Вероятността от земетресение с магнитуд 7 или повече в района

...
Вероятността от земетресение с магнитуд 7 или повече в района
Коментари Харесай

Голямо бедствие дебне в Истанбул

Вероятността от земетресение с магнитуд 7 или повече в региона на Истанбул е над 60%, само че мегаполисът не е подготвен за него, поради което при сходно развиване може да има доста жертви. Това сподели известният турски сеизмолог Наджи Гьорюр през днешния ден, когато се навършват 24 години от опустошителното земетресение в региона на Мраморно море на 17 август 1999 година, предават турски медии.

30-годишният интервал, в който се предвижда друго земетресение с магнитуд 7 или повече в региона на Истанбул, е към своя край. Досега неведнъж сме предупреждавали, че преди 2029 година чакаме земетресение в района, което ще е не по-слабо от това от 17 август 1999 година Вероятността за ново мощно земетресение е към 64%, а Истанбул не е подготвен за подобен трус, посочи специалистът.
-->
През август 1999 година регионът на Истанбул, който е ситуиран на границата сред Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтресен от земетресение с магнитуд 7,6. По публични данни тогава починаха 17,2 хиляди души, по неофициални данни – близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени.

Министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мехмет Йозхасеки съобщи неотдавна, че към 1,5 млн. жилища или една четвърт от жилищния фонд на Истанбул са изложени на риск. По думите му ръководеното от него министерство, други ведомства и локалните управляващи работят по план за построяването на устойчиви на трусове жилища в Истанбул.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР