Вероятно кафето и минералната вода ще поскъпнат в първите месеци

...
Вероятно кафето и минералната вода ще поскъпнат в първите месеци
Коментари Харесай

Това са първите 2 неща, които ще поскъпнат след въвеждането на еврото

Вероятно кафето и минералната вода ще нарастнат в първите месеци след приемането на страната ни в еврото, само че останалите артикули и услуги няма да нарастнат, в случай че бъдат взети ограничения.

Нека погледнем Естония и Латвия, които минаха от валутен ръб към банкет на еврото. Там имаше мимолетна инфлация – от половин до 1% на артикули, които се виждат. Това сподели пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

" Заплатите там порастват с много съществени темпове. За десетте години след влизането им в еврозоната, в тези две страни има двуцифрено повишаване на възнагражденията ", разясни той.

Димитров цитира проучване на КНСБ в България по методика, която е интернационално сертифицирана. " Сам човек има потребност от 1438 лв. месечно, с цел да се устоя. Тричленно семейство се нуждае от към 2600 лв. на месец ", сподели синдикалният водач. От известно време КНСБ не изследва четиричленни фамилии, тъй като те към този момент не са средностатистически, разясни той.

Според статистиката има повишаване на издръжката на годишна база от 156 лева за тричленно семейство и малко под 90 лв. за едночленно домакинство.

" Истината е, че през тези 2 години и половина, когато стартира растежът на инфлацията - в края на 2021 г, успяхме да компенсираме междинната инфлация, която е към 30% ", сподели Димитров и изясни, че тяхната методика изследва по какъв начин се живее обичайно, а не богато.

Той призна, че растежът на заплатите също не е дребен. " Те са двуцифрени, компенсираме инфлацията, а оставаме по-бедни ", съобщи синдикалистът.

" Независимо от усмиряване на енергийните фактори, цените на производителите не престават да порастват. Оттам инфлацията на доста артикули и услуги постепенно, само че несъмнено продължава да пораства ", сподели синдикалистът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР