Вече 39 души са загиналите, след като Рио Гранде до

...
Вече 39 души са загиналите, след като Рио Гранде до
Коментари Харесай

Броят на загиналите се увеличава на 39 при наводненията в Южна Бразилия

Вече 39 души са починалите, откакто Рио Гранде до Сул и провокираха големи наводнения. Според локалните управляващи се чака броят на жертвите да нарасне, предават от Reuters през днешния ден.

Органът за гражданска отбрана на Рио Гранде до Сул заяви, че 68 души към момента са в неопределеност и минимум 24 000 са били разселени , защото бурите засегнаха повече от половината от 497 града в щата, който граничи с Уругвай и Аржентина.

" Тези цифри към момента могат значително да се трансформират през идващите дни, до момента в който получим достъп до повече райони ", съобщи Едуардо Лейте, губернаторът на Рио Гранде до Сул, пред кореспонденти.

В няколко града улиците са изпълни под вода, с разрушени пътища и мостове. Бурята е провокирала свлачища и отчасти сриване на язовирна структура на дребна водноелектрическа централа. Втори язовир в град Бенто Гонкалвес също е изложен на риск от сриване, считат локалните управляващи, като са наредили на жителите в региона да се изтеглят.

В Порто Алегре, столицата на Рио Гранде до Сул, река Гуайба е излязла от коритото си, като по този начин е блокирала достъпа до централните квартали на остарелия град.

На 2 април президентът Луис Инасио Лула да Силва е посетил засегнатите места в щата, с цел да разиска избавителните старания с губернатора. Ден по-късно Лула да Силва излезе с изказване, че неговото държавно управление ще поддържа локалните старания за избавителни дейности и възобновяване на района.

Щатът е в географска пресечна точка сред тропически и полярни атмосфери, което основава климатичен модел с интервали на интензивни дъждове и други - на суша. Местни учени считат, че моделът се ускорява заради изменението на климата.

Припомняме, предишният септември  в същия район на Рио Гранде до Сул. Тогава починалите бяха над 50.

Това се е случило след повече от две години продължителна суша, която се дължала на климатичния феномен Ла Ниня.
 Тъжен връх за февруари: Над 3000 горски пожара в Амазония
Тъжен връх за февруари: Над 3000 горски пожара в Амазония

Еколозите бият тревога
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР