Видин и Плевен са предложени да бъдат общините, двигатели и

...
Видин и Плевен са предложени да бъдат общините, двигатели и
Коментари Харесай

Видин и Плевен са предложени за центрове на растеж в Северозападaда

Видин и Плевен са препоръчани да бъдат общините, мотори и съществени центрове на напредък в Северозападния регион в програмния интервал 2021-2027 година Това заяви зам. районният министър Деница Николова, която взе участие в районно съвещание на Националното съдружие на общините.

Двата общински центъра са част от десетте огромни града в страната, които се чака да са бенефициенти на мярката за градско развиване в бъдещата стратегия за развиване на районите, за която ще бъде ориентиран към 6% от общия запас. Средства през програмата ще получат и общините Монтана, Враца и Ловеч с всички обитаеми места в състава си, а останалите обитаеми места в района ще имат достъп до финансиране от програмата за развиване на селските региони.

Основен акцент е развиването на стопанската система, понижаване на миграционните процеси и възстановяване стандарта на живот. Целта е да се реализира понижаване на несъответствията сред районите. Новата европейска рамка до 2027 година също цели да развие цели територии с по-гъвкави ограничения за по-висок стопански напредък. Затова една от ограниченията за превъзмогване на задълбочаващите се несъответствия сред районите е взаимно осъществяване на планове сред селски и градски общини и допълващи заинтригувани страни, като Неправителствени организации, стопански оператори и гражданско общество. С цел централизация на вложенията ще бъде очакван бюджетен пакет за ограничения единствено за Северозапада.

По отношение на транспортната съгласуваност на Северозападна България зам.-министър Николова акцентира, че разширението на транспортния кулоар Видин-София, както и модернизацията на ж.п. линията по това направление ще доведат до икономическо развиване за цялата външна страна на региона. Завършването на Автомагистрала „ Хемус “ пък ще способства за икономическото възкръсване на Плевен, Ловеч и Троян. Сериозен капацитет за развиване на региона има река Дунав.

Стратегическият ни метод за съгласуваност в това отношение е в бъдещата трансгранична стратегия сред България и Румъния да бъде заложено двустранно прединвестиционно изследване на поречието на реката по отношение на опциите за строителство на нови мостове и разширение на съществуващата пристанищна инфраструктура.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР