Вероятно всеки е чукал на дърво, за да не чуе

...
Вероятно всеки е чукал на дърво, за да не чуе
Коментари Харесай

Суеверията: да чукаме ли на дърво?

Вероятно всеки е чукал на дърво, с цел да „ не чуе демон “, само че суеверията, става известно, са изиграли не последна роля в еволюцията, освен това много позитивна. Освен това те не престават да въздействат на нашия живот и през днешния ден. Може би – за положително.

Съвременното празнуване на Хелоуин подразбира, че участниците би трябвало да се плашат взаимно на смешка. Този празник се корени в истинския келтски фестивал на мъртвите, където надалеч не е имало място за забавление – хората са оставяли „ гуляй “ за умрелите си близки, с цел да не вредят те на живите.

Шотландските пастири от XVIII век на Хелоуин прекарвали овцете през обръчи от офика, с цел да ги пазят от пакостите на духовете и от заболявания.

Вероятно  този обред е зародил в резултат на наблюденията на овце – тези, които ядели плодовете на офиката, били по-здрави от останалите. Плодовете на това растение съдържат сорбинова киселина, която има противоинфекциозни свойства.

считат, че клон във тип на вилица или махало стартират да вибрират, в случай че се премине над под земята поток, само че науката още не е намерила пояснение на това събитие. Интересно е, че още през XIX век подобен песимист на лозоходството като френския химик Мишел Йожен Шеврьол е считал, че вибрациите протичат с помощта на умишлени мускулни придвижвания.

През 1980 година немското държавно управление провело тествания с присъединяване на 500 лозоходци. Шестима от тях „ показали необикновено високо равнище на триумф, който надали може да бъде пояснен като случайност “.

В идващите проби те не съумели да потвърдят своите „ екстраординарни “ резултати. Уви.

Биологът еволюционист Кевин Фостър е определил суеверията като погрешно отъждествяване на причинно-следствените връзки. Фостър не счита „ суеверието “ за нещо неприятно – не ви е належащо да мислите за аргументите и можете да употребявате обстановката в свое богатство.

Например шумоленето в тревата може да значи заплаха и да е симптом на доближаване на див звяр, по тази причина за всеки случай е по-добре да напуснете това място, даже звукът да е провокиран от вятър или към вас да се доближава гладен лъв.

Ще останете живи и ще споделите това поверие със своите деца, а те ще опишат на своите – по подобен метод вашите потомци ще бъдат предпазени от прокрадващи се в тревите лъвове. Фостър счита, че естественият тим е покровителствал суеверните.

И в днешно време суеверието може да е достолепие. Немски откриватели през 2010 година са оповестили, че колкото по-силно участниците в проучване вярвали в силата на своите заклинания за триумф, толкоз по-уверени в себе си се чувствали.

Изследването открило също по този начин, че колкото по-уверени се чувствали участниците, толкоз по-добре се справяли със задачата, евентуално с помощта на самоефективност (вяра в личните благоприятни условия за реализиране на триумф в несъмнено дело).

А може би просто разсъдъкът е победил суеверията: през 1974 година откриватели от американския щат Джорджия са открили, че умните студенти били по-малко суеверни от своите връстници.

Може би суеверията са присъщи единствено на някои? През 1940 година американският психолог Бъръс Скинър хранил осем гълъби през избран период от време. Между стадиите на хранене шест от тях тъкмо повтаряли своето държание от момента, когато за първи път се появила храната. Скинър сравнил техните дейности с „ ритуалите за шанс “ при играчите на карти.

Заклинания или ритуали могат да усилят увереността, само че всяка „ нещастна “ цифра внезапно може да я унищожи. През 1993 година английски учени декларирали, че съгласно резултатите от тригодишно наблюдаване на транспортния трафик, в петък, на 13-о число, той е по-малък, в сравнение с в петък, на шесто число. Необясним останал фактът, че в 13-ия ден броят на жертвите в пътни катастрофи се увеличавал с 52% спрямо „ елементарните “ дни.

Суеверията могат да доведат и до по-страшни последици: през 2009 година Интерпол е пресметнал, че честотата на изнасилвания на южноафрикански дами се нараснали на половина. Около 50% от жертвите били под 18 години, което се явява резултат от мита за опцията да се излекуваш от ХИВ след сексуален акт с девица.

Могат ли суеверия да се раждат от стрес? След войната в Персийския залив през 1991 година израелски психолог разкрил, че израелците в градовете, попаднали под обстрела на балистични ракети вид „ Скъд “, били по-суеверни, в сравнение с живеещите надалеч от бойните дейности.

През 2008 година американско проучване открило, че участниците скоро осъзнават връзката сред несвързани събития, когато ги питали да си спомнят своето положение след загуба на надзор над себе си.

В някои азиатски райони доста фамилии възнамеряват да се снабдят с дете в „ щастливи “ години.

Световната банка, основана за финансова помощ за разрастващите се страни, е открила, че виетнамските деца, родени в „ щастливи “ години, били по-жизнеспособни и по-добре образовани. Но евентуално повода е, че те се раждат в фамилии, които морално и материално са подготвени за тях.

Discover

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР