегашен са част от нейния живот, и е признателна на Господ за това! ( " Анжи, обичам те - това е най-хубавата ми другарка. " ) Уважава всичките си преподаватели, тъй като всеки е съдействал за това, което е тя през днешния ден. Госпожа Павлова по счетоводство, да вземем за пример, ни научи на почтеност, на ученолюбивост, на почитание освен към предмета. Когато отидох в УНСС и имах счетоводство като предмет, бях съвършено готова, знаех съвсем всичко, което се преподаваше. Класните ми - тъй като имах две, бяха извънредно занимателни и в същото време внасящи почит. И в предходното си учебно заведение имах доста готини учители. Те контактуваха с нас като с другари и по тази причина беше доста елементарно да ни повлияват позитивно. Благодарна съм на всички учителки по български език и литература, на които попаднах - госпожа Горанова, госпожа Койчева и госпожа Козова. Те с доста отдаденост преподаваха предмета си, имали сме дълбоки разсъждения върху произведения на създатели, което е оказало въздействие за оформянето ми като човек, добавя Ива.

Завършвайки НАТФИЗ в класа на Стефан Данаилов, научих много - за пръв път излязох от зоната си на комфорт, станах по-самостоятелна, смела и се разчупих, връща се в годините Велислава. Имах потребност от тъкмо такова премеждие и в този момент това оказва доста положително въздействие и на певческите ми изяви. Благодарна съм на Стефан Данаилов за всеки актьорски и житейски урок. Благодарна съм и на доктор Сава Драгунчев за всичко, на което ни научи, за отдадеността му към нас като артисти, за всяка хвалба и за всяка рецензия, която постоянно е била на място и градивна!

Велислава извършва основна роля във кино лентата " 12А ", има много снимани реклами, дефилирала е на ревюта като модел, снимала е рекламни фотосесии.

Но Ива и Велислава

сега са най-отдадени на музиката

на пеенето - това е техният фокус. Освен независимо, се изявяват и като солистки в Представителния отбор към въоръжените сили на Националната гвардейска част.

Отбелязвам, че в новите песни, които извършват, фолклорът звучи по-съвременно. На което Ива дава отговор: Още от дребни, откакто Гунето приключи активността с детските групи, с Велислава сме си говорили по какъв начин би звучала дадена ария с по-различен аранжимент. Поотраснахме и взехме решение да сбъднем тази наша фантазия, и бяхме доста задоволени от резултата. Сега дружно със Светлин Къслев сътворяваме много забавни неща. Всяка ария, която сме му дали, той развива и аранжира по друг метод, а ние го слушаме и му имаме цялостно доверие за крайния резултат. Албумите ни - " Не ме давай, блага майко " и " С България в сърцето ", събират доста значими за нас песни. С последния наблегнахме на по-весел репертоар, за да откъснем хората от сивото, от тъжното. Но имаме и ария, разказваща живота на Георги Измирлиев. С нея в този албум обръщаме внимание, че през днешния ден имаме опция да честваме, да се радваме на свободата, само че в никакъв случай не би трябвало да забравяме тези, които са дали живота си, с цел да бъдем свободни ние. И би трябвало да ценим това, което имаме, тъй като цената му е доста висока.

Стремим се да вървим и в двете направления, продължава Велислава. Работим и с Валери Димчев, Сашко Велков и Светослав Лобошки. Безспорен наш шлагер е " Софка на баща ", а Валери там е направил своята магия с инструментала. Красива авторска ария - " Българска красота ", ни подари огромният Райко Кирилов, от който също се учим. За нас е чест и голяма наслада да пеем песни по негова музика. Любими са ни и авторските песни, които основава нашата баба Гуна Иванова - тя прави и музиката, и текстовете, а нейните текстове допират всеки, споделят Ива и Велислава.
Снимка Боян Христов
Младите хора у нас от ден на ден стартират да обръщат внимание на фолклора, традициите и обичаите. Според Ива това е, тъй като си дават сметка за полезностите, за идентичността ни, за хубостта, която има нашата музика. Големият фестивал " Пирин фолк ", който тази година празнува своя 30-годишен празник, е естрада за нови млади гении, огромен опит и невероятна страст. Фестивалът " Фолклорен извор " в Царевец - също. Това са музикални събития, които потапят в магията на българския фолклор и дават опция за изява, а тръпката е неописуема. Има и още доста - колкото повече стават, толкоз повече се ускоряват обичта и ползата към фолклора.

Много хора демонстрират интерес и към танцовата зала, в сравнение с към фитнес залата. Поздравления и за тези, които съумяват посредством българското да поддържат и положителното здраве! - споделят сестрите.

Пандемията, която ни връхлетя ненадейно, обърка живота и проектите на всички. И те през последните две години са минали през тествания, не едно и две... Но са съумели да вдигнат глава и да продължат. През този интервал доста са забавили креативното движение и в този момент се пробват да наваксат.

В момента приготвят представянето на две нови, забавни песни. Едната е национална по музика и текст, а другата е авторска, написана от един от техните идоли на музикалната сцена. И двете ще бъдат показани с видеореализация на високо равнище.

Август и септември ще бъдат много динамични за Ива и Велислава

Имат предложения от китни места в България за събори и други празнични събития. Ще вземат участие с рецитал на " Пирин фолк " в Сандански - за трети път, за което са признателни и щастливи.

Много е сложен животът в последно време, усеща се напрежение и незадоволеност по една или друга причина, споделя Ива. Силно се надяваме във всеки от нас да се разсъни това възприятие, обвързвано с схващане на другите, приемливост и добрина освен за околните, а и за останалите. Егото и егоизмът би трябвало да бъдат сведени до най-малко във всеки от нас, да се опитваме да се разбираме повече, тъй като това е пътят към общото богатство.

Ива и Велислава не обичат да приказват за персонални неща, само че признават, че фантазията и вижданията им са свързани със здрави фамилии, в които да участват Мирът, Любовта и Хармонията. " Семейството за нас е висша полезност. Така сме възпитани и сме признателни за това! "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР