Виетнамско мангрово дърво, обвито от полиетилен, кит, загинал след поглъщането

...
Виетнамско мангрово дърво, обвито от полиетилен, кит, загинал след поглъщането
Коментари Харесай

Пластмасова пустиня: Азия се дави в пластмасови боклуци

Виетнамско мангрово дърво, обгърнато от полиетилен, кит, умрял след поглъщането на пластмасови торби в Тайланд и големи количества отпадъци край индонезийските " божествен " острови - мрачни облици на рецесията със замърсяването с пластмаси, обхванала Азия , отбелязва " Франс прес " в собствен репортаж.

Около 8 млн. тона пластмасови боклуци се изхвърлят в международните океани всяка година , което е еквивалент на това един камион за отпадък да се изхвърля в морето всяка минута на всеки Божи ден.

Повече от половината от боклуците идват от пет азиатски страни: Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам .

 Кит умря, откакто погълна 80 пластмасови торби в Тайланд
Кит умря, откакто погълна 80 пластмасови торби в Тайланд

Замърсяването от хората ще дава все по-трагични резултати

Те са измежду най-бързо разрастващите се стопански системи в Азия, където по-голямата част от пластмасите в света се създават, употребяват и изхвърля т - множеството от тях погрешно в страни, където ръководството на отпадъците е надалеч от най-хубавите практики.

" Ние сме в рецесия със замърсяването с пластмаси, можем да го забележим на всички места в нашите реки, нашите океани... би трябвало да създадем нещо по въпроса ", акцентира Ахмад Ашов Бири от индонезийското посланичество на екоактивистката организация " Грийнпийс ".

Днес се отбелязва Световният ден на околната среда, като той акцентира заплахите от пластмасата с фразата " в случай че не можете да го употребявате наново, откажете го ".

Ала това не е просто въпрос на хармония, пластмасите убиват морския живот . През предходната седмица кит умря в южната част на Тайланд, като в стомаха му бяха открити 80 пластмасови торби, една все по-честа панорама дружно с мъртви морски птици и костенурки, погълнали пластмаси и изхвърлени на брега.

 Европейски Съюз не разрешава пластмасовите сламки, принадлежности за хранене и клечки за уши
Европейски Съюз не разрешава пластмасовите сламки, принадлежности за хранене и клечки за уши

Пластамасовите боклуци започнаха да се появяват в хранителната верига

Експерти предизвестяват, че най-голямата опасност може да е невидима .

Микропластмаси - дребни късчета, които елементарно всмукват отрови, откакто се отделят от по-големи пластмасови части - са откривани в чешмяната вода, подпочвените води и вътрешността на риби, които милиони хора ядат всеки ден в Азия.

Учените към момента не схващат изцяло здравните резултати от консумирането на микропластмаси.

" Провеждаме световен опит без никакъв смисъл за това накъде сме тръгнали с цялото това нещо ", акцентира Карл Густаф Лундин, който е началник на международната морска и полярна стратегия в Международния съюз за запазване на природата.

 Замърсяването с пластмаси на океана - голяма опасност за китове, акули и скатове
Замърсяването с пластмаси на океана - голяма опасност за китове, акули и скатове

Някои китове може да гълтам стотици фрагменти пластмаса дневно

Това тормози виетнамската рибарка Нгуен Ти Фуонг, чието умерено селце на крайбрежието на Южнокитайско море в провинция Тан Хоа постепенно се е трансформирало в бунище през годините.

" Това е отвратително, хората изхвърлят боклука си тук ... Толкова е нечисто за децата, не е безвредно ", акцентира тя в горещината, в която се носи миризма на отпадъци и риба.

Събирането на боклука е необичаен почин в селските региони на Виетнам, както и на всички места в Азия , което е една от основните аргументи, заради която толкоз доста пластмаса в края на краищата се озовава в морето.

Средно единствено към 40 % от боклука се събира вярно в гореспоменатите пет азиатски страни , които генерират по-голямата част от боклуците в океана, като отделят малко запаси за вярното ръководство на отпадъците, изключително в бързо разрастващите се мегаградове.

Трябва да се прибави и това, че потреблението на пластмаси - и боклуците - продължава да нараства дружно с възходящите приходи и зависимостта от пластмасови артикули, които са неразделна част от съвсем всеки аспект на всекидневието.

При сегашния ритъм на изхвърляне на отпадъци, общото количество на пластмасови боклуци в международните океани се чака да се удвои до 250 млн. тона към 2025 година Това значи, че до 2050 година може да има повече пластмаса в сравнение с риба в международните морета, в случай че не се направи нищо за превръщане на наклонността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР