Видове изчезват от лицето на земята по много различни причини:

...
Видове изчезват от лицето на земята по много различни причини:
Коментари Харесай

Топ 10 изчезнали видове

Видове изчезват от лицето на земята по доста разнообразни аргументи: ледникови интервали, конфликти на метеори… и несъмнено в наши дни най-голямата опасност – хората.

Може да не сме избили всички тези скотски типове, само че сигурно имаме доста огромен принос за тяхното изгубване.

10. Морска крава на Стелър

Обикновените крави ядат трева, само че морските са се хранели с кафяви водорасли в Берингово море. Този тип морска крава е достигала 8 метра дължина и тегло до 10 тона.
Когато немският биолог Георг Стелър ги е разкрил и описал през 1741г., популяцията им към този момент е била застрашена.
Изтребването им продължава с бързи темпове с идването на европейските риболовци и ловците на тюленска кожа. Морските крави са избивани поради храна, кожа (използвана при направата на лодки) и мехлем (за лампи) и до 1768г, по-малко от 30 години откакто Стелър ги открива, типът им изчезва.

   top10ea10

9. Зебра Куага

Едно време тези зебри са били нещо всекидневно в европейсите зоопаркове. Карамелено-кафявите зебри са изчезнали като тип през 19-ти век, само че има хора, които се пробват да ги възродят.
От 1987г. Южноафриканският план Куага употребява определени проби от зебри с цел да имитират неповторимите шарки на типа – стартират от главата, само че не престават единствено доникъде на тялото.
Зебрите Куага са били избивани поради месото и кожата си. Последната умира в Амстердам през 1883г.

 top10ea9

8. Бял делфин Байджи
Делфинът Байджи е един от най-скорошните типове, паднали жертва от човешката цивилизация.
Обитавщи реката Янгдзе в Китай, сладководните делфини са били съвсем слепи и извънредно интелигентни. През 2006г. Експедиция претърсва реката цели шест седмици, само че не съумява да открие нито един делфин Байджи и това бележи краят на типа, който е обитавал реката от антични времена.
Водният бозайник е бил плячка за ловци и риболовци, както и риболовен лодки с мрежи, които стартират да обитават реката през 50-те години. През 2007г. е докладвано, че е бил забелязан подобен делфин, което поражда очаквания, само че множеството учени настояват, че даже да има няколко оживели Байджи, те ще са прекомерно малко.

 top10ea8

7. Съблезъб тигър (Смилодон)

Въпреки, че в миналото е имало доста типове съблезъби котки, най-известната е Смилодонът.
Това е котката, която виждате в книгите за праистироческите времена и е попадала в клопките на Ла Бреа до момента в който е ловувала мамути. Изчезнала е от земята преди повече от 10 000 години.
Котката е била с размерите на лъв, само че доста по-силна. Свирепият див звяр се е разхождал свободно по поляните и горите в Южна и Северна Америка и би трябвало да се радваме, че не живеем през ледниковия интервал.

 top10ea7

6. Големите гризачи

Ако сте били задоволително време в някой огромен град, несъмнено сте виждали тези огромни, надуваеми плъхове, които протестиращите служащи издигат при стачките си. Някога чудели ли сте се какво би било в случай че тези плъхове оживеят?
Гризачите в Южна Америка преди 2-4 милиона години са приличали повече на гвинейско прасе, в сравнение с плъх. Вкаменелостни остатъци, открити през 1987г демонстрират, че гризачът е бил с дължина 3 метра и е тежал 500 кг.

5. Тасманийски тигър

Изглеждал е като кръстоска сред тигър и куче, само че в действителност е бил месоядно двуутробно.
Обитаващ Австралия, Тасманийският тигър е бил забелязан за последно на острова преди повече от 2000 години. Тигърът е избиван от локалното население и е останал в сигурност на остров Тасмания, до момента в който не идват европейците.
Избиването им от фермерите (за да защитят добитъка си) свежда типа до най-малък брой при започване на 20-ти век. Опитите за спасяването на тасманийския тигър идват прекомерно късно. Последният е бил хванат през 1933г. и умира три години по-късно в зоопарк в Хобарт, Австралия.

 top10ea5

4. Голяма гагарка (пингвин)

Близо метър висока, огромната гагарка е била огромна птица, само че историята за една от последните гагарки е по-необикновена и от размера и.
Последната гагарка в Шотландия е убита през 1840, откакто локалните селяни я помислили за магьосница.
Пингвиноподобните типове са били последните не летящи птици в северното полукълбо и в миналото са населявали островите по крайбрежието на северна Европа и североизточна Северна Америка.
Ловувани за храна и примамка, последните гагарки са били видени през 1844г. на брега на Исландия. Гнездящата двойка е била убита от риболовец, който освен е умъртвил птиците поради скъпото им месо, само че е счупил и единственото им яйце.

 top10ea4

3. Пътуващ гълъб

Как от най-често срещаният тип птици в Северна Америка се става липсващ тип?
Пътуващите гълъби били убивани поради вредите, които нанасяли на посевите, само че най-лошото пристигнало, когато месото им станало известно.
За по-малко от 100 години типът, който в миналото е засенчвал небето, наброявайки милиарди внезапно стартира да изчезва.
Последният пътуващ гълъб умира в зоопарк в Синсинати през 1914г. Името и било Марта.

 top10ea3

2. Динозаврите

Изчезнали са доста преди първите хора да населят планетата, само че към момента съумяват да сграбчен интереса на децата по света с помощта на играчките, анимацийте и музеите цялостни със скелети на другите типове.
И нямаше ли да е отлично в случай че всичките динозаври си живяха дружно като по филмите, да се гонят и бият? Истината е, че множеството от най-известните типове динозаври в никакъв случай не са се срещали.
Стегозаврите са живяли доста преди Трицерапторите; Тиранозаврите пък не са убивали Апатозаврите (те са били изчезнали милиони години преди това); и всички са изчезнали доста преди да се появят хората.
Те подбуждат интереса ни както никой различен липсващ тип.

 top10ea2

1. Птицата Додо

Нелетящата птица, обитавала остров Мавриций в Индийския океан е била позната на индивида от по-малко от 100 години… само че това ни е било задоволително с цел да унищожим типа.
Хората не толкоз са умъртвили закръгледните птици непосредствено, а най-много с унищожаването на ареалите им (местообитанията) и източниците им на храна.
На изорлирания остров са пренесени свине, кучета и други хищници, който разваляли гнездата на птиците и ги преследвали.
Последната птица Додо е умряла в края на 17-ти век. От тогава птицата е станала знак на избиването на типове и припомня за вредите, които нанасяме като човешки същества.

 top10ea1

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР