Вероятно някога сте чували за скандалната серия от експерименти, която

...
Вероятно някога сте чували за скандалната серия от експерименти, която
Коментари Харесай

След 50 години един от най-противоречивите експерименти получава същите страховити резултати

Вероятно в миналото сте чували за скандалната серия от опити, която стига до заключението, че множеството доброволци са подготвени да навредят на различен човек, в случай че авторитетна фигура им каже да го създадат. Проведени от американския обществен психолог Стенли Милграм те започват през 1961 година и се трансформират в едни от най-известните психически опити на всички времена.

50 години по-късно, екип от откриватели в Полша взема решение да ги организира в актуален вид и открива, че резултатите остават същите.

„ Слез като научават за опитите на Милграм, огромното болшинство от хората настояват „ Никога не бих постъпил по сходен метод “ – споделя един от психолозите, Томас Гжиб от Университета за обществени и филантропични науки (SWPS) във Варшава, Полша.

„ Нашето проучване, за следващ път илюстрира голямата мощ на обстановката, в която са сложени хората и какъв брой елементарно могат да одобряват да се съгласят с неща, които не утвърждават. “

Милграм стартира опитите си през юли 1961 година, три месеца след началото на процеса против нацисткия военнопрестъпник Адолф Айхман.

Милграм търси отговор на въпроса по какъв начин е допустимо Айхман и милионите му съучастници в Холокоста да се оправдават с обстоятелството, че „ просто са изпълнявали заповеди “.

За да изследва това, той конструира опит, в който доброволци, последващи напътствията на авторитетния началник на опита, би трябвало да пускат електрошокове на човек в прилежащата стая, който чуват, само че не могат да видят, всякога, когато даде неправилен отговор.

Има 30 разнообразни бутона с маркиран на тях друг волтаж. Доколкото участниците са наясно, шоковете стартират от безвредни до такива, за които участниците са предизвестени, че могат да доведат до тежки последици.

Това, което участниците не знаят, е, че машината не прави нищо друго, с изключение на да издава плашещи звукови и светлинни резултати, а индивидът в другата стая е вътрешно лице, професионален артист, който пищи, като че ли се превива от болежка.

Доброволците имат вяра, че в действителност нараняват индивида, само че са инструктирани от експериментатора, че би трябвало да не престават, тъй като това е извънредно значимо за опита.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР