През юли миналата година избухна мащабен пожар в борова гора

...
През юли миналата година избухна мащабен пожар в борова гора
Коментари Харесай

Гърция бие тревога за опасността от мащабни горски пожари това лято

През юли предходната година избухна огромен пожар в борова гора на гръцкия остров Родос . Когато спасителите пристигнали на мястото, пламъците към този момент се издигали над дърветата към нощното небе.

Пожарникарите е трябвало да работят бързо, само че гъстата растителност в горския масив им е попречила да го създадат, написа " Ройтерс ".

Поради обстоятелството, че екипите не са могли да се приближат, пожарът се е популяризирал и за няколко дни е обхванал средиземноморския остров, поради което 19 000 души са били принудени да избягат . Тогава се организира една от най-големите евакуации при бедствия в историята на Гърция.

" Опитвали ли сте се в миналото да минете през гора, която не е била изсичана повече от 10 години? Много е мъчно ", отбелязва пожарникарят Никос Карпатакис, който е бил на мястото на случая.

Поради изменението на климата горските пожари в Южна Европа стават все по-опасни, тъй че с наближаването на лятото Гърция създаде нова теория за ограничение на загубите, изпращане на спомагателен противопожарен автомобил към всеки нов пожар, ускорение на въздушната поддръжка и почистване на горите .

Но пожарникари и специалисти обявиха, че самодейността няма да реши минусите в планирането и предотвратяването на пожари, тъй че Гърция я чакат още разрушения.
 Пороен дъжд последва летните пожари в Гърция, един почина
Пороен дъжд последва летните пожари в Гърция, един почина

Бурята Даниел удари западна и централна Гърция от понеделник

" Ние се придържаме към теория, която упорства за гасене на пожар и, вместо да приемем интегрирана тактика за ръководство на пожарите ", сподели метеорологът Теодор Гианарос от Националната обсерватория в Атина.

Освен това предходната година заради горещата вълна породиха горски пожари в огромни региони на Португалия, Франция, Испания и Италия , които доведоха до гибелта на десетки хора.
 С дронове и термодатчици Гърция пази горите от пожари
С дронове и термодатчици Гърция пази горите от пожари

Обвиняват държавното управление в незадоволителна предварителна защита

Изданието разкрива също, че през август 2023 година пожар е унищожил повърхност, по-голяма от тази на Ню Йорк, в северната област Еврос. Освен това тогава починаха минимум 20 души. Такъв пожар е бил най-смъртоносният пожар в Европа за 2023 година Тазгодишните пожари започнаха по-рано от предстоящото, като един от тях породи през март в планински регион, който е затрупан най-вече със сняг.

" Сезонът на горските пожари ще бъде доста тежък . Изменението на климата към този момент е тук ", съобщи пред " Ройтерс " министърът по въпросите на климатичните рецесии и гражданската отбрана Василис Кикилиас.
 Гневът в Гърция пораства поради вилнеещите пожари
Гневът в Гърция пораства поради вилнеещите пожари

В сряда измежду гръцките политици избухна политическа стихия

В същото време Гърция предприе ограничения за битка с горските пожари. страната построи противопожарни загради към електрическите стълбове в гористите региони и ускори образованието. През 2024 година са били наети почти 700 спомагателни горски стражари.

Освен това гръцкото министерство на околната среда заяви, че от 2022 година насам служащите са изчистили 12 000 хектара гори, а други 7000 хектара ще бъдат приключени до края на месец май .

" За първи път от 50 години насам навлизаме в горите и построяваме зони за противопожарна отбрана. Разбира се, това няма да бъде направено в цяла Гърция едновременно, само че е положително начало ", добави Кикилиас.
 Съдът в Гърция осъди шестима за пожарите край Атина през 2018 година
Съдът в Гърция осъди шестима за пожарите край Атина през 2018 година

Роднините на жертвите възнамеряват да апелират правосъдното решение

Гърция също по този начин разгласи търгове за закупуване на повече от 1000 пожарни коли, седем самолета DHC-515 и възнамерява да конфигурира детектори за пушек .

Експертите от своя страна се притесняват, че това няма да е задоволително. Според тях по-голямата част от парите би трябвало да се изразходват за основаване на корпус от експерти по горските пожари, които могат да картографират рисковете и да проучват по какъв начин пожарите могат да се разширят. Експертите предлагат също по този начин да се употребяват способи за битка с пожарите, употребявани в други елементи на света.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР