Вестник “Труд започна съвместна рубрика със сдружение “Приятели, помагайте. Всяка

...
Вестник “Труд започна съвместна рубрика със сдружение “Приятели, помагайте. Всяка
Коментари Харесай

Обездвижен мъж получи мебели и инвалидна количка

 другари помагайте

Вестник “Труд ” стартира взаимна графа със съдружие “Приятели, помагайте ”. Всяка седмица ще представяме вик за помощ, получен от неговите координатори и ще демонстрираме какво е свършено с помощта на доброволци и донори.

Петдесет и пет годишен мъж, обездвижен и самотно живеещ, получи помощ след следващата дарителска самодейност, проведена от съдружие „ Приятели, помагайте ” на Лео Кадели.

Преди няколко месеца Йордан Шошев (чичо Данчо) от павликенското село Караисен се разболява. Появяват се проблеми с двигателната му система и последователно той се обездвижва от кръста надолу, в резултат на което остава прикрепен на легло. Диагноза за положението му няма, защото не е преглеждан от доктор. Мъжът живее самичък в дребната си къща в покрайнините на селото и няма кой да се погрижи за него. Понякога му оказват помощ съседи, възрастни хора.
 06-22bb  06-33aa  06-44dd  06-11aa
За неговия случай научава Калина, ръководител на съдружие “Приятели, помагайте ” за област Велико Търново, от публикация, оповестена в локален вестник няколко месеца по-рано. Младата жена взема решение да го посети със съидейници. След като виждат в каква конюнктура живее чичо Данчо, донорите от “Приятели, помагайте ” вземат решение да обзаведат и къщата му.

“За чичо Данчо научих от публикация, оповестена в локален вестник преди няколко месеца. Още на идващия ден потеглих за Караисен и с малко помощ от локалните поданици и кмета съумях да намеря дребната му сива къща в края на селото – споделя Калина. – Това е история е за един борбен човек изпаднал в потребност. През целия си живот той е работил настойчиво и съзнателно както в селото, по този начин и на други места в страната ”.

В къщата няма вода, изискванията за живот за ужасяващи. Чичо Данчо изначало е обезпокоен да предложения гостите си, само че се отпуска и споделя своята история. Оказва се доста контактен човек, смее се с тях и споделя, че желае още веднъж да може да прави всичко самичък както преди. Разказва, че при него рядко идват хора, с изключение на съседката, с цел да му носи вода. Тя обаче също изпитва компликации, защото е на над 80-годишна възраст. “Чичо Данчо изиска “само малко помощ ” – една инвалидна количка, само че ние с Лео взехме решение да създадем още за него. Обадих се на Лео, срещнах го с случая, той ме помоли да отида да ревизира и в последна сметка организирахме самодейността за чичо Данчо ”, описа Калина.

За по-малко от месец, благодарение на положителни хора от цялата страна екипът на “Приятели, помагайте ” събира облекла, обувки, храна, обзавеждане. “Много хора се включиха в дарителската акция. Успяхме да осигурим пералня, печка, ледник. Мария от столичния кв. “Хаджи Димитър ” подари чисто ново легло с матрак. Хранителни артикули пристигнаха чак от Силистра ”, описа пред “Труд ” Лео Кадели. Германски жител, живеещ в селото, научава за положителната самодейност и желае да се включи – подарява по този начин скъпата инвалидна количка и даже пуска вик за помощ в група за взаимопомощ в Германия. Помага при закупуването на строителни материали. От сдружението обезпечават специфичен стол за тоалет за мъчно преносими хора.

В събота, на 3 февруари, рано сутринта бусът на “Приятели, помагайте ” потегля с даренията от София, а него пътуват и близо десетина доброволци, които ще вземат присъединяване в почистването и ремонтните действия. В Караисен се причисляват още няколко индивида, измежду които и кметът Стефан Николов. От името на кметството той обезпечава материали за ремонта и тръби за пробутване на ВиК инсталацията. В края на деня всички са удовлетворени от добре свършената работа и от идеята зад която са застанали с дружни старания. Но най-щастлив е чичо Данчо, който с изключение на освежен дом с течаща вода и ново обзавеждане, се снабди с нови другари и религия, че положителното на този свят ще съществува до момента в който ги има положителните хора.

Нова задача


Следващата акция ще е във Вакарел

Следващата седмица от „ Приятели, помагайте ” ще гостуват на чичо Траян в софийското село Вакарел. Той живее самичък в неприятни битови условия и отдавна е незает. „ Човекът е към 50-годишен. Искаме да му оправим къщата, която се нуждае от ремонт. Освен това ще му доставим дърва, които към този момент са обезпечени от наш донор ”, изясни Лео Кадели. Акцията за събиране на дарения в интерес на чичо Траян тече от няколко седмици и към този момент е към края си.

Освен дървата, от сдружението ще му доставят и хранителни артикули. Голямата им цел обаче е да му оказват помощ с намирането на работа: „ Човекът е добре здравословно, само че има предпочитание да си откри работа и ще се опитаме да му помогнем за това ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР