виж галерията Ученици от цяла България закриха Българското председателство на Съвета

...
виж галерията
Ученици от цяла България закриха Българското председателство на Съвета
Коментари Харесай

Деца от цяла България закриха Българското председателство със забавен тех ден

виж галерията Ученици от цяла България закриха Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018.

Mega Dojo Sofia 2.0 събра още веднъж над 350 деца на неповторим тех ден в НДК, който приключи със сглобяването на светеща карта на Европа. В особено основаните за децата работилници, те свързваха обособените детайли, по едно и също време с игри, умни анкети и учене на обстоятелства за Европейския съюз и страните членки.

В продължение на няколко часа благодарение на ментори и доброволци децата се запознаваха със занимателни тех планове, установяваха практическата връзка сред технологиите и ученето, програмираха игри, вършиха презентации и мобилни приложения, строиха известни здания. В работилниците те се научаваха и по какъв начин да разпознават подправените вести и какво е безвредното държание в интернет.

Празникът откри цифровият първенец на България Гергана Паси. Българският еврокомисар с сектор Цифрова стопанска система и общество Мария Габриел приветства участниците във форума. Всички тези младежи са мотора и изразителя на това цифрово общество, в което живеем. Гордеем се с тях. Те ни карат да се усещаме уверени, че това общество, за което приказваме, към този момент е действителност и ние заявяваме своето лидерско място в тази действителност, сподели Мария Габриел.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева приветства учениците с пожеланието и към тях и към институциите да бъдат по-креативни и уверени в себе си. Тя показа, че когато е кандидатствала в езикова гимназия са й кавали, че всеки език е прозорец към света, само че британският е вратата, а през днешния ден тя добавя, че всеки език е прозорец към света, само че кодирането е вратата.

Когато бях дете нямаше даже мобилни телефони. Имаше една игра на една машина с игра с тухлички и толкоз доста се бях пристрастила към нея, че всичките пари, които ми даваха нашите ги похарчвах там и дори се пробвах да работя в допълнение, с цел да играя – тази персонална история от свето детство описа и Анке ден Оуден, общоприет шефа на " Майкрософт “. Тя се обърна особено към девойките в залата е сумите: " Светът на високите технологии има потребност от вас и аз желая да ви видя в него “.

За мен е огромно наслаждение, че преди шест месеца открихме Българското председателство с деца и в последния ни ден като ръководители на Съвета на Европейски Съюз го закриваме още веднъж с деца. Благодаря на цифровия първенец на България Гергана Паси, на прелестния екип на Дигитална национална коалиция и на доброволците на CoderDojo България, с които дадохме началото на събитията в НДК с първия ни уъркшоп по програмиране. Това написа и министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова във Facebook, чиято стратегия по предаването на щафетата на Австрия през днешния ден не й разреши да участва на събитието.

Детският уъркшоп се организира под патронажа на Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Негови уредници са CoderDojo България и Дигитална национална коалиция  с поддръжката на Майкрософт България, Виваком и UBER Engineering Sofia. В сходство с целите на Българското председателство на Европейски Съюз, задачата на Mega Dojo е да поддържа и въодушевява бъдещите създатели, бизнесмени и иноватори. Организаторите желаят да дават опция на децата да се приготвят за бъдещето, в което технологиите ще играят все по-ключова роля и в същото време да развиват и други значими умения за сполучливата им реализация - да позволяват проблеми, да работят в екип, да реализират концепциите си и да ги показват, както и самите те да се трансформират в обучители.

CoderDojo клубовете у нас стартират да развиват активност през 2015 година. Уникалното на при тях е, че освен че са безвъзмездни, само че и че процесът на придобиване на нови познания и умения от децата е неналожителен и съгласуван с тяхната възраст.

Начало на първото ротационно председателство на страната ни беше сложено също от " цифровите “ деца. MegaDojo Sofia 1.0 #kids4digiEU събра близо 1000 възпитаници и родители от страната, които през целия ден се забавляваха в особено основаните за тях 18 работилници. В тях те учиха по какъв начин да пазят кибер хигиена, програмираха кодове и компютърни игри, композираха музика с клавиатурата и учиха обстоятелства за Европа и за страните членки благодарение на компютрите си.

 
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР