Вестниците във вторник съобщават, че 40 процента от българите не

...
Вестниците във вторник съобщават, че 40 процента от българите не
Коментари Харесай

Преглед на печата

Вестниците във вторник оповестяват, че 40 % от българите не могат да отопляват съответно жилищата си през зимата.

" Всеки трети българин няма пари да си заплаща сметките за сила. 40 на 100 от хората не отопляват съответно жилището си, а всеки втори не може да го охлажда през летните месеци. Данните са на Евростат, само че ги изнесе заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който взе участие в конференция за енергийната беднотия и замърсяването на въздуха... " - в. " Труд ".

" Близо 40 на 100 от българите не могат да поддържат домовете си задоволително топли. Този дял е най-високият за Европейския съюз, където енергийно бедните са приблизително 8%. Това заяви през вчерашния ден зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков пред БНР. Той цитира данни, съгласно които сега газифицираните жилища в страната ни са под 5 на 100, до момента в който в някои европейски страни този дял доближава 50-60% от семействата. Инвестирането в енергийната успеваемост е естественият метод за справяне с енергийната беднотия и това е посоката, която би трябвало да поемем, разяснява Станков. Той уточни, че към 7500 семейства, които желаят да преминат от отопление с дърва и въглища към отопление с природен газ, могат да бъдат подкрепени с финансови средства. Държавата възвръща до 30% от инвестицията, която семействата правят в своя дом. А за към година към този момент над 2500 семейства са се възползвали от тази опция. Именно това е и една от дълготрайните ограничения за справяне с проблемите на мръсния въздух, означи Станков. Според него сега в България се извършват краткосрочни ограничения за справяне с този проблем, само че по-важни са дълготрайните. " Говоря за директни заплащания към жители, които имат проблем да обезпечат отопление, изстудяване или осветяване на своите домове. По-важно е, че в Европа се обединихме към това да мислим за дълготрайните ограничения. А такава мярка е по-скоро вложение в енергийна успеваемост и понижаване на количеството сила, което е належащо за отопление и изстудяване на едно жилище ", разяснява той. Неотдавнашен разбор на Световната банка уточни, че в България енергийно небогати са хората, които отделят повече от 10% от приходите си за сметки за сила. Точно те би трябвало да бъдат подпомагани от страната. Според Жечо Станков обаче е нужно да се създаде обща формулировка, която да важи за целия Европейски Съюз. " Дефиницията за енергийна беднотия в Швеция би била една, а в България би била друга. Институциите, които са виновни за справяне с казуса, би трябвало да бъдат въвлечени на всяко едно равнище за обезпечаване на по-добър стандарт на живот ", заключи заместител енергийният министър... " - в. " Сега ".

Всекидневниците осведомят и за предложение на омбудсмана Мая Манолова - жителите да могат да оспорва цените на тока, парното и газа пред съда.

" Омбудсманът Мая Манолова даде на Конституционния съд /КС/ текст от Закона за енергетиката, който не дава опция на потребителите да апелират в съда решенията на КЕВР за пределните цени за доставка на топло и електрическа сила, природен газ и вода. Това оповестиха от кабинета на Омбудсмана. Манолова предлага в писмо до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева законодателни промени в тази тенденция. В резултат от възприетото законодателно решение на процедура жителите се лишават от право на отбрана, когато са нарушени или застрашени техни права и законни ползи, написа Манолова. Тя акцентира още, че това не е в сходство и с европейска инструкция, съгласно която държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало да вкарат на национално равнище механизми, които да подсигуряват на всяка наранена страна опция за обжалване на такива решения пред самостоятелен орган... " - в. " 24 часа ".

" Всеки жител да може да оспорва пред съда цените на тока, парното и газа. За това упорства националният омбудсман Мая Манолова. Това се схваща от нейно искане до Конституционния съд за анулация като опровержителен на главния закон на текст от Закона за енергетиката, който пречи на тази опция. Заедно със сезирането на конституционните съдии омбудсманът се обръща и към ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева с предложение депутатите сами да анулират наредбата. Чл. 36а, алинея 2 от Закона за енергетиката регламентира, че решенията на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), с които се дефинират пределни цени на тока, парното и газа по искане на енергийните предприятия, са самостоятелни административни актове. Така потребителите не се явяват техни получатели и затова нямат право да ги оспорят в съда. Според Манолова обаче тези решения на КЕВР засягат директно и директно права и законни ползи на неустановен брой жители - консуматори на електрическа сила. " Това е по този начин, тъй като одобрените пределни цени са обвързващи и се отразяват директно на цените по договорите с потребителите на енергийни услуги ", написа тя до Конституционния съд.

Пълния текст на настояването на Манолова до Конституционния съд вижте тук. В настояването си до Конституционен съд тя декларира, че член 36а, алинея 2 от Закона за енергетиката опонира и на правилото на правовата страна. Като изяснява, че той изисква от законодателя да урегулира публичните връзки ясно и тъкмо, а въвеждането в законодателството на противоречиви правни квалификации не е в синхрон с това условие. Мая Манолова показва в настояването си до Конституционен съд, че българският Закон за енергетиката не дава отговор и на правото на Европейски Съюз. " Разпоредбата на член 37, §17 от Директива 2009/72/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 13 юли 2009 година по отношение на общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия, изискваща гаранции, че на национално ниво съществуват подобаващи механизми, според които всяка страна, наранена от решение на регулаторния орган, има право да апелира пред орган, който е самостоятелен от заинтригуваните страни и от което и да е държавно управление. Такива механизми не са предоставени на жителите ", изяснява Манолова. " - в. " Дневник ".

Купуването на изтребители за армията също е измежду тематиките на всекидневниците.

" България може да купи и изтребители F-18 Hornet от концерна Boeing. Това заяви министърът на защитата Красимир Каракачанов по време на визитата си за 75-та годишнина от основаването на 68 Бригада специфични сили, заяви Марица.бг. " Имаме писмо от Boeing за F-18. Така, че с новата процедура ще получим и други оферти ", сподели Каракачанов. Той изясни, че процедурата за избор на нов военен аероплан ще бъде направена още веднъж и по този начин към офертите за F-16, Грипен и Еурофайтър може да се прибавят и други, като, да вземем за пример, по-нови F-16 от Израел. " Хърватите закупиха съвсем цяла ескадрила самолети от Израел. При моето посещаване там видях какви положителни благоприятни условия имат. Те са взели F-16 блок 30 (португалците пробват да ни продадат доста по-старите блок 15), т.е. те са по-нови от тези които ни предлагаха до момента. Ще се огледаме за всевъзможни благоприятни условия - и за оферти за нови, и за за остарели самолети ", добави министър Каракачанов. По думите му планът за рационализация може да стане факт, в случай че до края на април Народното събрание го гласоподава, откакто преди този момент бъде импортиран и признат на Министерски съвет. И сега обаче се водят диалози. " Ако до края на април мине през Народно събрание, пускаме писмата, водим диалози, нас ни търсят, наясно сме горе долу ", разяснява Каракачанов. " Но желая хората да спокойни, че разлика от други покупки в армията, скъпи и стоящи по хангарите, този път тези пари няма да отидат напразно ", добави военният министър. 3 милиона лв. е цената на плана за рационализация на полигон Црънча на специфичните сили, сподели още в Пловдив министърът на защитата, представен от МО... " - в. " Стандарт ".

" Нови разновидности за изтребител на Военновъздушни сили: Израелски Ф-16 и Ф-18 от Съединени американски щати Министерството на защитата ще предложения още компании за предложения по плана за новите изтребители, предава БГНЕС като се базира на изказване на военния министър Красимир Каракачанов в Пловдив. В конкуренцията досега участваха чисто новите шведски " Грипен ", " Еврофайтър " втора употреба от Италия и Ф-16, употребявани преди този момент поредно от Съединени американски щати и Португалия. " Ще поканим освен тези трите компании, които са взели участие до момента. Имаме писмо и от Боинг (производител на многоцелевия изтребител Ф-18), имаме и други оферти ", съобщи министър Каракачанов. Той уточни, че от Хърватия са закупили съвсем цяла ескадрила от Израел (всъщност договорката към момента не е финализирана - б.р.), тъй че, ще бъдат поискани предложения и от тях: " Техните самолети са по-нови от тези, които ни предлагаха до момента ", сподели още военният министър, заяви БТВ. Става дума за Ф-16С/Д Блок 30, които са доста по-съвременни от португалските... Според министъра в това време би трябвало да се поддържа наличната сега техника: " Ремонтът на МИГ-овете ще излезе по-евтино, ще сключим контракт с производителя ". Преди дни МО подписа многомилионен контракт с РСК МиГ за поддръжката на нашите МиГ-29 за идващите няколко години, напомня БГНЕС... " - в. " Сега ".

Измръзналите щъркели, приютени от хората, също са измежду настоящите тематики.

" Вълна от аплодисменти във Facebook провокира Сафет Халид от силистренското село Зарица, който приюти в дома си четири щъркела, застрашени от измръзване. " Птиците бяха измръзнали и ги открих в крайпътната равнища сред селата Зарица и Звенимир. Ще ги държа на топло и ще ги храня с риба най-малко една седмица ", описа Халид, който през вчерашния ден обиколи региона в търсене и на други бедстващи птици. Над 30 щъркела зъзнат в региона на Дулово по пътя Шумен - Силистра. Акция за спасяването им потегли във Facebook. Хората всеобщо подават сигнали до инспекциите по запазване на околната среда в Шумен и Русе. Към щъркелите от Дулово през вчерашния ден потеглиха експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда в Русе. Двойка щъркели е била избавена и в Кубратско. Там чиновници на Пътното ръководство късно вечерта в неделя забелязали премръзнали птици по пътя за Завет в региона на село Брестовене. " - в. " Стандарт ".

" Екоинспекцията в Русе откри 180 щъркела с обледени крила в Дулово, само че можели да летят Не са открити птици от типа бял щъркел в безпомощно положение в землището на община Дулово. Това установяваха специалисти на екоинспекцията при инспекция на място през днешния ден. Тази заран в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе са постъпили голям брой сигнали за ята птици от предпазения тип в обработваеми земи в общините Дулово, Главиница и Алфатар. Най-голямото ято е открито в землището на Дулово - към 180 птици. Те са били с отчасти обледени крила, само че могат да летят. Вероятно птиците правят прелет от мястото на зимуване към местата за размножаване, застигнати от неподходящите метеорогични условия, оповестиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе. Експерти на инспекцията са по отношение на кмета на община Дулово и гражданин на с. Зарица, община Главиница, който е приютил бедстващи животни от типа. Ще бъде оценено положението на птиците. Животните, които са в безпомощно положение и се нуждаят от профилирана ветеринарна помощ ще бъдат изпратени в Спасителния център в Стара Загора. При случаи на открито животно в безпомощно положение не е желателно жителите да се пробват сами да оказват помощ, предвид на персоналната им сигурност. Необходимо е да подадат сигнал в съответната екоинспекция, горските стопанства или съответната община. В днешния случай инспекцията получи цялостното подпомагане на общините Дулово, Главиница, както и на кметовете на селата Българка и Зарица. Дадени са им предписаия да бъдат бдителни за съществуване на птици в безпомощно положение. " - в. " 24 часа ".

" Във връзка със зачестили сигнали за бедстващи щъркели от Министерството на околната среда и водите изясняват, че като цяло захлаждането от последните дни не е рисково за този тип птици, които не мигрират на юг поради студеното време, а поради храна. В същото време специалистите изясняват при какви признаци и условия птиците са в заплаха и дават значими препоръки по какъв начин да помогнем на безпомощни птици. Гражданите, намерили птица от видя бял щъркел в безпомощно положение в обитаемоте места или наоколо до тях, би трябвало да потърсят помощ на " зеления " телефон на съответната Регионална ревизия по околна среда и води (РИОСВ), да алармират в горските стопанства или в съответната община. В страната има няколко избавителни центъра за диви животни и екоинспекцията е институцията, която може да потърси подпомагане за настаняването на бедстващите птици. Това се прави по избран законов ред. Птиците се настаняват с протокол и след възобновяване им се връщат в природата на мястото на намиране или на уместно място наоколо до него. Щъркелите не бягат от студеното време Важно е да се знае, че щъркелите, както множеството птици, мигрират на юг не поради студеното време, а поради оскъдната храна. Всъщност те правят хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и инсекти. Въпреки по-студеното време в последните дни достъпът до храна не е проблем за тях, водоемите не са замръзнали и като цяло няма основна заплаха за птиците. Опасно би било единствено, в случай че птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има потребност от помощ, изясняват специалистите. Белият щъркел (Ciconia ciconia) e предпазен тип, включен в Приложение №3 към член 37 на Закона за биологичното многообразие. " - в. " Дневник ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР