виж галерията Читалище Л. Н. Толстой - 1926“ в Ясна поляна

...
виж галерията
Читалище Л. Н. Толстой - 1926“ в Ясна поляна
Коментари Харесай

Читалището в Ясна поляна увековечи дейността си в книга

виж галерията Читалище " Л. Н. Толстой - 1926 “ в Ясна поляна запечата нестинарите, рупските носии и доста забавни истории от дълголетния си живот в книгата " Читалището в Ясна поляна – блажен храм на паметта “. Тя е написана от Диана Фъртунова, по концепция на секретаря на читалището Денка Тодорова и излиза с финансовата поддръжка на Община Приморско.

Десетки поданици и посетители на приморско село се събраха в залата на читалището, където бе показана историята на духовното средище, събрана сред кориците на книгата. Сред гостите бе и кмета на Община Приморско доктор Димитър Германов, без чиято поддръжка летописът не би бил факт. Той поздрави всички, спомогнали със свои мемоари, мемоари, фотоси и архивни документи за основаването на това историческо издание. Градоначалникът сервира красиви цветя на авторката и секретаря на културната институция, като изрази подготвеност Общината да поддържа и вероятно второ издание на книгата.

Авторката на книгата повежда читателите през годините от основаването на културната институция, чието начало е сложено с театралната режисура на локалния драмсъстав " Хъшове " в Дядо-Марковия дюкян, през построяването на нова постройка и събирането на библиотечния фонд, до последните изяви на самодейните групи за достоверен фолклор.

Покрай това в богато илюстрираната летопис са намерили място разказите на някои от самодейците, на основателите за основаването на музея на Толстой в странджанското село, където преди години се заселва колония толстоисти, както и на уредника на провеждащия се тук симпозиум за статуя в дърво, който тази година ще има юбилейно 30-то издание.

Публикувано е и писмото, написано особено за книгата от уредничката на съветската Ясна поляна - Екатерина Толстая, брачна половинка на правнука на именития съветски публицист граф Владимир Толстой.

В изданието е показан и основният нестинар на България - Михаил Георгиев, който е роден в Ясна поляна  и е деен участник в доста от деянията, проведени от читалищното управление. 

Отделено е място и за рупските носии на яснополянчани, на техните песни, историята на обитаемото място, извършената в селото преди години интернационална писателска среща и още доста изяви от богатия читалищен живот.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР