Видният и малко познат у нас американски учен и конструктор

...
Видният и малко познат у нас американски учен и конструктор
Коментари Харесай

Българинът проф. Табаков изпрати американците на Луната

Видният и малко прочут у нас американски академик и конструктор от български генезис, световноизвестният академик от НАСА и почетен професор от 2014 година проф. Виден Табаков е един от учените, които сътвориха галактическия транспортен съд “Аполо 11 ”, който хвърча до Луната и се върна на Земята! Това “гостуване ” на Луната е още противоречиво от някои хора на планетата ни, само че за това по-нататък. Да бъдеш почетен професор на НАСА, това е огромна чест за нашия българин, един от дребното чужденци, на които е оказана такава висока чест! Изключително забавен е виталният път на този изтъкнат земляк! Виден Табаков е роден на 14 декември 1919 година във видинското село Стакевци като най-голямото от трите деца на богат търговец. През 1938 година се записва студент в Карловия университет в Прага. “Към всеки чужденец прикрепваха момиче, което да оказва помощ при усвояването на чешкия език. Повечето от сътрудниците въртяха обич с хубавите ни и млади “преподавателки”, само че аз наблягах на учението, въпреки че също харесвах “притурката” си, споделя по-късно ученият за студентството си в Прага. Още от първия път, на изпитите по математика, той получава отлични оценки и учудването на професора си, че толкоз бързо е усвоил езика и материята. Завършва машинно инженерство в Прага, аеронавтика в Берлин, бизнес и маркетинг в Синсинати, Съединени американски щати.

Това са годините на Втората международна война. В Германия след войната американците като спечелили стартират огромен лов на “мозъци” от победената страна. В описите на огромните немски учени попада Вернер декор Браун, “бащата” на немските ракети “Фау-1” и “Фау-2”. Сред неговите най-близки сътрудници се оказва и младият български инженер Виден Табаков. Там при подготовката на докторската си дисертация в Берлинската политехника

за пръв път вижда свръхсекретни
чертежи на ракети,


изготвени от съветски инженери. По същото време той е определен за доцент по аероинженерство в Политехниката и сътрудничи на основателя на първия аероплан с турбореактивен мотор Ханс Йоахим декор Охайн. Това му открива пътя за Америка, само че тя не го приема, тъй като е от Германска демократична република, т. е. комунистическа страна. Но пък му се открива опция да работи в своята област, която е от страна на руснаците. В Германска демократична република идва огромният руски академик и конструктор в ракетостроенето проф. Сергей Корольов, който управлява екип, работещ в тази област. Натрупалият познания наш млад академик сполучливо дешифрира свръхсекретните документи и технологии от сейфовете на своя теоретичен началник Фон Браун, който е към този момент в Америка! След няколкомесечна работа от признателност руснаците му обезпечават виза за Съединени американски щати, само че на границата янките още веднъж не го одобряват!

Виден Табаков с няколко свои немски и италиански сътрудници, работили с него, се принуждават да заминат за Аржентина! След няколко години Табаков се връща още веднъж в Германия и постъпва в немската химико-фармацевтична компания “Байер”. В нея той работи и е направил огромен принос при усъвършенстването на материала “хлоропрен”, изключително скъп и необходим за авиационната индустрия. Той открива, че хлоропренът, с цел да е резистентен, би трябвало да се поддържа при доста ниски температури, за което е награден от шефа на компанията и с бързо израстване в йерархията!

Едва през 1956 година Табаков въпреки всичко съумява да замине за Съединени американски щати, където 2 години по-късно се основава НАСА. Виден Табаков пази професура по аерокосмическо инженерство и продължава да работи в Университета в Синсинати, щата Охайо.

Вернер декор Браун го взема в екипа си
и дружно стартират създаването на програмата “Аполо”


Тази стратегия планува за първи път в света изпращането на хора на Луната и връщането им на Земята! Програмата среща невероятни компликации и проблеми. Един от тях е, че ракетите се взривяват малко след излитането си, защото моторите мъчно устоят на високите температури и от гърмежа се стопява даже площадката на космодрума! В Синсинати българинът Табаков основава специфични покрития и сплави, които обезпечават на ракетните мотори резистентност до 1800 градуса по Целзий. Преди това пропадат поръчки за стотици милиони, военното министерство води каузи за тези провали, пострадалите притежатели на компании се пробват също да го подкупят с милиони да лъжесвидетелства и му оферират суми, равни на 7 негови годишни заплати! На тези оферти той дава отговор “Дръжте си парите, господа, не ви ги желая, моето достолепие не се продава. Аз държа на това, което знам и мога”, е безапелационен българинът.


Виден Табаков в галактическата лаборатория в Синсинати

Скоро е включен в свръхсекретен екип, работещ по производството на ракетите “Сатурн”, които да са галактически превоз и за извеждане на товари в орбита към Луната и Земята. Поставени са му две задания, с които се оправя ослепително. Първата е ракетата да има задоволително мощ за постигане на задачата и да се върне невредима. А втората е да се открие подобен незапалим материал, който да резервира мотора от високите температури от огнената бликам! И той основава такова покритие за лопатките на мотора.

На 16 юли 1969 година в 13 ч. и 32 мин. от космодрума “Кенеди” във Флорида с ракета притежател “Сатурн 5” е изстрелян галактическият транспортен съд “Аполо 11”. На борда му са трима астронавти: Нийл Армстронг, Едуин (Бъз) Олдрин и Майкъл Колинс! След 4 дни корабът каца в Морето на спокойствието, люкът се отваря и по стълбичката слиза Нийл Армстронг, който с първите крачки изрича паметните думи: “Малка стъпка за индивида - огромен скок за човечеството!”. След него Олдрин, покъртен от гледката, изрича: “Величествена самота”.

Затова споделяме, че българинът проф. Табаков изпрати Нийл Армстронг на Луната! За този триумф на американската астронавтика

принос имат двамата българи
Виден Табаков и инж. Иван Ночев,


спомогнал за конструирането на ракетния мотор на модула “Орел”, осъществил прилуняването!

Полетът се следи от над 800 малките екрани по света, над 84 млн. души го гледат, само че и до ден сегашен има въпроси, които ги вълнуват. Дали в действителност този полет се е състоял? На което проф. Табаков дава отговор: “Само невежи хора могат да имат вяра съществено, че американците не са били на Луната. Казвам ви го като човек, управлявал наземния екип, изпратил “Аполо 11” на популярната му задача. Знам по секунди целия полет!”. “За страдание, тези измислици потеглиха от Холивуд”, прибавя огорчено той. За извънземните е също безапелационен, че космонавтите не са видели никакви извънземни. Той споделя, че са имали доста страхове, до момента в който “Аполо 11” се е завърнал наред на Земята, тъй като Нийл се е справил с доста и сериозни обстановки към този полет!

На 27 септември 2016 година Институтът за галактически проучвания при Българска академия на науките провежда празненство, отдадено на живота и делото на проф. доктор инж. Виден Табаков. В речта си ръководителят на Българска академия на науките акцентира в наличието на доста непознати посетители заслугите и приноса на Виден Табаков. Беше прожектиран филм за живота и достиженията му като почетен професор на НАСА в Съединени американски щати. Бяха изтъкнати заслугите му в Университета в Синсинати, където той слага началото на докторска стратегия по космонавтика и образова над 50 докторанти и над 200 магистранти!



Няколко пъти проф. Виден Табаков си е идвал в България и е посещавал родното си село Стакевци. Там го помнят единствено възрастни хора над 70 година Пред своите земляци от Белоградчишко той постоянно е казвал: “България ще се оправи, когато във властта вземат хора, които не са корумпирани, хора, чиято цел е освен да лапат!”. Женен е за германка, с която основават семейство и живеят в Синсинати.

Ученият продължава да работи
и да основава ракетни мотори до 90-годишна възраст!


За него топли думи споделиха проф. Хамед от Египет, проф. Сотиров, доктор Г. Дренски, доктор по аерокосмическо инженерство и началник на департамент в “Дженерал Електрик” в Баден, Швейцария, проф. Б. Тошев по химия от СУ и племенницата му Поли Табакова. Коректен, безукорен сътрудник, доброжелателен и твърдоглав, прелестен комшия, човек с мил темперамент, подготвен постоянно да помогне! Ето такива са великите хора от българския жанр!

В Белоградчик също са извършени тържества, отдадени на проф. Табаков. Общината дружно с локалния туристически съюз дадоха обещание да ремонтират родната му къща и да я трансфорат в музей!

На 30 юни 2015 година спря да бие сърцето на един огромен и заслужен за поколенията българин. Спомина се на 95 година проф. доктор инж. Виден Табаков, почетен професор на НАСА. Със своята безрезервност към науката и към космонавтиката той е величествен образец по какъв начин знанията могат да служат за положителното на човечеството!

Инж. доктор по стопанска система Емил ПАПАЗОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР